Nova vest
Košarka 13

19.8.2024.

9:09

Srebro i bronza koji će se pretvoriti u zlato

Hteli mi to da priznamo ili ne, Srbija je definitivno zemlja košarke. To dokazuju i pokazuju poslednji rezultati reprezentacije, koji su se sa Olimpijskih igara vratili sa bronzanom medaljom.

Srđan Novaković
FIBA

I dalje je svima u glavi utakmica u polufinalu protiv SAD. Prema mišljenju većine košarkaških stručnjaka, Srbija je zaslužila pobedu na tom meču, ali posle nekih neobjašnjivih odluka sudija, "drim tim" se provukao i moramo reći nezasluženo odneo pobedu na tom meču. 

Sada posle ovakvog velikog uspeha provlači se priča koliko će još ovaj tim koji je okupio Svetislav Pešić moći da nastupa za reprezentaciju. 

Istina da ćemo teško na primer videti Bogdana Bogdanovića na igrama u Los Anđelesu, kapiten reprezentacije će glavnom gradu Kalifornije imati 36 godina.

Uz njega je i pitanje šta će biti i sa Nikolom Jokićem, koji svakog leta se premišlja hoće li igrati za reprezentaciju. 

Naravno tu su i igrači od kojih se tek očekuje da budu glavni u nacionalnom timu, poput Nikole Jovića i Filipa Petruševa, koji bi mogli da budu glavni u reprezentaciji kako vreme bude prolazilo. 

Ali ni budućnost srpske košarke nije tako loša, ako se pogledaju rezultati koje su mlađe kategorije postigle ovoga leta. 

Ajde prvo ćemo početi sa ne baš tako dobrim rezultatima, jer su košarkaši Srbije u uzrastu do 20 godina na Evropskom prvenstvu zauzeli tek 11. mesto. 

Ali juniori i kadeti su u potpunosti opravdali svoja očekivanja. 

Juniorska reprezentacija je došla do samog kraja prvenstva Evrope, koje se održalo u Poljskoj. Nažalost na poslednjoj stepenici na putu do zlata od izabranika selektora Vuleta Avdalovića je bila bolja reprezentacija Nemačke sa 93:83.

Bez greške su okončali grupnu fazu sa sve tri pobede, gde su bili bolji od Italije, Izraela i Letonije. 

Potom su se u nokaut fazi redom ređale pobede nad Finskom u osmini finala i u četvrtfinalu nad reprezentacijom Belgije. 

E onda je na red došao duel protiv Izraela u polufinalu. Odmah se provukla ta priča da je teško dobiti istog rivala dva puta na nekom takmičenju. I to umalo da se obistini. 

O ovoj utakmici će se još dugo pričati, tačnije o njenom završetku.

Dva produžetka su morala da se igraju na ovom meču i tek posle njih i trojke u poslednjoj sekundi Andreja Kostića, Srbija je slavila i plasirala se u finale rezultatom 115:114. 

U finalu deluje kao da nije bilo snage, Nemci su od starta meča vodili, uspeli su srpski juniori da se vrate u meč, ali do totalnog preokreta ipak nisu mogli. 

U ovom timu se nalaze igrači koji su poznati poznavaocima košarke na ovim prostorima. Tu su pre svega Savo Drezgić koji je igrao u ekipi Partizana, kao i Andrej Kostić košarkaš Crvene zvezde. 

Sem njih dvojice tu se nalaze i Mitar Bošnjaković koji je novi košarkaš crno-belih, Aleksa Dimitrijević, Miloš Šojić. Tako da ako se sagleda ova generacija, A tim reprezentacije ne bi trebalo da ima problema. 

I kadeti Srbije su se sa svog Evropskog prvenstva u svoju otadžbinu vratili sa medaljom oko vrata. 

Oni su se vratili sa bronzom i to posle pobede na utakmici za treće mesto protiv domaćina Grčke. 

Kao i juniori, i kadetska reprezentacija je grupnu fazu okončala bez poraza i to u konkurenciji, Nemačke, Litvanije i Bugarske. 

Posle grupne faze redom su padali Finci i Izraelci, da bi na meču polufinala Srbija bila poražena. Bolji su bili Francuzi koji su na kraju i došli do zlatne medalje, posle pobede na reprezentacijom Španije. 

Da krv nije voda pokazao je Vuk Danilović. Sin legendarnog Predraga Saše Danilovića je bio jedan od najboljih naših košarkaša na ovom turniru.

Andrej Bjelić koji je uvršten u najbolji tim šampionata. 

Kada se sve ovo sagleda, srpska košarka ne bi trebala da brine za svoju budućnost.

Nadamo se da će svi ovi pomenuti košarkaši, kao i oni koji nisu, čije vreme tek dolazi biti novi lideri neke nove reprezentacije Srbije, i da će nas odbradovati novim peharima i medaljama.   

Podeli:

Komentari 13

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Tesla, ti li si? Nisam FOTO

Ako je imitacija najiskreniji oblik laskanja, u brazilskoj kompaniji očito imaju lepo mišljenje o američkom proizvođaču automobila.

B92.net

22:00

2 h

Novo Sport Video Menu