Nova vest
Košarka 4

27.9.2024.

13:01

Nastavlja se "košarkaški rat": "ABA je za nas dodatna aktivnost"

Istupanje Vršca iz ABA 2 lige izazvalo je mnogo bure u košarkaškoj javnosti Srbije, a reakcije se nastavljaju.

Izvor: KLS

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
KLS

Svoj stav po tom pitanju izneo je Radnički iz Kragujevca, ekipe koja je bila među onima koji su u sredu veče i dobili poziv da zamene Vršac u Drugoj ABA ligi.
 
Predsednik Radničkog Srećko Otović, za zvanični portal KLS potvrdio je da je odmah nakon saopštenja Vrščana o istupanju usledio poziv sportskog direktora regionalne lige, Milije Vojinovića.

"Odmah nam je rečeno da su poziv uz nas dobili i Joker i Sloboda. Imajući u vidu da je somborski tim bio bolje plasiran od nas, brzo smo dobili informaciju da će oni učestvovati i samo se očekivala zvanična potvrda. Nismo ni stigli da odreagujemo i odgovorimo da li prihvatamo ili ne. Bili smo zatečeni pozivom", objašnjava Otović za sajt KLS.

Da je ipak bilo vremena da se odreaguje, odgovor iz Kragujevca bi bio negativan.

"Stav kluba, ali i moj lični stav jesu da podržavamo formiranje jedinstvene, profesionalne lige Srbije, koja je mora biti prioritet za sve činioce košarke u našoj zemlji. Sa druge strane, podržavamo da ekipe koje imaju veći roster i dodatna sredstva igraju i neko drugo takmičenje
na međunarodnoj sceni, bila to takmičenja pod okriljem FIBA, Eurolige, ABA i Balkanske lige"
, jasan je Otović, koji dalje objašnjava:

"ABA liga je za mene kao i svako drugo takmičenje. Ja bih to nazvao - dodatna aktivnost, uz prioritetnu Košarkašku ligu Srbije. I u tom obliku mi je prihvatljiva, kao i svako drugo regionalno i međunarodno takmičenje, jer na taj način bismo promovisali i našu domaću ligu i sav kvalitet koji posedujemo. Kao primarno takmičenje nikada je nećemo podržati. Zadatak, cilj i prioritet svih nas, ponavljam, mora biti profesionalna košarkaška liga Srbije."

Dodaje se da "ABA liga generalno, a naročito njen niži rang, u realnosti za srpske klubove ne donosi ništa, već da je rešenje jaa domaća liga, sa svim našim klubovima iz ABA, sa druge strane donosi mnogo".

"Tu nema nikakve dileme. Dolaskom Zvezde i Partizana u manje sredine probudila bi se košarka u svim centrima. Svima nama, pa i Kragujevcu, neophodna je popularizacija košarke i pune dvorane, i naročito sa tog aspekta jaka domaća liga donela bi nam mnogo. Da se ne shvatim pogrešno, ne mislim da KLS do sada nije bila jaka, iz godine u godinu kvalitet je sve jači. Sada imamo situaciju da je veći broj klubova približno istog kvaliteta i da se igra izjednačena i jaka košarka. I kada sve sagledamo, sa dolaskom ABA-ligaša to bi bio pravi bum", istakao je direktor Radničkog i dodao:

"Sada govorim u ime svog grada, ali smatram da se odnosi na sve manje sredine. Kragujevcu je neophodna profesionalna liga Srbije, Kragujevac živi za dana kada će igrati ligu zajedno sa svim najboljim klubovima u Srbiji. To je ono što mora biti primarni zadatak svih nas koji želimo dobro srpskoj košarci", poručio je Otović.

Podeli:

Komentari 4

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
NBA

"Ruža" koja je prerano uvenula

Derik Rouz, ime koje će zauvek ostati urezano u srcima navijača Čikaga, ljubitelja košarke. On odlučio da kaže kraj profesionalnom igranju lepršave igre, a njegov put nije bio samo sportski, već i pun emocija ispunjen usponima i padovima i neizmernom snagom.

Aleksandar Stajkovac

19:00

20 h

ABA

Novi Partizan po kom se sezona poznaje

Teško da je epilog meča između košarkaša Partizana i čačanskog Borca mogao da bude drugačiji (96:66), ali ono što je donekle bilo nepoznato jeste kako će novi tim Željka Obradovića odgovoriti na prvi zvanični izazov u sezoni.

Dejana Popović

8:13

1 d

Novo Sport Video Menu