Nova vest
Košarka

2.10.2024.

12:50

Čović: "KSS neće biti kuća alkohola i abrova"; "Čekaju nas otpor i izazovi" VIDEO

Nebojša Čović obratio se prvi put javnosti kao predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS).

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Čović je u utorak izabran na mesto prvog čoveka KSS, a nakon toga je napustio predsedničku funkciju u Crvenoj zvezdi.

"Prioritet je izbor selektora seniora i seniorki, ali nije bitna samo seniorska košarka. Plan je predstavljen, napravićemo izmene u pravilnicima, statutima, platama. Čeka nas novi olimpijski ciklus", rekao je novi predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Nebojša Čović.

"Pešić ima otvoren poziv za rad, nema tu ni spektakla ni spekulacija. Pešić je logično rešenje zbog kontinuiteta. Igrači isto razmišljaju, samo da vidimo da li i on tako misli. Bilo bi dobro da nastavi. Postoji želja da dođemo do prve zlate medalje kao Srbija. Imamo četiri srebra, bronzu. Evropsko prvenstvo nam je interesantno, za to nam treba Pešić. Ako ne ostane, biće da smo mi nesposobni, ali mi ćemo imati s njim kontakt i ako ne ostane", istakao je Čović na konferenciji za medije.

"Ukinućemo košarkaško državaljanstvo. Svako ko je državljanin Srbije ima prava kao drugi državljanin", naglasio je on.

"I dečaci i devojčice koji imaju državljanstvo Srbije iz drugih zemalja ne treba da se tretiraju kao stranci, gledaćemo sve da tretiramo po FIBA pravilima. Potpredsednici će držati svoje sektore, držaće se piramida, da svako drži svoj resor i odgovara za sve te poslove. Zajedno ćemo postaviti dobre međuljudske odnose, koji su nam potrebni."

"Vređate državu koja daje pare"

"Kari nam treba za zlatnu medalju" VIDEO

"Ne treba da mistifikujemo neke stvari, dobijaćete informacije na vreme. I želim da budete dobronamerni, nama ne treba ništa zlonamerno, nije zabranjeno nijedno pitanje", dodao je novi predsednik KSS.

"Što se tiče klupskih interesa, to ostaje među njima. Naša baza su klubovi. Posetićemo regione, koje treba da iskoordinira potpredsednik Jovičić, a onda će biti i prva sednica upravnog odbora."

Čović je najavio "nultu toleranciju" na kršenje regularnosti.

"Biće puno otpora, u sport se uvukla korupcija. Moramo da zaustavimo vređanje. Vređate državu koja daje pare, mi imamo jednu državu", poručio je Čović.

Starsport

Kada je u pitanju izbor između ABA i domaće lige Čović je istakao da je za domaću.

"Samo da dođemo do toga gde ona vodi. Mi moramo da nađemo način i put kako idemo u Evropu. Postoje dva puta, jedan je ovaj, preko ABA lige, on vas košta milion evra, možda sledeće godine bude dva. Nema tu posebnih pristupa i pravila. Videćemo, dragoceno je svako mišljenje", poručio je Čović.

Istakao je da će KSS biti kuća košarke.

"Ovo treba da bude kuća košarke, a ne alkohola, duvana i abrova. U javnost će izaći kako se budemo dogovorili. Prioriteti su nam jasni, reprezentacija u svim nivoima i uzrastima. Međunarodna agenda, infrastruktura, trebaju nam trenažni centri, ne samo u Beogradu, nego u Srbiji. Nije Beograd samo Srbija, nego da obiđemo našu zemlju, treba da vidimo tu problematiku, kako možemo da pomognemo i šta su njihovi predlozi, da se ne svede na kukanje. Da vidimo šta je tu realno, a šta nije, da se sprovede. Košarka donosi trofeje ovoj zemlji. Neki drugi sportovi u koje smo zaljubljeni, mislim na fudbal, on je kao religija. I kad su pare u pitanju."

Završeno

12:52

Čović za kraj novinarima: "Pomozite nam"

"Hvala vam lepo, Pomozie nam. Nećemo imati skrivene informacije od vas. Očekujem dobrnameran pristup, bez obzira na nahođenje", poručio je Čović novinarima na kraju konferencije.

Srđan Stevanović/Starsport

12:45

Čović: Čekaju nas velika iskušenja

" Decu možete da zadržite igrača uslovima, a oni nisu samo pare. Najviše tih igrača i igračica voli da raste u svojoj sredini, a ako nema uslova. U Kraljevu je Krstić rekao kolike su muke da nađeš 200-300.000 da isfinansiraš... Treba da se povećaju ulaganja, mi ih sigurno opravdavamo, mi ih ne nosimo kući, mi nismo neki drugi sport, mi smo košarka. Treba da zaštitimo klubove od odlaska u NCAA, to će biti teško od dogovora sa FIBA. Kada deca odlaze iz svoje sredine ka Beogradu, da klubovi dobiju adekvatna obeštećenja u skladu sa ulaganjima. Ako nije plaćena članarina ili ne znam šta. Pojavljuju se i varijante nečega što se meča - klubovi i škole košarke. Nekim manjim klubovima i školama se isplati da daju igrača Turcima, pa sada je moderno Amerikancima. Čak se i menadžerske agencije povezuju sa Amerikancima. Kada dobijete tu ponudu da on dobija 200.000 dolara godišnje, da dobije smeštaj, hranu, univerzitet", kaže Čović.

Srđan Stevanović/Starsport

"Šta bismo mi uradili u takvim situacijama, to su nekakva iskušenja koja nas čekaju. Isto tako mislim da treba da organizujemo, potrebne su pare, da budu naši kampovi za decu u Americi, kao i na teritoriji Evrope. Treba da zakupiš u Americi salu na mesec danu, u Evropi to može u Beogradu. Da tu bude četiri-pet ljudi... Moramo da imamo bazu dece, da ne bude privilegija jednog čoveka. Ima puno mera, a ne može ništa da se uradi preko noći. Biće puno sudara sa nekima koji su zauzeli pozicije. Da li je vama normalno da dete iz regiona koje ima državljanstvo Srbije je stranac, a Amerikanac, Panter, dobije državljanstvo i srpski je igrač. Mi po Ustavu nemamo pravo na košarkaško državljanstvo. Svi smo mi ravnopravni. To su primeri, sve to treba rešavati, neće biti lako, ali od kukanja nema ništa", rekao je Čović.

12:44

Kako zaštiti manje klubove od odlaska mladih igrača?

"U odnosu na neke ranije godine, tu je koledž košarka, oni su krenuli da plaćaju igrača, ne malo, igrači od 18-19 godina, oni dobijaju ozbiljne ugovore za njihov uzrast. To je boljka koja udara celu evropsku košarku, generalno plan je što je i predsednik rekao da trenažni centri i struka, sa kojom kuburimo, treba da bude tu i bolja komunikacija sa klubovima. Bio sam predsednik KK Sloga, znam svu problematiku koju imaju klubovi, što je Ana pominjala i finansije su jedan od tih problema. Po meni tu deca nisu problem, nego roditelji koji tu hoće najbolje. Koledži su možda tu i najveći problem, kada imaju takve ponude da odu za pare, da odu i završe školovanje, nauče jezik. Teško je takmičiti se sa tim. Ako mi napravimo mi dobar zaokret u infrastrukturi i uspostavimo komunikaciju sa klubovima, postoji šansa da zadržimo tu decu. Ja sam se i u prethodnom mandatu trudio da zadržimo tu decu koja su u dijaspori, da ih privučemo da se vrate u klubove, imali smo mrežu skauta, da oni budu na raspolaganju Savezu", rekao je krstić.

12:40

"KSS neće biti kuća alkohola i abrova"

"Kad se poslednji put gledali. Bio je Tajfun - Šentjur, protiv Tajkuna, Tajfuna... Bilo je to na našoj televiziji, malo je smešno, a treba da gledamo našu žensku košarku. Vi gledate za muške klubove budžete 15, 16 miliona, a ne može za žensku ligu da se izdvoji 500.000 - 600.000 evra, što je bruka i sramota. Govori se o jednakosti polova, moramo da se uključimo, da se podrži taj resor sa Anom. Nekada medalja, a osvojeno ih je za prošla dva mandata 26, a za vreme Đilasovog mandata 22... Sveukupno 54 medalje. Ima tu medalja i u 3x3. One nekada pokriju nerad i loše odnose. Da li je vama to jasno ili nije, meni je drago da je košarkaškom svetu jasno", istako je Čović.

"Ovo treba da bude kuća košarke, a ne alkohola, duvana i abrova. U javnost će izaći kako se budemo dogovorili. Prioriteti su nam jasni, reprezentacija u svim nivoima i uzrastima. Međunarodna agenda, infrastruktura, trebaju nam trenažni centri, ne samo u Beogradu, nego u Srbiji. Nije Beograd samo Srbija, nego da obiđemo našu zemlju, treba da vidimo tu problematiku, kako možemo da pomognemo i šta su njihovi predlozi, da se ne svede na kukanje. Da vidimo šta je tu realno, a šta nije da se sprovede. Košarka donosi trofeje ovoj zemlji. Neki drugi sportovi u koje smo zaljubljeni, mislim na fudbal, on je kao religija. I kad su pare u pitanju".

12:39

Srđan Stevanović/Starsport

12:38

Loše stanje u ženskoj klupskoj košarci: "Loše je jer nema para"

"Prvo da vam kažem, 54 kluba su seniorska, a 124 ukupno. U okruženju, pođete do Mađarske, Bugarske, to je impozantan broj. Bila su dva ranga doskora, sada tri ranga. Finansije su bile problem, juniroska reprezentacija je uzela medalju, U20 je bila povezana sa seniorskom, napravila je kiks, ništa strašno. Važno je da imamo reprezentaciju, imamo šesto mesto na OI, Ivana Raca, Jovana Nogić, Dugalić... Imamo dobru reprezentaciju, kontinuitet, pogedajte Mađarsku, Hrvatsku", kaže Ana Joković.

"Klupska košarka je loša, jer nema para, a to je prioritet. Mi smo improvizovali ovih godina. Imamo dva kluba – Zvezda, Mega, koja je izvanredno radila, mi imamo mnogo trenera koji su otišli u Kinu. Trudićemo se da te trenere vratimo nazad, prioritet će biti ženska klupska košarka. Doći će trenutak pravi da na čelu sa Nebojšom, da poboljšamo finansijski aspekt".

Srđan Stevanović/Starsport

12:32

"Pešić ima otvoren poziv, treba nam za prvo zlato"

"Pešić ima otvoren poziv za rad. Nema tu ni spektakla ni spekulacija. Svaki ciklus nosi preispitivanje, sada se poklopimo sa krajem njegovog ugovora. Pešić je logično rešenje zbog kontiniteta. Igrači isto razmišljaju, samo da vidmo da li on to misli, bilo bi dobro da nastavi. Postoji jedan izazov, da u tom kontinuitetu dođemo do prve zlate medalje kao Srbija. Imamo četiri srebra, bronzu. EP nam je intersantno, a za to nam treba Kari. Ako Kari ne ostane, biće da smo mi nesposobni, ali mi ćemo imati s njim kontakt iako ostane, iako ne ostane".

12:30

ABA ili domaća liga?

"Oko ABA lige i domaće lige. Ja jesam za domaću ligu, samo da dođemo do toga gde ona vodi. Mi moramo da nađemo način i put kako idemo u Evropu. Postoje dva puta, jedan je ovaj preko ABA lige, on vas košta 1.000.000 evra, možda sledeće  godine bude 2.000.000 evra. Nema tu posebnih pristupa i pravila. Drugi put je preko FIBA, treći faktor ne znamo kakav je odnos EKA – FIBA, kakav će dogovor biti".

"Postoji podela na dve navijačke grupe, vi procenite da li su oni interesi košarke u Srbiji ili interesi. Naše nije da navijamo za jednu i drugu grupu. Uz konsultacije sa klubovima i košarkaškim svetom treba da dođemo do najboljih rešenja, ne mogu da podržim ABA 2 ligu, ako srpski klubovi ne mogu da idu u ABA, ne mogu ni da podržim ni ABA, a 2000. godine je bilo neko drugo stanje. Onda kada smo reformisali ABA j.t.d. ligu, kada smo se oslobodili šest lica koja su imala 20% udela, a 80% odluka su donosili. Puno toga se promenilo, ABA liga više nigde ne vodi. Videćemo gde će taj put voditi, nije on blizu, ali je neminovan. Ima puno ljudi koji hoće da se dodvore onoj ili ovoj strani, to nije interes. Ja nisam čuo planove za naredni ciklus iz Olimpijskog komiteta, a on je počeo... Mi ćemo se otvoriti i raditi transparentno. Dragoceno nam je svako mišljenje, predlog. Gledamo to svaki dan, ne samo u košarci. Iz toga nema benefita", kaže Čović.

12:29

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

12:24

O ambicioznom planu, da li je optimističan?

"Program je napravljen da bi se sproveo. nismo od ljudi koji popuštaju. Hoćemo da napravimo harmoniju. Biće puno otpora, ali će biti nulta tolerancija na kršenje regualrnosti. Neće biti tolerisano – suđenje, rad klubva, delegata... U sport se uvukla korupcija. Moramo da zaustavimo vređanje. Vređate državu koja vam daje pare. Ovo nije politički, mi imamo jednu državu", kaže Čović.

"Nelogično je da od države dobijate pare, a najviše je vređate. Reći ćete da je ovo politički, a mi imamo brend kakav je košarka i treba ga zaštiti. Vi kao mediji ste jako važni, nije kult izgubljen tek tako za reprezentaciju, vama je jača vest kada nekada napadnemo, kritikujemo i napravimo aferu od normalne vesti. Takvo je vreme, moraćemo da sarađujemo na tim stvarima, znam da ćemo da se suočimo sa lobijima koji će biti protiv".

"Gledaćemo interes srpske košarke, moraćemo da ga prilagođavamo. Biće potrebno puno rada, skoro 24 sata angažovanja na poslovima koji nas čekaju. Mi bismo se potrudili da sačuvamo rezultate, neće biti lako, očekivanja su već velika za Evrobasket, na osnovu onoga što smo postigli, ići ćemo korak po korak kroz program, probaćemo da budemo efikasni u tom četvorogodišnjem ciklusu".

Podeli:

Podeli:

Fudbal

Maradonino telo ide u muzej

Argentinsko pravosuđe odobrilo je prebacivanje posmrtnih ostataka Dijega Maradone, preminulog 2020. godine, u budući mauzolej, po zahtevu njegove dece, koji žele da su olakša odavanje pošte "idolu Argentine".

Beta

15:43

41 min

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu