Nova vest
Košarka 156

10.9.2024.

13:38

Ko umesto Pešića? ANKETA

Kao bomba je odjeknula informacija da Svetislav Pešić više neće biti selektor Srbije, a ko bi mogao da bude njegov naslednik?

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Starsport

Kako je preneo "Sport klub", popularni Kari više neće predvoditi "orlove" posle osvojene bronzane medalje na Olimpijskim igrama.

Potom je stigla i potvrda Svetislava Pešića, gde je u opširnom intervjuu za Politiku izjavio da je kraj.

Već od ranije je poznato da je Pešiću istekao ugovor sa KSS-om.

Glavno pitanje je ko bi mogao da nasledi trofejnog stručnjaka na klupi Srbije?

Da li je vreme da se pokuša sa mladim i talentovanim trenerom, koji je u usponu ili za selektora je potreban neko sa velikim iskustvom?

Prva imena koja padaju na pamet su povratnici Aleksandar Đorđević, koji je završio ugovor sa reprezentacijom Kine i trenutno je bez angažmana ili Igor Kokoškov, trenutni asistent trenera u stručnom štabu Atlanta Hoksa.

Obojica su već vodila reprezentaciju na velikim takmičenjima sa većim ili manjim uspehom.

Đorđević je imao veliki uspeh sa selekcijom Srbije osovjio tri srbrne medalje, na Evropskom i Setskom prvenstvu i Olimpijskim igrama. Sa druge strane Kokoškov, osvajač zlatne medalje sa Slovenijom na Evropskom prvenstvu 2017. godine, nije imao uspeha sa Srbijom, bio je cilj da se kvalifikujemo na Olimpijske igre 2020. godine, ali je poražen u finalu kvalifikacija od Italije.

Kada su u pitanju treneri u usponu, svakako najzvučnije imena su Dušan Alimpijević i Petar Božić, a njima se mogu priključiti Nenad Čanak, Nenad Stefanović, koji je sa uspehom vodio FMP, a potom sa mladom reprezentacijom do 18 godina osvojio zlato na Evropskom prvenstvu. Tu je i Marko Barać, Vlada Jovanović...

Zanimljivo rešenje bi mogao da bude i Ognjen Stojaković, pomoćni trener Majka Melouna u Denver Nagetsima. Iako nije imao prethodno iskustvo kao glavni trener, sigurno odlično funkcioniše sa Nikolom Jokićem.

Kao potencijalno najbolje rešenje nameće se Saša Obradović, trener Monaka. Kao bivši vrhunski igrač i uspešan trener, donosi bogato iskstuvo. Njegovo poznavanje igre, motivacija ga čine kvalitetnim izborom za vođu nacionalnog tima.

Kao igrač, sa nacionalnim timom je osvojio Srebro na Olimpijskim igrama 1996. godine u Atlanti, zlato na Svetskom prvenstvu 1998. godine u Grčkoj, a četiri puta je osvajao medalju na Evropskom prvenstvu. Tri zlatne 1995. Grčka, 1997. Španija i 2001. Turska i bronzu 1999. godine u Francuskoj.

loader

Podeli:

Komentari 156

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Apps

"Dva plus dva je jednako šest"

Bliži se rok do kojeg bi TikTok trebalo da bude prodat nekoj američkoj kompaniji, a u suprotnom kompanija će biti zabranjena u Americi.

Forbes

10:00

1 h

Novo Sport Video Menu