Nova vest
Košarka 35

20.10.2024.

13:00

Pešić se vratio – možda ostane i posle EP; "Imao sam druge planove – ništa ne isključujem" VIDEO

Srpski stručnjak Svetislav Pešić i zvanično se vratio na mesto selektora košarkaške reprezentacije naše zemlje.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Kari je zvanično potpisao ugovor sa Košarkaškim savezom Srbije do 30. septembra 2025. godine uz mogućnost produženja saradnje, saopštio je predsednik KSS Nebojša Čović.

"Neću da dužim. Razgovori sa Pešićem su trajali neko vreme. Pešić je imao neke obaveze, meni je drago da smo dogovorili saradnju. Nemam šta da vam pričam šta je iza njega i šta je urađeno. Za nas je bilo najvažnije da obezbedimo kontinuitet za ono što je urađeno prethodnih godina. Mislim da je to želja i nacije i igrača. Ono što nam preostaje je da zajedničkim snagama radimo. Očekujemo veliku podršku klubova. Svi računaju da je sve završeno, imamo kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i tu nam treba podrška klubova. Ugovor koji smo potpisali je na period do 30.9. 2025. godine. Sa mogućnošću da nastavimo dalje i idemo u nove izazove", rekao je Čović.
Igrajte Euroleague Selektor

Potom se obratio i novi/stari selektor.

"Dobar dan svima, iskoristio bih priliku da se zahvalim na strpljenju Saveza, Nebojše… Nije baš bila namena da to… malo se odužilo. Ja sam već imao druge ciljeve, planove i obaveze. Uspeli smo to da regulišemo i evo ja sam sada tu, pred vama. Nije bilo pregovora, već razgovora. Nikada ne reci nikad. Situacija je takva da se približavaju kvalifikacije, čuveni prozori za Evropsko prvenstvo. Mi smo već imali jedan prozor u februaru. Sada imamo u novembru obaveze protiv Danske, a potom u febtuaru sa Finskom i Gruzijom. Trudio sam se koliko sam mogao, nadam se da sam ispunio želju igrača, Saveza, Nebojše i javnosti. Jednog dana taj kontinuitet mora neko drugi da nastavi. Trener je u godinama, ali je strast prema košarci još uvek duboko u meni i to je jedan od razloga što smo mi ušli u te razgovore. Sada nam predstoji rad. Ništa u Srbiji ne uspeva kao uspeh. Napravio se kontinuitet, ali ko me zna, ja sam uvek za proces. Naravno da svi žele da pobede, ja želim, ali uvek sam za proces, a taj proces znači te čuvene kvalifikacije, prozore, koji su za nas bile komplikovane", izjavio je Pešić.

Pešić (75) će voditi Srbiju u nastavku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2025. godine. Prvi naredni mečevi Pešića na klupi biće protiv Danske u kvalifikacijama za Evrobasket, u gostima 21. i kod kuće 24. novembra.

Iskusni stručnjak će, ako se Srbija kvalifikuje, voditi "orlove" i na EP, koje će 2025. godine biti održano u Finskoj, Poljskoj, Letoniji i na Kipru.
Pešić je selekciju Srbije preuzeo 2021. godine.

On je sa "orlovima" osvojio srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu 2023. u Manili, kao i bronzu na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu.

Promociju Svetislava Pešića mogli ste da pratite putem našeg bloga.

Završeno

11:50

Pratite direktno

13:01

Kraj

Konferencija za medije povodom promocije Svetislava Pešića je gotova.

13:01

Čović najavio promene

"Od sutra će svaki igrač koji ima srpsko državljanstvo biti domaći igrači. Pročitaćete odluke, ima 18 tačaka dnevnog reda."

12:48

Kari još jednom o budućnosti reprezentacije


"U budućnosti to treba da bude novi sastav (stručni), novi trener, možda neki mlađi, a starijeg ne možete da nađete (smeh). Ali još sam spreman da dam maksimum, idemo kratkoročno, a mislimo dugoročno."
 

12:48

Čović o problemima koje je zatekao u savezu


"Ima ih, rešavaćemo ih u hodu, a mislim da ste svi mogli da vidite program. Po tom programu ćemo raditi, ima finansijskih, organizacionih problema, ali radićemo na tome. Medalje ne smeju da pokriju ono što eventualno nije dobro. Potreban je sistem koji mora da odoli svim izazovima koji nas čekaju. Očekivanja nacije su velika, mislim da smo sa Pešićem, kao trenerom, dobili prvi korak ka očekivanjima. Potrebno nam je razumevanje i pomoć, molim i vas medije za korektnost i podršku. Kako vi prema nama, tako i mi prema vama. Verujem da ćemo napraviti korektnu saradnju. Vi ste nam važni da bismo dodatno animirali naciju. Važno je da vratimo kult reprezentacije, ali kult je potreban. Vraćanjem Pešića smo eliminisali veliki faktor, naročito kada imamo igrače koji su zahtevali da igrači ostane. To je veliki faktor da ne bude otkaza."
 

12:42

Stručni štab će biti nov


"Nemam nijednog pomoćnika. Svi su napustili Srbiju, svi su otišli u inostranstvo. Nemam ni sportskog direktora, ali imam predsednika (smeh)."

12:42

Ne želi da učestvuje u izboru naslednika


"Da li ću se ja baviti naslednikom? Neću. Znate zašto? Ja tražim ljude koji će meni da pomognu, jer ja sam ovde da budem trener reprezentacije. Prvo da se kvalifikujemo, a onda da osvojimo medalju, ako je moguće zlatnu. Neću se time baviti. Ako predsednik mene pita, u tom procesu, koji bi treneri mogli jednog dana da nastave? Naravno da ću ja da dam svoj stav, ali znate kako… Danas je to sve dosta teško, mi svi mislimo, zbog značaja reprezentacije, bilo bi dobro da malo profesionalizujemo trenere, kada je u pitanju Savez. To ne znači da će košarka biti bolja, da će selekcija biti bolja, ali struka je važna. To je više pitanje za predsednika. Stojim na raspolaganju za pomoć, ali ja se moram baviti da nađem dobre pomoćnike."
 

12:35

Pešić o četiri stuba srpske košarke


"Imam pravo da kažem da su košarkaši najbolji deo srpske košarke. Mi imamo četiri stuba košarke, jedan je KSS, druga je KLS, a treća ili četvrta su Crvena zvezda i Partizan ili Partizan i Crvena zvezda. To su stubovi. Jedan, drugi, treći i četvrti moraju da se dogovaraju. Košarka je najvažnija i sistem, to su najvažnije stvari. Bez dogovora i kompromisa je nemoguće praviti rezultate. To je meni kao treneru mnogo važno."
 

12:29

Vidi sebe u novom sastavu KSS


"Ne bih želeo da se ponavljam, hvala na podršci, lepim rečima, želji… Na kraju krajeva, ispunio sam želju svima, a onda i meni. Nije da ja nisam hteo da nastavim, nego sam smatrao da treba doći dan da dođu novi ljudi, novi tim… Evo došli su, a ja u svemu tome vidim sebe, drago mi je da sam dobio tu podršku, da ljudi žele da vodim reprezentaciju, a to nije samo motivacija, već i priznanje."
 

12:29

O Boriši Simaniću


"Radujemo se zbog Simanića, trener mu je u Igokei dao priliku, ja mu želim sve najbolje. Samo neka nastavi i naravno… i on je kandidat. Samo mora da nastavi ovako kako je počeo."
 

Podeli:

Komentari 35

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu