Nova vest
Košarka 8

19.7.2024.

17:10

Specijalna lista pred OI: Po jedan iz Srbije i iz Partizana

Pred nama je jedan od najjačih košarkaških turnira u istoriji Olimpijskih igara.

Izvor: FIBA

Peđa Milosavljević/Starsport

Skoro sve najveće zvezde će biti u Parizu ovog leta, a zvanični sajt FIBA je izdvojio 20 imena na koja morate obratiti pažnju.

Među njima je, naravno, i naš Nikola Jokić.

FIBA je podsetila na prošle Igre na kojima je učestvovao Jokić, u Rio de Žaneiru 2016. godine.

"Tada je imao samo 21 godinu i nije pravio razliku koliku pravi danas, ali je uprkos tome imao 9,1 poen, šest skokova i 2,4 asistencije za 22 minuta na parketu, na putu ka srebru u Riju", navodi se u tekstu.

Ističe se da trostruki NBA MVP sada želi da ode korak dalje i da osvoji zlato, te podseća na njegov najbolji performans u dresu Srbije, na Eurobasketu 2022. kada je imao 21,7 poena, deset skokova i 4,3 asistencije po meču.

"Verujte nam. Sve te brojke bi zamenio novom medaljom u svojoj kolekciji", dodaje se.

Navijači Partizana se svaki put zapitaju "zašto ovako ne igra za nas" kada Bruno Kaboklo obuče dres reprezentacije.

On je tehnički i dalje igrač crno-belih, ali je zbog nepoštovanja klupskog statuta njegova budućnost neizvesna.

"Konačno je došao 'prajm' Bruno Kaboklo. Aco Petrović voli da ga koristi kao jednog od dva 'visoka' u petorci, a zbog velikog raspona ruku i meke ruke bio je MVP kvalifikacionog turnira u Letoniji", navodi se u tekstu.

Kaboklo je Brazil vodio do neočekivanog plasmana na Igre sa 17,8 poena, sedam skokova i dve blokade, uz 66,7 odsto šuta iz igre, od čega čak 57,1 odsto za tri.

"Dodajte uz to sva zakucavanja, koš sa celog terena i faktor zastrašivanja koji poseduje, nije čudno što je ljubitelj navijača", dodaje se.

Ko su ostali koji će obeležiti košarkaški turnir na OI?

Hose Alvarado (Portoriko)

Uz Tremonta Vejtersa najvažniji igrač rivala Srbije u grupi. Na kvalifikacionom turniru prosečno beležio 16 poena uz 3,8 skokova, 3 asistencije i 2,3 ukradene po meču.

Rui Hačimura (Japan)

Na prethodnim Igrama u domovini je bio jedan od najboljih pojedinaca celog turnira sa prosekom od 22,3 poena uz 6,7 skokova po meču. Nemojte da vas iznenadi ako krilo Lejkersa bude među statističkim liderima i u Parizu.

Franc Vagner (Nemačka)

Denis Šruder je lider tima, ali Vagner je ključni igrač u sistemu Gordona Herberta. Prošlog leta se mučio sa povredom, ali nije zatajio u ključnim mečevima na putu do titule prvaka sveta. Postigao je 22 poena protiv SAD u polufinalu, a u finalu sa Srbijom ubacio 19 uz sedam skokova pa je proglašen za MVP-ja finala.

Džoš Gidi (Australija)

Godinama "Bumere" predvodi Pati Mils, ali bi ulogu lidera ove talentovane reprezentacije već u Parizu mogao da preuzme mladi NBA košarkaš. Na prethodnom SP je prosečno beležio 19,4 poena uz 6 skokova i 5 asistencija.

Lebron Džejms (SAD)

Zaista nema potrebe pisati ko je i šta je LBJ.

Džamal Marej (Kanada)

Konačno će zaigrati za Kanadu prepunu NBA talenta. Pored Nikole Jokića je pokazao da je sposoban da ubacuje i preko 50 poena na utakmici. Da vidimo kako će izgledati kao jedan od lidera tima bez MVP-ja pored sebe.

Viktor Vembanjama (Francuska)

Amerika je poludela za "Vanzemaljcem". Zamislite tek kolika će euforija biti kada zaigra za reprezentaciju na Olimpijskim igrama kod kuće. Na Evrobasketu 2022. je prosečno beležio 21,7 poena uz 10 skokova i 4,3 asistencije. Tokom prethodne dve godine je značajno napredova.

Kevin Durent (SAD)

Ima priliku da se izjednači sa rekorderima Karmelom Entonijem, Genadijom Volnovom i Sergejom Belovom sa četiri olimpijske medalje i postane prvi košarkaš sa četiri olimpijska zlata. Pitanje je samo da li će mu povreda lista dozvoliti da nastupi u Francuskoj.

Podeli:

Komentari 8

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

"Šokantno": Mobilni telefoni nas prisluškuju

Marketinški program američke kompanije za digitalni marketing, koju su navodno koristili Google, Meta i Amazon, protivzakonito prikuplja i analizira snimljene glasove s pametnih telefona, televizora i drugih uređaja potrošača.

Bug

14:15

7 h

Novo Sport Video Menu