Nova vest
Košarka 71

4.8.2024.

21:56

Srbija nije šampion Evrope – oslabljenim "orlićima" malo Drezgićevih 30 VIDEO

Košarkaška reprezentacija Srbije za igrače ispod 18 godina poražena je u finalu Evropskog prvenstva rezultatom 93:83.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
FIBA

Srbija je pobedila Izrael posle mnogo drame u polufinalu Evropskog prvenstva i za šampionski pehar borila se sa Nemačkom.

Poraženi su "orlići" u utakmici koju su igrali bez jednog od najboljih igrača, Mitra Bošnjakovića. Novi igrač Partizana se povredio u finišu meča sa Izraelom.

I u ovom finalu je bilo mnogo drame, Srbija se borila koliko je mogla, ali nije uspela da savlada raspoloženu selekciju Nemačke koja je bila glavni favorit za zlato na ovom turniru.

Najefikasniji igrač Srbije bio je Savo Drezgić sa 30 poena uz 6 skokova i 7 asistencija, 23 je ubacio Andrej Kostić, koji je uhvatio i 3 skoka dok je 13 poena postigao Ognjen Srzentić.

U redovima Nemačke, 31 poen imao je Kristijan Andersen koji je uhvatio 4 skoka i podelio 5 asistencija, 18 je ubacio Ivan Harčenkov, 15 Džek Kajl, 11 Hanes Stajnbah, a 10 Deklan Duru.
 

FIBA

Nemačka je odmah od starta pokazala da je favorit i posle nekoliko minuta stekla dvocifrenu prednost po prvi put, kada je na semaforu stajalo 17:6 nakon koša Ivana Harčenkova.

Znali su izabranici Alana Ibrahimagića (selektor Nemačke i trener rođen u Beogradu) kako da kazne sve greške Srbije koja je imala jednog raspoloženog igrača – Sava Drezgića.

Osetio se izostanak Mitra Bošnjakovića, a i Nemci su se od starta nekako bolje privikli na sudijski kriterijum. Nastavili su u istom ritmu i Vule Avdalović je morao da potraži tajm-aut kada je na semaforu stajalo 22:6.

Kostić i Drezgić su počeli da pogađaju neke šuteve i da vraćaju Srbiju u život, ali daleko nakon ogromnih 20 razlike u korist Nemaca, kada su Andersen i ostali nosili ekipu do 47:27.

Bilo kako bilo, "orlići" su uspeli da se vrate u meč, Drezgić i Kostić su u dva uzastopna poseda pogodili za dvocifreni poenterski učinak, a odbrana Dimitrijevića, Srzentića i ostalih pokazala je da Srbija nije slučajno došla do finala.




Do kraja meča je Srbija uspela u nekoliko navrata da se vrati, a najveća drama je bila kada je prišla na samo poen zaostatka sredinom treće četvrtine.

Nisu uspeli sprski košarkaši da se potpuno vrate. Gubili su lopte i pravili greške, a onda sledi nekoliko čudnih sudijskih odluka.

Pogotovo je četvrti faul Dimitrijevića bio sumnjiv, tajming tih odluka je potpuno isekao igru Srbije i Vule Avdalović zaradio je tehničku u pokušaju da trgne igrače, ali nije uspeo.

Kada je Dimitrijević bio isključen, viđen je na klupi sa suzama u očima, a Drezgić je 30. poenom mislio da postoji šansa da se ekipa vrati u meč.


Nemci su do kraja susreta pogađali ono što je trebalo da pogode i rezultatom 93:83 odneli trijumf. Nije mogao ni Drezgić ni Kostić ni neko drugi da spreči Nemce da postanu šampioni Evrope.

Meč Srbije i Nemačke mogli ste da pratite UŽIVO putem našeg LIVE BLOGA.

Završeno

19:07

Semafor
(19:33, 26:18, 13:16, 25:26)
  SRB   GER  
  83 : 93  

19:05

21:57

K R A J

Srbija je poražena u finalu Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 18 godina. Nemačka je pobedila "Orliće" rezultatom 93:83 i opravdala epitet favorita.

Kristijan Andersen sa 31 poenom je MVP utakmice, a Savo Drezgić sa druge strane, ubacio je 30.
 

21:56

40' Poslednji minut – da li je sve gotovo?

Srbija ostaje bez šanse da šutne na koš, ističe vreme za napad. Ostalo je 54 sekunde do kraja meča i čini se da je sve gotovo.

Šojić pogađa za 92:83, a onda Duru dobija dva bacanja. Pogodio je samo drugo, 93:83

Kostić šutira za tri sa 10 metara i promašuje i to je to. Kraj utakmice
 

21:48

38' Poslednja dva minuta

Jedno bacanje pogađa Tofoski, pa Nemci gube loptu i Kostić pogađa za dva. 89:78. Deluje da je pobeda daleko, ali...

Faul u napadu dosuđen Stajnbahu. Dobra vest za Srbiju.

Drezgić za tri! 89:81, 30. poen Sava Drezgića

21:43

37' Trojka Kostića!

Jako važan koš za Srbiju! Spušta se razlika na sedam poena, 80:73

Džek Kajl potom pogađa pod faulom... 83:73 opet dvocifren zaostatak.

Drezgić gubi loptu, Andersen je krade i potom pogađa trojku, 86:73 i dosuđen je faul... Neverovatno
 

21:41

36' Kraj za Dimitrijevića

Peti faul, opet lična u napadu. Dimitrijević u suzama odlazi na klupu... Sudije su isključile centra Srbiji. Stanojević pogađa oba bacanja za 78:70

21:37

35' Poslednjih pet minuta. Ima li Srbija šansu?

Andersen izvlači dva slobodna bacanja nakon Drezgićevog faula u reketu. Pogodio je oba, 74:69. Kostić preko trojice šutira i promašuje, a Nemci promašuju trojku.

Šojić hvata skok i potom faul u napadu sviran Aleksi Dimitrijeviću. Ovo je njegova četvrta lična greška. Loša odluka sudija, ovo je bio običan blok...

Potom se Andersen namerno zaleće u reket i dobija faul... Opet loša odluka sudija. Tehnička Avdaloviću, nezadovoljan je odlukom sudija. 76:69 vode Nemci nakon ove serije slobodnih bacanja.

21:31

33' Srbija mora da odgovori

Andersen ponovo pravi probleme. Hvata ofanzivni skok nakon nespretne reakcije srpskih košarkaša i poentira za 72:64.

Drezgić izvlači faul Džordana Milera koji je povukao Sava za dres. Kostić kreće u reket i dobija rampu Lastriga... Nastavlja se "suša" u napadu.

Kostić potom promašuje trojku, Šojić hvata skok i ne pogađa preko Stajnbaha.

Drezgić za tri! 72:67 Potom ukradena lopta i Kostić u kontri zakucava, 72:69! Tajm-aut Nemačka

21:24

31' Sve je manje vremena za Srbiju

Počela je četvrta četvrtina, a Srbija gubi 67:58. Ubedljiv zaostatak i mora tim Vuleta Avdalovića da pronađe način da se vrati.

Odmah Aleksa Dimitrijević krade loptu i Srzentić dobija dva slobodna bacanja nakon Kajlovog faula. Pogodio je oba, 67:60

Potom trojka Milera, 70:60 vode Nemci
 

Podeli:

Komentari 71

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu