Nova vest
Košarka 1

2.7.2024.

10:37

Kreće borba za OI: Svet se nada finalu Adetokumbo – Dončić

Ovog utorka počinju košarkaški kvalifikacioni turniri za plasman na Olimpijske igre.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia/Nik Erik Neubauer

Nama će pre svega interesantan biti turnir koji se igra u San Huanu u Portoriku.

Jer pobednik ovog turnira će u Parizu igrati u grupi u kojoj su Srbija, SAD i Južni Sudan.

Kao i u prethodnim kvalifikacionim ciklusima, šest reprezentacija je podeljeno u dve grupe, prve dve idu u polufinale, a pobednik finala stiže na OI.

U Grupi A u San Huanu su Meksiko, Obala Slonovače i favorit Litvanija. U Grupi B su domaćin Portoriko, Bahrein i drugi favorit Italija.

Eks-Ju poslastica na premijeri

Najinteresantniji turnir je ipak u Pireju gde je nekoliko vrlo zanimljivih selekcija.

Posebno dramatična biće Grupa A u kojoj su Novi Zeland, Slovenija i Hrvatska.

Upravo bivši zemljaci Slovenci i Hrvati otvaraju turnir ovog utorka, od 20 časova.

"Prvi zadatak neće biti lagan, jer Hrvatska ima nekoliko odličnih pojedinaca koje dobro poznajemo. Mario Hezonja iz Real Madrida, Dario Šarić i Ivica Zubac iz NBA su njihovo glavno oružje. Ključno će biti zaustaviti spomenuti trojac, ali naravno, ne smemo zaboraviti ni na ostale hrvatske igrače, jer svaka utakmica je važna", najavio je derbi lider Slovenaca Luka Dončić.

U Grupi B su Egipat, Dominikanska Republika i domaćin Grčka, pa ceo svet očekuje finale (nedelja, 20h) između Janisa Adetokumba i Dončića.

"Sećam se utakmice iz Kaunasa u kvalifikacijama za prethodne Olimpijske igre. Igrali smo pred prepunom dvoranom Litavaca i pobedili. Bilo bi lepo ponoviti to u ovoj dvorani pred glasnom grčkom publikom. Ali do tada pred nama je još dug put. Moramo razmišljati o sledećim utakmicama, prvo Hrvatskoj, potom Novom Zelandu, a onda ćemo videti", kaže jedna od najvećih NBA zvezda.

Crnogorci protiv Brazilaca "Ace Trice"

Treći turnir igra se u Rigi, gde su u Grupi A domaćin Letonija, Gruzija i Filipini, a u Grupi B Brazil sa Aleksandrom Petrovićem na klupi, Kamerun i Crna Gora.

Crnogorci se za Pariz bore bez Bojana Dubljevića, Nikole Ivanovića, Vladimira Mihailovića, Nemanje Radovića, Marka Todorovića i Zorana Nikolića u odnosu na tim koji je igrao na Mundobasketu, ali sa Nikolom Vučevićem.

"Smatram da su Brazil i Letonija iz ove dve grupe favoriti, dok smo mi sa prilično izmenjenim sastavom u odnosu na Svetsko prvenstvo. Ali, mislim da smo se dobro spremili, da ćemo izgledati najbolje moguće u ovom momentu, da ćemo biti tačni i precizni u oba pravca, jer jedino tako možemo protiv sjajne reprezentacije Brazila doći u poziciju da eventualno stignemo do pobede", rekao je selektor Crne Gore Boško Radović.

Španci strepe zbog "NBA Bahama"

Najmanje pažnje privlači turnir u Valensiji gde je Španija apsolutni favorit.

"Crvena furija" je u Grupi A sa Libanom i Angolom, dok su u Grupi B Finska, Poljska i Bahami, koji bi sa nekoliko NBA zvezda (Deandre Ejton, Badi Hild, Erik Gordon) mogli da zakomplikuju planove domaćinu.

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu