Nova vest
Košarka 11

9.10.2024.

18:38

Đorđević: "Samo bi ludak to uradio – znao sam da će ući" VIDEO

Aleksandar Saša Đorđević ispričao je interesantnu anegdotu o samopouzdanju i njegovom čuvenom šutu za pobedu.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA PHOTO/SRDJAN SUKI

Aleksandar Saša Đorđević je živa legenda srpske, jugoslovenske, ali i evropske košarke.

Kao igrač je uradio brojne velike stvari i Evroligu osvojio 1992. godine sa Partizanom, bio je svetski i evropski šampion sa reprezentacijom i dobio nadimak "Sale nacionale".

On je u podkastu "X and O" sa Edinom Avdićem govorio o tim čuvenim šutevima za pobedu koji su ga krasili tokom čitave karijere.

Kada je osetio samopouzdanje, to veliko samopouzdanje koje ga je krasilo tokom čitave karijere i koje mu je pomoglo da postigne sve te velike stvari koje je postigao.

"Duda Ivković je bio trener Panioniosa i bili smo u njihovoj sali na treninzima, a Paspalj je tad bio nestvaran u Grčkoj i možda se ovoga ni ne seća, ali ja to stalno govorim. Samopouzdanje se prenosi od saigrača. Sećam se u Barseloni kada sam dao 5,6 važnih poena i napravio pametan faul kapiten Ćavi mi kaže 'vamos campeone' (bravo šampione, prim.aut) i kada ti on da gas da ti kaže majstore to je najveći kompliment. Kao kada odrastaš i voliš da te drugari vole. Sećam se tada, šutiram samo iz kornera jer je to najteži šut. Nemaš repere, menjaš hale, svetla, nema table, neka publike i kada to upucaš sve je drugačije. Tada mi Palja kaže: "Au, kako ti šutiraš" i meni je to dalo još veće samopouzdanje"

Čuveni šut za pobedu je dao u Istanbulu 1992. godine kada je Partizan osvojio Evroligu... Ponovio ga je i protiv Hrvatske, ali i na svom oproštaju.

"Taj šut? Lepo je to, stavljena je tačka na i. Došli su veliki igrači Partizana i mi sa druge strane, a Čanak mi kaže da bi samo ludak to probao uopšte jer ako promašim pada mit, pada sve. Rekoh da nisam ni razmišljao, znao sam da će da uđe. Imao sam sigurnost i na oproštaju Rafe Đovreze u Huventudu, a on je bio u ekipi kada sam to dao i posle smo bili cimeri u Barseloni. Na njegovom oproštaju je Lolo Sajnc na klupi i ja opet ispred njihove klupe šutnem i dam ga, opet u toku igre i jedini sam igrač kome su svi zviždali. Mene to nije zanimalo i bilo mi je drago zbog Rafe jer je sjajan momak. I dam ja opet taj šut, a Lolo Sajnc krene da me psuje. Rekao sam mu da mi to dođe prirodno. Prilazi mi Rafa, grli me, kaže mi da sam đubre, smeje se i publika mi zviždi i to su neke epizode koje će mi ostati u sećanju zauvek", kaže Saša Đorđević.

On je pored Partizana igrao još za Olimpiju Milano, Fortitudo Bolonju, Portland Trejlblejzerse, Real Madrid, Barselonu i Skavolini Pezaro.

 

Podeli:

Komentari 11

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu