Nova vest
Košarka 2

7.7.2024.

9:15

Hrvati imaju plan kako da čuvaju Janisa

Hrvatska košarkaška reprezentacija nalazi se na pobedu od plasmana na Olimpijske igre u Parizu.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Poslednja prepreka ka tom cilju je i ona naveća i najteža - Grčka sa Janisom Adetokumbom.

Finale turnira u kojem Grci pride imaju i podršku navijača u dvorani "Mira i prijetalejstva" igra se u nedelju od 20 sati.


Hrvatska je u polufinalu, uz dramu na kraju, pobedila Dominikansku Republiku 80:77 dok su Grci, kao i sve ostale utakmcie na turniru i protiv Slovenije bili dominantni - 96:68.

Za hrvatsku reprezentativnu košarku i sama činjenica da ih jedna pobeda deli od Olimpijskih igara je velika stvarf s obzirom na to da je ekipa pre samo godinu dana krenula od nule - morala je da igra kvalifikacije za kvalifikacioni turnir.

Tada je u presudnom meču savladala Tursku u Istanbulu.

"Niko nije očekivao da ćemo osvojiti turnir u Turskoj. Očekivanja u Hrvatskoj puno su veća nego tada, idemo korak po korak i došli smo do finala. Moramo se odmoriti i napraviti video analizu. Moramo se dobro pripremiti. Za utakmicu sa Grcima treba nam dva dana odmora ha-ha. Probaćemo da se odmorimo, rekao je selektor Sesar.

Profimedia

Dominikancima je malo nedostajalo da izbore produžetke - promašili su trojku u poslednjoju sekundi.

"Igrali smo dobro, u obdrani možda najbolju utakmicu u poslednje tri godine. U drugom delu imali smo probleme u napadu. Promašili smo deset trojki u prvom poluvremenu. Najvažnije je da smo u finalu, sada smo u boljoj situaciji, sada imamo 20 sati odmora, čak tri sata više nego nakon Slovenije, ha-ha-ha. Fokus je na Grčkoj".


Pitanje je kako se pripremiti za Grčku koja je veliki favorit.

"Napravićemo analizu karakteristika njihovih igrača, ali verujem da većina naših reprezentativaca poznaje njihove igrače. Utakmica je u kasnijem terminu, iskorist ćemo jutarnji trening da prođemo kroz akcije koje Grčka igra. Oni su favoriti, devetorica iz Eurolige, jedan iz NBA lige i dvojica iz Eurokupa. Nema puno reprezentacija koji imaju takav blagoslov i širinu s takvim igračima. Otkako sam postao selektor, idemo hrabro u svaki susret i tražimo način kako doći do pobede. Mislim da ćemo to pokušati i sa Grcima, naći način kako im se suprotstaviti. Radujem se utakmici".

A ključno pitanje je kako čuvati Janisa Adetokumba.

"Svim dozvoljenim sredstvima. Sve što je dozvoljeno u sportu ćemo pokušati", rekao je Sesar.

Za Janisa će primarno biti zadužen Ivica Zubac koji godinama vodi duele sa najboljim Grkom u NBA ligi.

"Čuvam ga u NBA-u čitavu karijeru, uvek ga ja čuvam kada igramo međusobno. Treba biti spreman na kontakt, on će uvek prvi inicirati kontakt i doći tebi. Treba uzimati što bolje šuteve i ne gubiti lopte da nam ne trče u leđa, a ako se to dogodi treba napraviti zid da on ne vidi nigde rupu za prolaz. Obojica igramo fizički dosta agresivno i jedva čekam", poručio je Zubac, koji je bio najefikasniji protiv Dominikanske republike sa 25 poena.
 

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu