Nova vest
Košarka 52

6.9.2024.

20:43

Smailagić zbog pretnji i ucena otišao iz Srbije?

Doskorašnji košarkaš Partizana Alen Smailagić vodio je tešku borbu van terena poslednjih godina zbog koje je, na kraju, doneo odluku da se dislocira u Litvaniju.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Peđa Milosavljević/Starsport

Alen Smailagić, povremeni reprezentativac i novi košarkaš Žalgirisa, doživeo je strašno iskustvo u rodnom gradu poslednjih godina, tokom igranja za Partizan, i ranije.

"Trpeo je ucene, pretnje i brojnim pritiscima od njega je pokušano da se naplati 525.000 dolara u svrhu navodne obaveze prema ugovoru koji je potpisao nakon što je prevarnim radnjama doveden i održavan u zabludi, navodi se između ostalog u krivičnoj prijavi", otkriva portal Nova.rs.

Sve što mu se dešavalo van terena ga je i nateralo da lakše donese odluku o promeni sredine, da podigne sidro i napusti srpsku prestonicu, pa je ovog leta prešao u redove Žalgirisa iz Kaunasa. Nedavno je o svojoj odluci ovako pričao:

"Nije to bila odluka, jednostavno bolja prilika da igram košarku. U Srbiji se dešavaju neke stvari, nisam hteo da budem okružen takvom energijom. Partizan kao klub je sjajan, trener je sjajan. Željko Obradović mi je kao otac, kao strogi otac doduše. Ali neke stvari koje su se dešavale u zemlji, nisam hteo da budem deo toga. Ne želim ni sa kim da se bijem. Samo želim da igram košarku i konačno uživam u njoj", kazao je Smailagić za "Basket Njuz".

Mnogi su već na osnovu njegovu izjave o "čudnim stvarima koje se dešavaju u Srbiji" počeli da pletu teorije o pravim razlozima odlaska iz Srbije.

Oni su sada poznati.

Smailagića su 2018. sa 39. pozicije na draftu birali Golden Stejt Voriorsi, da bi zatim potpisao ugovor sa Santa Kruzom, filijalom "ratnika", koji se takmiče u Razvojnoj ligi. I tu su krenuli problemi koji su sada predati sudskim organima u Srbiji, a Nova.rs imala je uvid u spise.

"Smailagić je naime podneo krivične prijave (18. avgusta 2022) protiv dve osobe, D.B. (40) iz Beograda i Z.Š. (51) takođe iz Beograda, zbog krivičnog dela prevare i zloupotrebe položaja odgovornih lica. On je ukupno šest godina, zaključno sa sezonom 2017/2018. bio član KK Beko iz Koteža, koji je osnovan 1986. o čemu postoji validna evidencija u KSS. Dalje je 10. avgusta 2018. zaključio ugovor sa Santa Kruz Voriorsima, a on i njegovi roditelji su se obavezali da po povratku iz Amerike nakon sezone 2018/2019 opet potpiše ugovor sa Bekom kako bi klub na ime kasnijeg obeštećenja mogao nešto i da zaradi, kada je već bilo izvesno da će karijeru nastaviti u NBA", navodi pomenuti portal.

Ništa neobično i neubičajeno u svetu sporta, u svrhu zahvalnosti prema klubu u kojem se poniklo i koji je doprineo razvoju, te vas lansirao do najvećih visina. Međutim, do zapleta dolazi u februaru 2019. kada prijavljeni osnivaju privredno društvo nazvano gotovo identičnim imenom pomenutog košarkaškog kluba za koji je Smailagić prethodno bio registrovan, kako se navodi u dokumentima.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT

U krivičnoj prijavi dalje se ističe da je jasna namera prijavljenih koja je za cilj imala prevarne namere i da dovede u zabludu oštećenog da sve što dalje bude potpisivao ili dogovarao ima veze sa matičnim klubom. Ispostavilo se da nema, već sa novoosnovanim privrednim društvom koje statusno-pravno nema nikakve veze sa KK Beko. Smailagić se po završetku sezone vratio 2019. u Beograd, te lažnim prikazivanjem činjenica i dovođenjem u zabludu zaključio ugovor sa privrednim društvom sličnog imena kao KK Beko, osnovanim samo dva meseca ranije, 18. februara 2019. Sporni ugovor bio je zaključen na četiri godine, te istog dana i raskinut kako prema igraču ne bilo bilo obaveza, a od njega ostala potraživanja, dodaje se u prijavi.

"Prevarne namere i dovođenje u zabludu dovele su do toga da su kasnije tuženi Smailagića tužili za neisplaćene obaveze, u vrednosti od 32.824.967 miliona dinara, nakon čega su Alenovi pravni zastupnici 2. januara 2022. odgovorili na tužbu iz 2021. sa zahtevom da se osporava u celosti, u pogledu osnova i visine", navodi Nova.rs detalje iz dokumenata tužbe.

Zatim su igračevi pravni zastupnici u avgustu 2022. godine podneli krivične prijave u kojma se ističe kako je sasvim jasno da Smailagić, da nije bio doveden i održavan u zabludi od strane onih u koje je u to vreme, i on i njegova porodica, imao neograničeno poverenje, takav ugovor ne bi ni zaključio. Pomenutim ugovorom se prelazak Smailagića u Golden Stejt, bez ikakvog pravnog osnova, uslovljava plaćanjem obeštećenja od čak 525.000 dolara privrednom društvu osnovanom četiri meseca pre, očigledno sa jedinim ciljem a to je protivpravno sticanje imovinske koristi, navodi se između ostalog u krivičnoj prijavi.

"Na kraju, Smailagić nikad nije bio igrač pomenutog privrednog društva nego KK Beko, doveden je i održavan u zabludi, te je uz ostale pravne propise i zakone sporni ugovor apsolutno ništavan", navodi se u dokumentima u koje je Nova.rs imala uvid, te se ističe kako tužbeni zahtev prema igraču nema pravni osnov i ne proizvodi pravno dejstvo.

Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Smailagić se potom suočio sa mnogo gorim stvarima - pretnjama i ucenama.

"Tuženi su od Smailagića pritiscima i pretnjama, što takođe piše u pomenutim dokumentima, pokušavali da naplate pomenutih 525.000 dolara u svrhu navodne obaveze prema ugovoru koji je potpisao nakon što je opisanim prevarnim radnjama doveden i održavan u zabludi. I to je ostavilo dalekosežne posledice na samog Alena Smailagića, i ne samo njega već i one iz njegovog najbližeg okruženja, a odrazilo se i na samo igranje košarke.Povremeni srpski reprezentativac se loše osećao duže vreme, ali je to krio od Partizana i u klubu nisu znali, nije niko osim njegovih najbližih. Sve to se odrazilo i na njegovo stanje, i na same partije, kad je na parketu bilo je jasno da se nešto dešava", saznaje Nova.rs

Podeli:

Komentari 52

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu