Nova vest
Košarka

7.6.2024.

10:40

"Neka uzmu PP aparat, to im je jedini trofej – dajemo ga Ostoji da pogasi sve što je zapalio"

Prvi čovek KK Crvena zvezda Nebojša Čović pričao je o dešavanjima sa druge utakmice finala Superlige Srbije.

Izvor: Prva TV

Starsport

Utakmica je prekinuta sredinom treće četvrtine pri vođstvu Partizana 12 poena razlike nakon serije incidenata i povlačenja crveno-belih sa terena.

Kasnije su se vratili, ali nisu igrači Partizana, pa je KLS registrovao meč složbeno 20:0 za Zvezdu čime su osvojili titulu.

"Ništa neoubičajeno. Neko amovoljnoi napušta takmičenje, ne biva kažnje, a pritom dobija ogromne pare od države. Rezultat svega toga je sve što se desilo na drugoj utakmici što pojedini mediji zovu verbalnim deliktom, što je bruka i sramota. To nije dobro, jer je to dosta laži, a mediji imaju moralnu odgovornoist. Nije bio verbalni delikt već verbalni linč, nije bilo sporadično vređanje već frenetično, prvo predsednika države, pa moje supruge, Nedovićeve... Vređanja je bilo i na prvoj utakmici, ali niko od nas to ne podržava", rekao je Čović gostujući na TV Prva.

"Videli ste šta de sešava kad Obradović daje mikorfon Anđušiću pa on neće da se obrati. Nije meč prekinut zbog vređanja već zbog nebezbednosti igrača Zvezde i sudija. Gađali su nas sa više od 400 predmeta. Predsednik Parizana nije ni bio na utakmici, a njie bio jer su ga na poslednjem meču gađali njegovi navijači".

Prvobitno je najavljeno da se utakmica prekida i da će biti nastavljena sutradan.

"Sudije su zatražile pražnjenje hale. Doneli su odluku da se isprazni hala. Meč se nastavlja čim se isprazni hala. Da vas vratim nazad u 2022. godinu kad smo mi bili domaćini. Bilo tada pražnjenje, 90 minuta, dva tima se nisu dogovorila. Dejan Radonjić je zamolio da se nastavi sutra, a ŽOC odgovori da se nastavi odmah. U ovom slučaju, utakmica se nastavlja. Pravi razlog što Partizan nije izašao su navijači. Laži, sve spinuju, neću da polemišem sa lažovima. Oni prčaju o obrazu. O njemu pričaju najviše oni koji nemaju obraz".

"Njihovi navijači im nisu dali da igraju meč bez publike. Žao mi je što mediji ne puštaju. To je ključni razlog. Ponosimo se trofejom  a što se tiče protiv požarnog aparata, dajemo ga Ostoji da pogasi sve što je zapalio, palio je navijače..."

Čović je nastavio o Partizanu i njegovom predsedniku koji se oglasio dan posle prekinutog derbija.

"Preko medija su projektovali da svuda gde nisu ništa osvojili svuda su ih pokrali. Pokrali su ih u Evroligi, pokrali su ih u Kupu, pokrali su ih u ABA ligi. Neka uzmu PP aparat to im je jedini trofej".

"Odvratno je stalno napadati nečije porodice. Licemerno je i pokvareno prozivati Vučića, a on vam daje pare. Jako je bezobrazno da se ne pomene da je predsednik imao politički skup, proglas za odbranu Partizana od države. A mi smo državni klub, a oni avangarda. Dosta zamena teza od ljudi koji se nekorektno ponašaju. Za zdrave odnose treba imati zdrave ljude. Sa ŽOC-om , Kićom, sve bismo se dogovorili. Ostoja je video svetla velegrada, ali ne vredi. Ne zna ništa o sportu, uneo je razne manire, ali ne zna mnogo o sportu".

"To morate da pitate vatrogasce, ove sa PP aparatom"

"Ostoja se mnogo razume u sport i košarku. sa polupismenim i bahatim neću da ulazim u polemiku. Ja sam regularno obrazovan, nisam kupovao diplome. On ima PP aparat i neka objasni navijačima kako je trošip državne pare, pare od skupljenih poreza. Nećemo se baviti Ostojom. Dajte da pričamo o košarci. Da pričamo o planovima, uspesima, to može".

KLS je objasnio svoju odluku.

"Prosto je. Neko je potrošio ogromne pare za tri sezone, a ništa njije osvojio. sad to treba opravdati. Kako? Lažima, neistinama, spinovanjima... Mi smo ih svojim postupcima doveli dotle, niko nije provocirao kad smo gostovali kod njih. Ponašali smo se disciplinovano, pravi profesionalci. Njihov trener i Ostoja su rekli. Zna se ko je, aludirajući na mene. Ako znate, što ne prijavite? Niko iz Zvezde njije imao kontakt sa delegatom ni sudijama. Ostojina varijanta života je zasnovana na imaginarnim stvarima. Da sam na njegovom mestu odavno bih podneo ostavku i otišao".

Jedna od stalnih tema su poreski dugovi KK Partizan.

"To morate da pitate vatrogasce, ove sa PP aparatom. Što se tiče Zvezde, finansije su takve kakve su, uredno radimo. Sezona se završava sa 30. junom, idemo dalje, spremamo se za novu. Miloš (Teodosić) je imao privatne obaveze, tu je sa nama, on treba da proceni šta će. Potreban nam je. Jago je juče otišao u 13 časova u Brazil, Topić je vezan za provere za NBA, Gilepi je otišao ranije, Tobi još pre. Sinoć smo imali lepu proslavu u Skadarliji. Bilo je divno, atmosfera je bila odlična. Janis kreće sa planiranjem tima. Plavšić je već završen, ostali domaći... Janis to radi, mi smo kao uprava tu da to podržimo i isfinansiramo".

Sferopulos je potpuno preokrenuo situaciju.

"Dobili smo sjajnog trenera, odradio je sjajan posao. U Crvenoj zvezdi imate sjajnu hemiju u ekipi, tim je pokazao da je pravi. Nije lako pobediti 3:0. Ne pričamo u medijima previše ni o toj metli. Niko nije pomenuo ili je malo medija ušlo u tu priču. Sada je mašinerija uključena da se sve što smo uradiliu omalovaži, a to je primitivizam. Može neko da ima koliko hoće para, ali beli luk, crni luk, dobro znate šta je", istakao je Čović.

Uveren da će Zvezda igrati Evroligu

Čović ima mandat do kraja 2026. godine.

"Ja sam u penziji od 10. avgusta prošle godine zbog teške operacije. Nisam održao reč da ću prestati da se bavim košarkom. U junu prošle godine satanističke postavke igrača Parizana tokom moje operacije. Vratio sam se, osvojili smo tri trofeja. Imam mandat do kraja 2026. Da li ću koristiti do kraja, to je na meni".

Već je istakao ko će mu biti naslednik.

"Ja sam pomenu Željka Drčelića i stojim iza toga. Zvezda je bila pre i nas i posle nas. Ona je iznad svih nas. Ko ne shvati, brzo prolazi. Mi smo jedan od retkih klubova u Evropi koji je osvojio triplu krunu. Da ne pričamo o svemu ovom nebitnom. Šta od njih narod može da nauči u bilo kojoj oblasti..."

Glavna tema već nedeljama u srpskoj košarci je ko će od srpskih klubova igrati u Evroligi.

"Mislim da će sve biti u redu. Za Zvezdu gotovo da sam siguran. ABA liga nije radila svoj posao kako treba. Imali smo trogodišnji ugovor, sa Žordijem sam ga pravio, nažalost, to je ispušteno. Po tome je bilo garantovano da prvi u ligi ide sigurno, a drugi, treći i četvrti u Evrokup. Ugovor je istekao, važio je za tri sezone. Mi smo sad na vajldkartu. Kada je Zvezda bila prva..."

ABA ili domaća liga?

"Prošle godine kada je Partizan bio prvi platili smo vajldkart 250.000 evra. Za ovu će biti milion evra. iskreno se nadam da će oba kluba bitu u Evroligi. Srbija to zaslužuje. TV prava su u velikoj meri vezana, sa naših mečeva se skidaju klipovi kojima se EL ponosi".

Šta se dešava sa ABA ligom?

"Moramo preispitati sada budućnost ABA lige. Videćemno šta će biti. Mislim da je Telekom sjajan finasijer, ima visok stepen odgovornosti i podržavaju veliki broj akcija. Telekom plaća TV prava za ABA ligu od 2015/2016. Bivša ABA liga je za četiri godine ubirala 1,6 miliona evra. Mi sad imamo TV prava od 15/16 su bila 1,2  miliona po sezoni, a sada su na dva miliona. Regionalna liga je dobra liga, ali ako nema preohodnost ka EL, onda nema potrebe za njom. Dubai je ušao, on daje dv ,miliona čistih para, pokriva sve troškove putovanja, sve svoje troškove, putovanja i smeštaja. ABA liga ima čistih dva miliona evra".

Sve češće se pominje pravljenje jakog domaćeg takmičenja.

"Srbija je napravla nekoliko kvalitetnih klubova – Zlatibor, Vojvodina, Vršac. Srbija se bliži da može da napravi ligu sa 10, 12, 14 klubova. Liga ne sme da bude pod KSS da se ne bi vraćalo na vremena gde su bile nesportske varijante. Vlasnici lige treba da budu klubovi".

Podeli:

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu