Nova vest
Košarka 31

17.7.2024.

20:00

Katastrofa Srbije – vodili 37 minuta, pa ispali od Češke

Srbija je izgubila od Češke u osmini finala Evropskog prvenstva za igrače ispod 20 godina.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
FIBA

Košarkaši Srbije su poraženi od Češke u osmini finala Eurobasketa u Gdanjsku rezultatom 72:67 iako su bili veliki favoriti.

Imali su reprezentativci Srbije vođstvo tokom 37 minuta utakmice, a na kraju ipak eliminisani i ostali bez četvrtfinala, što je poraz koji će boleti.

Ilija Milijašević je imao 20 poena uz 5/17 iz igre, 12 je postigao Marko Šarenac, a 11 Filip Jović.

U redovima Češke, Nečas je imao 20 poena i bio najefikasniji, a Svoboda 17 i njih dvojica su bili junaci u velikoj pobedi svog tima.

Srbija je odlično otvorila utakmicu preko Milijaševića i Jovića koji su ubacili 11 poena u prvoj polovini deonice, a Srbija je imala vođstvo 15:6.

U tim momentima je došlo do koškanja i nesportske greške za Marka Šarenca koji je nakon promašaja Zvolaneka u borbi za loptu na parketu udario Svobodu.

Česi su iskoristili taj poklon i smanjili zaostatak na 15:9, na šta je Šarenac odgovorio trojkom, a Srbija sa 22:15 završava prvi kvartal, ali je Čanak bio jako ljut jer su njegovi igrači izgubili loptu na sredini terena na 9 sekundi pre kraja i primili lak koš.

Odmah na startu druge četvrtine je Srbija stigla do dvocifrene prednosti, Češka je uspevala da smanjuje razliku jer su igrači Srbije pravili greške u tranziciji i gubili lopte na neverovatne načine.
 

FIBA

Morao je Nenad Čanak da pozove tajm-aut kad je Jakub Nečas pogodio trojku za 27:23, da bi potom Milijašević ušao u seriju promašaja, a ni Nikolić nije poentirao na ziceru pa Ivanek smanjuje na 27:26, da bi seriju poraza prekinuo Filip Jović, a Srbija odmah potom primila trojku, 29:29.

Milijašević se pojavio kada je bilo potrebno, 5 vezanih poena (3 sa slobodnih bacanja) doneli su Srbiji 40:34 na kraju prvog poluvremena.

Na startu treće deonice je Milenković uhvatio ritam, a trojkom Šarenca se Srbija opet odlepila da bi Nečas vratio Čehe u život kada je izvukao faul i tri slobodna bacanja.

Ponovo je Nenad Čanak odlučio da Srbija stane u zonsku odbranu i to je donelo dosta dobrih stvari, a posebno prednost 49:40, ali je loša vest bila što su tu prednost brzo ispustili i na poluvreme otišli vođstvom 58:54 nakon što je Milijašević ubacio tri slobodna bacanja.

U poslednjoj četvrtini se vodila ljuta bitka ispod oba koša, a Srbija je od 61:54 za tren oka ispustila tu prednost pa smo na 4 minuta pre kraja videli dramu 62:61 i situaciju u kojoj se "Orlići" muče, a onda dolazi preokret Čeha i prvo vođstvo na 3:40 do kraja, kada je bilo 63:62 u njihovu korist.

Stala je Srbija. Nije bilo snage da se meč iznese do kraja, a Češka je nošena sjajnom energijom sa tribina uspela da izvuče pobedu u utakmici u kojoj su gubili 37 minuta.

Na kraju su pobedili rezultatom 72:67 i plasirali se u četvrtfinale.





 

Podeli:

Komentari 31

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

5 h

Novo Sport Video Menu