Nova vest
Košarka 14

20.10.2024.

12:15

Karijev apel: "Ukoliko ne ujedinimo klupske u zastavu Srbije..."

Svetislav Pešić, selektor Srbije, pozvao je srpske klubove, pre svega dva naša najveća, da interese reprezentacije stave ispred klupskih.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Srđan Stevanović/Starsport

U suprotnom, upozorava, neće biti ni uspeha poput onog nedavnog na Olimpijskim igrama u Parizu.

Pešić (75) će voditi Srbiju u nastavku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2025. godine. Prvi naredni mečevi Pešića na klupi biće protiv Danske u kvalifikacijama za Evrobasket, u gostima 21. i kod kuće 24. novembra.

"Smatram da je najveći uspeh što smo se kvalifikovali na Svetsko prvenstvo u Manili. Ne bismo osvojili medalju, ne bismo otišli ni na Olimpijske igre… sve to je nama, taj sistem kvalifikacija bio protivnik, a mi smo u tom procesu uvek imali 42-43 igrača. Svaki prozor drugi igrači, svake kvalifikacije druga ekipa. Sada kvalifikacije koje nas čekaju, biće dosta izazovno. Istog dana u Beogradu, kada mi igramo u Kopenhagenu, igraju Crvena zvezda i Partizan. E, sada, treba pobediti Dansku u Kopenhagenu, a potom i tri dana kasnije u Beogradu. Gledam sa optimizmom i sigurno da ćemo napraviti ekipu koja je takmičarska. Ukoliko se ne ujedinimo, klupske zastave u jednu jedinstvenu, zastavu Srbije, neće biti rezultata. Neće biti medalja, rezultata… Mi moramo da znamo da se sve promenilo, nije to više kao što je to nekada bilo. Biće to proce, nimalo lak, da napravimo ekipu", rekao je Pešić i dodao:

"Zvezda i Partizan će morati da učestvuju u formiranju tog tima, ako ne tri igrača, onda jedan. Svi klubovi moraju, Spartak, FMP, Mega, Borac, da budu svesni da imaju obavezu, da razumeju, da napravimo takmičarsku ekipu. A onda će biti i rezultata."

Iskusni stručnjak će, ako se Srbija kvalifikuje, voditi "orlove" i na EP, koje će 2025. godine biti održano u Finskoj, Poljskoj, Letoniji i na Kipru.
Pešić je selekciju Srbije preuzeo 2021. godine.

On je sa "orlovima" osvojio srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu 2023. u Manili, kao i bronzu na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu.

Podeli:

Komentari 14

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu