Nova vest
Košarka 14

23.3.2024.

20:05

Hvala, Profesore!

"Lepo je zvati se Nemanja Bjelica", rekao je te 2015. godine posle utakmice Srbije i Španije, komentator RTS Slobodan Šarenac posle neverovatne partije srpskog košarkaša.

Srđan Novaković
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

I bio je u pravu.

Stvarno je lepo zvati se Nemanja Bjelica, koji je u svojoj košarkaškoj karijeri postigao velike uspehe i dostigao je neverovatne visine, jer je igrao za dosta dobrih ekipa, dok i njegov učinak u NBA ligi nije zanemarljiv. 

Srpski košarkaš Nemanja Bjelica je objavio da posle dvadeset godina kaže zbogom košarci. 

Rođen 9. maja 1988. u novobeogradskim blokovima, koji su u svojoj istoriji stvarali neke fenomenelne košarkaše. 

Nemanja je igrajući na lokalnim terenima zavoleo košarku i ta ljubav je trajala preko 20 godina. A trajaće sigurno i u penziji.

Trnovit start 

Sve je po Bjelicu počelo u omladinskom timu Partizana, gde je pod dirigentskom palicom trenera Ace Janjića prošao sve mlađe kategorije crno-belih, ali je ipak odlučeno da generacija 1988 bude raspuštena, jer je procenjeno da nema dovoljno kvaliteta. 

Posle ovog udarca, Nemanja je dobio poziv od strane Bogdana Tanjevića, pa je prešao u ekipi Riminija, gde je samo trenirao, i nije upisao nijedan nastup. 

Tako da prvu klub u profesionalnoj karijeri je Bjelici bio u Austriji, gde je nastupao za Trajskirhen lajonse. Srpski košarkaš je u ovom timu odigrao 26 utakmica, gde je prosečno beležio 8,5 poena.

Međutim, Bjelica je u Austriji doživeo ozbiljnu povredu noge koja ga je odvojila od terena i zbog koje je čak i razmišljao da završi sa košarkom. Ali je onda stigao poziv od Svetislava Pešiča. Poziv koji je promenio sve i koji je oživeo Nemanjinu karijeru. 

Zvezda ga vratila u život

Bjelica je prihvatio ponudu Svetislava Pešića i odlučio da se vrati u srpsku košarku, gde je pojaćao ekipu Crvene zvezde. 

Već u prvoj sezonu u crveno-belom dresu Bjelica je pokazao svoj raskošni talenat koji je Pešić prepoznao i maksimalno koristio mladog košarkaša, koji je počeo na mestu krilnog centra, ali je trener Zvezde u njemu video sjajnoj organizatora igre. 

Tako je i bilo, Nemanja je u dresu Crvene zvezde u prvoj sezoni igrao u Evrokupu, gde je u proseku imao 5.4 poena. 

Već u drugoj sezoni Bjelica je zaigrao u punom sjaju, gde je bio pravi vođe mlade ekipe Crvene zvezde. Nemanja je tako predvodio ekipu do druge runde Evrokupa, dok je u prvenstvu Srbije bio najbolji strelac ekipe sa 18,7 poena . U Jadranskoj ligi je protiv Heliosa, kada je imao učinak od 29 poena uz indeks korisnosti 44.  Nemanja je za ovu godinu nagrađen za najboljeg sportistu sporstkog društva Crvena zvezda za 2009. godinu.

Dve efikasne godine u Crvenoj zvezdi ga je preporučilo ekipi Kahi Laobral (sada Baskonija). 

Pre toga je svojom u crveno-belom dresu izazvao pažnju NBA skauta, gde je izabran kao 35. pik od strane Vašington Vizardsa, ali je ubrzo trejdovan u ekipu Minesote. 

Biće još vremena do Nemanjine NBA karijere. 

Kao što smo rekli Bjelica se otisnuo u Evropu i prvi put zaigrao u Evroligi. Nije srpski košarkaš imao veliku ulogu u timu Duška Ivanovića u svojoj prvoj godini, ali kako je vreme prozilo, tako je Bjelica bio sve bitniji igrač u ekpi iz Vitorije. 

U poslednjoj godini je igrao sjajnu košarku. Prosečno je u ekipu Kahe Laboral imao eležio 9,2 poena i 5,2 skoka po meču.

Obradovićev poziv se ne odbija 

Posle tri godine u Španiji, red je bio na novi korak i to u Turskoj. U ekipu Fenerbahčeo je stigao Željko Obradović, a jedna od njegovih prvih želja je bio Nemanja Bjelica. 

Došao je Bjelica u Istanbul, i to samo zbog toga što ga je tražio Obradović, inače bi se već tad otisnuo u NBA ligu. 

Nastavio je srpski košarkaš da podiže svoj nivo igre i već se tada videlo da je tako reći prerastao Evroligu i da je spreman za nešto više. 

Sigurno najbolja godina u njegovoj karijeri je bila 2015. kada je proglašen za najkorisnijeg igrača Evrolige i uvšten je u idealni tim za tu godinu.  Nemanja je tada imao 11,9 poena, 8,6 skokova, 1,9 asistencija i 1,2 ukradene lopte. Takođe je tada proglađen i za najboljeg srpskog košarkaša. 

Bjelica je tada po prvi put postao prvak zemlje, tačnije okitio se titulom šampiona Turske (2014), dok je pred odlazak u NBA, po prvi put odigrao i na fajnal-foru Evrolige, gde je Fener bio poražen od Real Madrida. 

Uspešna NBA karijera

Posle uspešnog boravka u Istanbulu red je bio na najveći stepenik, na NBA ligu. 

Kao što smo rekli Nemanja je bio draftovan od strane Vašington Vizarda, ali je svoju karijeru u Americi počeo u Minesoti.

U tom timu je Bjelica imao svoje minute, tokom tri sezone nikada nije bio zapostavljen, najduže je igrao u svojoj trećoj godini kada je 67 puta bio na terenu i gde je prosečno beležio 6,8 poena. 

Posle tri godine je usledila selidba u Sakramento Kingse i to na nagovor tadašnjeg generalnog menadžetra Vlade Divca. Bjelica je tu bio u društvu Bogdana Bogdanovića i deluje da mu je boravak u ovom klubu itekako prijao. 

Najbolji je bio u sezoni 2019/20 kada je prosečno beležio 11,5 poena. 

Usledila je kratka epizoda u Majamiju, gde je odigrao svega 11 utakmica, 

Potom se opet vratio u Sakramento, gde nije imao loše brojke, ali se samo jednu sezonu zadržao u ovom timu. 

Postao je slobodan agent, i kao takav je pojačao Golden Stejt Voriorse. I bolji potez nije mogao da napravi. Sa ovom ekipm je napravio najveći uspeh, jer je postao NBA šampion. Da će se u San Francisku lepo provesti, videlo se već na prvom meču, kada je upisao dabl-dabl učinak protiv Los Anđeles Klipersa (15 poena i 11 skokova). I tako je bio prvi košarkaš Golden Stejta koji je na svojoj prvoj utakmici upisao dabl-dabl posle Sema Vilijamsa, koji je to uradio 1981. godine. 

Imao je Bjelica svoj udeo u osvajanju prstena 2022. godine, kada je Golden Stejt redom eliminisao Denver, Memfis, Dalas i u finalu posle šest utakmica Boston Seltikse. 

Posle ove godine Bjelica je polako krenuo da se muči sa povredama. Sledeće godine je odlučio da se vrati u Evropu u ekipu Fenerbahčea, ali zbog povrede nije puno igrao. Dok je posle kratke epizode u Istanbulu, potpisao za Crvenu zvezdu, ali nije mogao da zaigra još jednom za crveno-bele, jer je povreda bila jača. 

Medalje u dresu reprezentacije

Što se tiče reprezentacije, Namanja Bjelica se može pohvaliti mnoštvom medalja. 

Sa Univerzitetskom reprezentacijom je 2009. godine u Beogradu osvojio zlatnu medalju. 

Potom je sa seniorima u Poljskoj popeo na drugo mesto u timu koji je predvodio Dušan Duda Ivković. 

Na Svetskom prvenstvu  Turskoj je takođe odigrao sjajno, ali nije imao sreće da i sa tog takmičenja ode sa medaljom. 

Ono što mu nije pošlo za rukom tada, jeste četiri godine kasnije u Španiji, kada je ponovo došao do srebra posle poraza od SAD u finalu. 

Bio je pravi lider ekipe na prvenstvu Evrope 2015. godine, kada je Srbija bila dominantna, ali je bila poražena i polufinalu od Litvanijie i taj turnir je završila na četvrtom mestu.

Da bi poslednju medalju sa reprezentacijom osvojio na Olimpijskom igrala u Riju, kada se okitio srebrom. 

Jedna bogata karijera, sa mnoštvom uspeha, sa vrhunskim trenerima (Pešić, Obadović, Ivković), imaće Nemanja svašta da priča svojim naslednicima, jer se može pohvaliti da je imao vrhunska dostignuća na košarkaškom terenu.

To je bio Beli. 

Podeli:

Komentari 14

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 14

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu