Nova vest
Košarka 5

5.9.2024.

9:50

Košarkaški Mocart – virtuoz sa loptom

Dražen Petrović, ne samo da je bio jedan od najboljih košarkaša svih vremena sa ovog prostora, već je bio i simbol strasti, posvećenosti i ljubavi prema igri.

Aleksandar Stajkovac
Profimedia

Dražena su zvali "Košarkaški Mocart" zbog njegove neverovatne umetnosti i kreativnosti na košarkaškom terenu, što je podsećalo na genijalnost koju je Volfgang Amadeus Mocart pokazivao u muzici.

Kao što je Mocart bio poznat po svom virtuozitetu, inovativnosti i savršenom osećaju za muziku, tako je i Dražen bio prepoznatljiv po svojoj košarkaškoj genijalnosti.

Draženova igra bila je precizna, fluidna i efikasna. Njegova sposobnost da savršeno šutira, asistira i vodi tim bila je impresivna, kao što je i Mocart savršeno vladao notama i kompozicijama. Dražen je imao izuzetno čist šut, besprekornu tehniku i fenomenalan osećaj za igru, što je stvaralo osećaj da igra "melodiju" na terenu.

Petrović je bio poznat po tome što je donosio neočekivane poteze, slično kao što je Mocart bio inovativan u komponovanju. Njegova sposobnost da prepozna situacije na terenu, izmisli rešenja i napravi poteze koje drugi nisu očekivali, izdvajala ga je od mnogih igrača tog doba. Njegova kreativnost je stvarala prilike i za njega i za njegove saigrače, baš kao što je Mocartova muzika oduševljavala publiku svojom kompleksnošću i lepotom.

Kao što je Mocart bio neumoran u svojoj posvećenosti komponovanju i muzici, Dražen je bio poznat po svom gotovo opsesivnom radu i posvećenosti treningu. Njegova želja da stalno napreduje i postane bolji činila ga je izuzetno disciplinovanim i motivisanim, što je u kombinaciji sa njegovim prirodnim talentom stvaralo igrača koji je delovao kao košarkaški genije.

Dražen je gajio istinsku ljubav prema košarci, baš kao što je Mocart voleo muziku. Njegova strast prema igri bila je očigledna u svakom njegovom potezu. Bio je vođa na terenu, igrač koji je uživao u izazovima i stvarao "remek-dela" svojim partijama, kao što je Mocart stvarao svoja muzička dela.

Kao što je Mocart bio dominantna figura u klasičnoj muzici, Dražen je bio dominantan u košarci, posebno u Evropi, a kasnije i u NBA ligi. Njegova sposobnost da preuzme kontrolu nad utakmicom i vodi svoj tim do pobede bila je zapanjujuća, a mnogi su ga zbog toga smatrali "kompozitorom" igre na terenu.

Nadimak "Košarkaški Mozart" savršeno opisuje Dražena Petrovića jer, poput Mozarta u muzici, Dražen je bio majstor košarkaške igre – kombinovao je tehničku savršenost, umetničku kreativnost i izuzetnu strast prema svom zanatu. Taj nadimak izražava poštovanje prema njegovom neuporedivom talentu i sposobnosti da pretvori igru u pravu umetnost.

Rođen u Šibeniku, Dražen je već od malih nogu pokazao da je rođen za košarku. Kada bi uzimao loptu u ruke, bilo je jasno da gledaš nekoga ko je poseban. Njegova posvećenost treninzima bila je gotovo mitska – pričalo se da bi ostajao u dvorani satima posle treninga, šutirajući loptu iznova i iznova, sve dok ne bi bio zadovoljan savršenstvom svog šuta. Takva posvećenost nije bila samo pokazatelj talenta, već i nesalomive volje da dostigne vrhunac.

Draženov put od evropskih terena do NBA bio je poput sna. U Real Madridu, njegov talenat eksplodirao je do neslućenih visina, a prelaskom u NBA, Dražen je pokazao da Evropa nije granica za njega. On je probio barijere i pokazao svetu da evropski igrači mogu biti lideri u najjačoj ligi na svetu.

Iako je bio jedan od najvećih talenata na košarkaškom terenu, Dražen je bio i čovek izvan košarke – pun topline, skroman, uvek spreman da pruži ruku pomoći. Njegova tragična smrt 1993. godine bila je šok za čitav svet. Gubitak tako svetle zvezde, u trenutku kada je bio na vrhuncu svoje karijere, ostavio je neizbrisivu prazninu. Bio je više od igrača – bio je simbol generacije, uzor mnogima i heroj koji je inspirisao milione da veruju u svoje snove.

Draženov osmeh i njegova ljubav prema igri žive i danas. Njegova pesma na terenu nikada neće biti zaboravljena, jer iako je napustio ovaj svet, njegova legenda nastavlja da inspiriše, baš kao što Mocartova muzika nastavlja da inspiriše nove generacije.

Dražen Petrović ostavio je neizbrisiv trag u svetu košarke, postavivši brojne rekorde, kako u Evropi, tako i u NBA ligi. Evo nekoliko najvažnijih Draženovih rekorda i dostignuća:

1. Rekord po broju poena u jednoj utakmici Evrolige

62 poena (1989. godina): Dok je igrao za Real Madrid, Dražen je postigao 62 poena u finalu Kupa Radivoja Koraća protiv Caserte. Ovaj rekord i danas se smatra jednim od najimpresivnijih učinaka u istoriji evropske košarke.

2. Rekord po broju poena u jednoj utakmici jugoslovenske lige

112 poena (1985. godina): Kao igrač Šibenke, Dražen je postigao 112 poena na utakmici protiv Olimpije iz Ljubljane. Ovaj podvig je postao legendaran i pokazuje njegovu neverovatnu sposobnost da dominira na terenu.

3. Prvi evropski igrač koji je postao lider tima u NBA

Dražen je bio prvi evropski igrač koji je uspeo da postane vođa jednog NBA tima, predvodeći New Jersey Nets kao njihov najbolji strelac. Njegova sezona 1992–1993. godine, u kojoj je beležio prosečno 22,3 poena po utakmici, označila je prekretnicu za evropske košarkaše u NBA.

4. Jedan od najpreciznijih šutera u istoriji NBA

U sezoni 1992–1993, Dražen je imao procenat šuta iz igre od 51,8%, što je za igrača njegove pozicije (bek šuter) bilo neverovatno postignuće. Njegova preciznost iz daljine, pogotovo u eri kada trojka nije bila toliko zastupljena, bila je izuzetna.

5. Osvojio dve zlatne medalje sa reprezentacijom Jugoslavije

Dražen je osvojio zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 1990. Takođe, bio je ključni igrač reprezentacije Jugoslavije koja je osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 1989. Njegova sposobnost da dominira u međunarodnim takmičenjima donela mu je status jednog od najboljih evropskih košarkaša svih vremena.

6. Prosek poena u Evroligi i domaćim ligama

Dražen je u Evroligi i domaćim ligama redovno beležio preko 30 poena po utakmici, što je u to vreme bilo izvanredno za evropskog igrača. Njegova dominacija u Evropi bila je tolika da su ga mnogi smatrali najboljim igračem starog kontinenta.

7. Rekordni NBA učinci

U svojoj kratkoj NBA karijeri, Dražen je beležio brojne utakmice sa 30+ poena i bio jedan od najefikasnijih evropskih igrača u istoriji lige. Njegova najpoznatija utakmica bila je ona protiv Hjuston Roketsa 1993. godine, kada je postigao 44 poena, čime je postao jedan od retkih evropskih igrača tog doba sa tolikim brojem poena u NBA meču.

Dražen Petrović je, uz sve te rekorde, bio i jedan od prvih Evropljana koji su probili barijeru u NBA i otvorili vrata mnogim evropskim košarkašima koji su došli posle njega. Njegov talenat, radna etika i ljubav prema igri ostaju inspiracija za generacije košarkaša širom sveta.

Podeli:

Komentari 5

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu