Nova vest
Košarka 21

3.8.2024.

22:45

Drama i haos: Kostić uz zvuk sirene – Srbija u finalu posle dva produžetka! VIDEO

Košarkaši Srbije pobedili su Izrael u polufinalu Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 18 godina rezultatom 115:114.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
FIBA

Reprezentativci Srbije su na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 18 godina došli do finala i borbe za zlato!
 
Tamo će igrati protiv Nemačke, koja je nešto ranije u toku dana pobedila "pregazila" Sloveniju rezultatom 88:68.

Srbija je košem Andreja Kostića uz zvuk Sirene pobedila Izrael rezultatom 115:114 i posle ogromne drame i dva produžetka otišla u finale.

Moglo je sve da ode i na drugu stranu, a šta se desilo u finišu pogledajte OVDE

Najefikasniji je bio Savo Drezgić sa 35 poena, 8 skokova i 12 asistencija, dok je 20 poena uz 6 skokova i 4 asistencije imao Mitar Bošnjaković, 16 poena, 14 skokova i 5 asistencija zabeležio je Aleksa Dimitrijević, Miloš Šojić je imao 12, a heroj Andrej Kostić 11 poena.

U redovima Izraela, videli smo 40 poena Bena Sarafa i 31 poen Omera Majera.

Što se ovog susreta tiče, Srbija je imala dosta problema sa Izraelcima i to se videlo od samog starta utakmice jer su Izraelci ubrzali igru i poveli 11:7.

Izabranici Vuleta Avdalovića preokrenuli su sve u svoju korist na krilima novog igrača Partizana Mitra Bošnjakovića koji je brzo ubacio 8 poena i bio najraspoloženiji u prvoj četvrtini.
 

FIBA



Dobila je Srbija taj deo meča sa 23:18, da bi pravi problemi krenuli u drugoj četvrtini. Dimitrijević je dva puta dobijao udarce i ostajao na parketu, a nervozni igrači Srbije promašivali su sve više i čak dobili i tehničku zbog prigovora.

Na poluvremenu je bilo 44:40 u korist Izraela i morali su "Orlići" da nađu način da se vrate u ovaj meč. Drezgić i Bošnjaković su "vodili glavnu reč" na ovom meču, ali se treba istaći učinak i ostalih momaka poput Dimitrijevića i Šojića bez čijeg doprinosa preokret ne bi bio moguć.

Rezultatom 26:19 je Srbija dobila treći kvartal i sa prednošću 66:63 otišla u poslednjih deset minuta košarke.

Uspela je Srbija da se odlepi i na dvocifrenu prednost, kada je na semaforu bilo 75:65, ali se Izrael uspešno vraćao zahvaljujući Sarafu i Majeru.

Od 81:74 se brzo došlo do 87:84 i morala je lopta da ide u ruke Savi Drezgiću koji je fauliran i pogodio oba slobodna bacanja i na taj način doveo Srbiju na korak od finala.
 

FIBA


Nakon toga Srbija prima trojku za 89:87, a onda i gubi loptu u poslednjem napadu i ostavlja Izraelu 9 sekundi za napad koji bi mogao da im donese pobedu.

Dimitrijević je udaren laktom prilikom izvođenja lopte, ali sudije ništa nisu rekle i Marković pravi faul na 3,5 sekundi pre kraja susreta jer je Srbija ostala sa četvoricom nakon što je Dimitrijević ostao da leži po ko zna koji put nakon udarca  koji su mu Izraelci zadali.

Majer je pogodio oba bacanja za 89:89 i Dimitrijević je promašio šut za pobedu pa se otišlo u produžetak.U produžecima je sve išlo ka tome da će Izrael pobedili i bilo je 97:95 kada je lopta došla do Markovića.

On je pogodio trojjku i Srbija povela rezultatom 98:97 da bi potom dobio tehničku, a Srbija primila koš sa bacanja i potom iz igre i došla na ivicu poraza, 98:100.

U poslednjoj sekundi je fauliran Aleksa Dimitrijević i pogodio je prvo bacanje, a onda i drugo i otišli smo u drugi produžetak.
 

FIBA

U drugom produžetku, ličilo je kao da će Izraelci ići u finale i imali 113:109 na oko 30 sekundi pre kraja nakon što je Savo Drezgić promašio ceo koš van linije 6,75.

Nije ga to potreslo pošto je već u narednom napadu sa 9 metara pogodio trojku koja je unela Srbiji život i minus od pola koša, 113:112.

Brzo je Srbija pravila faul i Omer Majer pogodio samo jedno bacanje. Krenuo je Drezgić ponovo u napad, bilo je dosta kontakta i povlačenja, ali je ostao pribran i izbacio pas na levih 45 stepeni za Andreja Kostića.

Košarkaš Crvene zvezde je fintom šuta izbacio čuvara i uz zvuk sirene pogodio trojku! Trojka je odvela Srbiju u finale Evropskog prvenstva!

Spektakularna utakmica i ozbiljan rezultat reprezentacije Srbije koja će se za zlato boriti sa Nemačkom u nedelju od 20 časova.

 

Podeli:

Komentari 21

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu