Nova vest
Košarka 1

2.7.2024.

10:56

"Sramota je da godinama nismo proizveli pleja na reprezentativnom nivou"

Košarkaši Hrvatske u Atini počinju borbu za olimpijsku vizu.

Izvor: Index.hr

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Ekipa Josipa Sesara prvi meč igraće protiv Slovenija predvođena Lukom Dončićem, večeras u 20 sati, a sredu već u 16:30 sledi i okršaj s Novim Zelandom.


Samo pobednik turnira, na kojem su u drugoj grupi domaćin Grčka, Dominikanska Republika i Egipat, ići će na Olimpijske igre.

"Dončić je enormni kvalitet i prevaga u ogromnom broju slučajeva. Problem im neće biti to što Čančar nije igrao godinu dana, nego igrači koji su dugo deo reprezentacije, ali stižu ih godine. Nemaju mladih igrača, ali to nije toliko bitno na nivou jednosedičnog turnira koliko bi bilo tokom pune sezone. Dončića je teško zaustaviti, mislim da je dao 32 poena Brazilu. Kad sam došao u Memfis, bio sam zadužen za skauting Dalasa. Bili smo jedna od najmlađih ekipa lige. Bilo je najvažnije dobiti razdoblja bez njega jer, kad se on vrati na parket, nemaš nikakve šanse, uz sve adaptacije, promene obrane...", analizirao je Neven Spahija prvog protivnika Hrvatske.

Trener Venecije potom se osvrnuo i na činjicu da je Hrvatska godinama kuburila sa plejmejkerima, a sada na toj poziciji ima  Filipovića i Kapustu.

"Imam jednostavan odgovor. Pre svega, sramota je da svih ovih godina nismo proizveli pleja na reprezentativnom nivou. Treba davati igračima priliku u klubovima i onda ćemo imati reprezentativca. Svi klubovi imaju Amerikanca na pleju, a samo treba mladim domaćim igračima dati priliku. Možda nećemo dobiti Tonija Parkera, ali Kapustu i Filipovića da, niko me ne može uveriti da se to i ranije nije moglo. Ne moraju biti klasa Šarića i Zupca, ali mogu im dati ruku", rekao je Spahija.

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu