Nova vest
Košarka 4

5.9.2024.

11:27

Sudar američke i evropske košarke – rivalitet Dražena i Džordana VIDEO

Rivalitet između Dražena Petrovića i Majkla Džordana predstavlja jedno od najfascinantnijih poglavlja u NBA ligi krajem 80-ih i početkom 90-ih.

Aleksandar Stajkovac
Profimedia

Iako su igrali na različitim pozicijama, obojica su bila vođe svojih timova i nosioci košarkaške revolucije.

Džordan kao neupitni lider Čikago Bulsa i Petrović kao pionir evropskih košarkaša u NBA ligi.

Petrović se pridružio NBA ligi 1989. godine, nakon što je bio dominantan u evropskoj košarci, igrajući za ekipe poput Šibenke, Cibone i Real Madrida. U tom trenutku, Džordan je već bio jedna od najvećih zvezda NBA lige, predvodeći Bulse i postajući zaštitno lice lige zbog svojih fantastičnih atletski sposobnosti i spektakularnih igara. Iako je on bio superzvezda, Dražen je, dolaskom iz Evrope, morao da dokaže svoje mesto među najboljima, te je bio spreman da se takmiči protiv najjačih, uključujući i Majkla.

Rivalstvo Petrovića i Džordana najviše se ogledalo u njihovim međusobnim duelima na terenu. Petrović je počeo svoju NBA karijeru u Portland Trail Blazersima, ali nije dobio dovoljno prostora da pokaže svoj pun potencijal. Kada je prešao u Nju Džerzi Netse 1991. godine, Petrović je dobio ključnu ulogu u timu i postao jedan od najubojitijih šutera lige. Od tada je počeo da pokazuje svoje prave mogućnosti u duelima protiv najvećih imena NBA lige, uključujući Džordana.

Utakmica 1992. godine (Nju Džerzi Netsa i Čikago Bulsa) – Ova utakmica se često navodi kao jedna od ključnih tačaka njihovog rivaliteta. Petrović je postigao 44 poena, od čega je 6 puta pogodio trojku, i praktično je vodio Netse kroz celu utakmicu. Iako su Netsi izgubili, Dražen je pokazao neverovatan individualni nastup, čime je zadivio i protivnike, pa i samog Džordana. On je takođe briljirao te večeri, ali je Dražen predstava ostala zapamćena kao jedna od najboljih u njegovoj NBA karijeri.

Plej-of 1992. godine – Tokom prve runde plej-ofa 1992. godine,  Netsi su igrali protiv Čikago Bulsa. Iako su Bulsi sa Džordanom na čelu bili favoriti i na kraju osvojili titulu, Dražen je pokazao ogromnu hrabrost i odlučnost. On je beležio odlične brojke i konstantno izazivao Majkla i odbranu Bulsa. Iako je ekipa iz Čikaga pobedili u seriji, Draženova energija i borbenost ostavili su jak utisak.

Džordan je u više navrata izrazio poštovanje prema Draženu, prepoznajući ga kao jednog od najboljih šutera i najtežih protivnika u NBA. U jednom intervjuu, Džordan je istakao da je Dražen bio izuzetno kompetitivan i da je posedovao "hladnokrvnost" u kritičnim trenucima, što ga je činilo opasnim protivnikom. Iako su Bulsi često pobeđivali Netse, Majkl je znao da kada igra protiv Dražena, mora da bude na najvišem nivou.

Jedan od razloga zašto je rivalstvo sa Džordanom bilo toliko važno jeste što je Petrović postao simbol evropskog uspeha u NBA. U vreme kada je Petrović igrao, vrlo malo evropskih igrača je uspelo da se afirmiše u NBA ligi, a on je bio prvi koji je to učinio na tako visokom nivou. U duelu s Džordanom, koji je već bio globalna superzvezda, pokazao je svetu da evropski košarkaši mogu ravnopravno da se takmiče s najboljima.

Džordan i Petrović su imali različite stilove igre, što je njihov rivalitet činilo još zanimljivijim. Džordan je bio poznat po svojoj neverovatnoj fizičkoj dominaciji, atletskoj moći i sposobnosti da poentira u gotovo svakoj situaciji, bilo to kroz zakucavanja, šuteve s distance ili prodore. Petrović, s druge strane, nije bio poznat po atletskoj snazi, ali je bio jedan od najpreciznijih šutera, sa sjajnom tehnikom i sposobnošću da pogodi šut iz svih pozicija na terenu. Njegova košarkaška inteligencija i sposobnost da igra pod pritiskom činili su ga ozbiljnom pretnjom, čak i za jednog odbrambenog majstora poput Majkla.

Rivalitet između Dražena Petrovića i Majkla Džordana bio je simbolično nadmetanje dve različite košarkaške kulture – evropske i američke. Iako Petrović nikada nije doživeo istu vrstu slave kao Džordana, njegovo rivalstvo sa najvećim igračem svih vremena potvrdilo je njegov status jednog od najboljih evropskih igrača koji su ikada igrali u NBA ligi. Majkla je često govorio da su ga igrači poput Dražena izazivali da bude bolji, a Dražen je sigurno postavio temelje budućim generacijama evropskih košarkaša u NBA.

Podeli:

Komentari 4

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu