Nova vest
Košarka 2

24.6.2024.

15:54

Legendarni Kapičić: Evropska titula i najbolji strelac u istoriji Zvezde

Povodom smrti legendarnog Dragana Kapičića prisetićemo se jednog od najvećih uspeha u istoriji Crvene zvezde.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT)

Srpsku javnost je pogodila vest da je Dragan Kapičić preminuo u 76. godini u ponedeljak.

Crvena zvezda, klub za koji je igrao u većem delu karijere, oprostio se na društvenim mrežama: Život mu je bio neraskidivo vezan za Crvenu zvezdu.

Dres beogradskog kluba nosio je od 1965. do 1977. godine i sa njima osvojio tri Kupa Jugoslavije, dve titule šampiona Jugoslavije kao i Saporta Kup 1974. godine.

Kapičić je bio najbolji strelac takmičenja uz titulu šampiona Saporta Kupa.

Osnovnu polugu tima činio je triling asova Zoran "Moka" Slavnić, Dragan Kapičić i Ljubodrag "Duci" Simonović.

Zapaženu ulogu u timu imali su još Ljupče Žugić, Goran Rakočević, Dragiša Vučinić, Radivoje Živković i Ivan Sarjanović "Sajonara", kao i Dragoje Jovašević, Zoran Lazarević i Božidar Pešić.

Trener je bio "Profesor" Aleksandar Nikolić.



Zvezda je tu epohu počela u Tirani pobedom nad Nentorijem, 99:93 u prvom i 114:70 u drugom susretu, da bi u drugom kolu izgubili prvi meč od francuskog Banjolea rezultatom 94:92, ali su u Beogradu bili ubedljivi i slavili sa 102:86.

Crveno-beli su bez većih problema tada prošli kroz grupe sa italijanskim Astijem i bugraskim CSKA iz Sofije.

Na red je došlo polufinale Kupa Saporta gde Zvezda dobija Estudijantes za protivnika, čiji je najbolji igrač bio Robert Tejlor.

Tejlor je Zvezdi u dvomeču ubacio 71 poen, ali je trio Slavnić - Kapičić - Simonović bio nezaustavljiv i Zvezda rezultatom 79:74 dobija prvi meč u Madridu, a u Beogradu rezultatom 104:85 "gaze" Estudijantes i odlaze u finale.

Kapičić u Madridu postiže 27 poena i bio je najefikasniji, dok je u Beogradu ubacio isti broj poena samo je tada Sarjanović imao 29 i bio najefikasniji.

Finale se igralo u Udinama i Zvezda je igrala protiv češkog Brna. Tada su slavili rezultatom 86:75 na krilima sjajnog Dragana Kapičića koji je ubacio 23 poena.

Čuvena generacija tima sa Malog Kalemegdana je naredne sezone (1975) osvojila domaće kup takmičenje, a posle toga je usledio post dug 18 godina bez trofeja, sve do 1993. kada je osvojeno domaće prvenstvo. Generacija osvajača Kupa pobednika kupova iz 1974. ostaće upamćena kao jedna od najboljih u istoriji Crvene zvezde.

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu