Nova vest
Košarka 1

24.10.2024.

15:59

Evropljani "preuzeli" NBA i bez doprinosa Jokića VIDEO

Protekle noći u NBA ligi evropski košarkaši bili su udarni protagonisti mečeva na terenima od Istočne do Zapadne obale severnoameričkog kontinenta.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Da evropski košarkaši polako "osvajaju" NBA već je dobro poznata činjenica, realnost, Jokićevo trostruko i Adetokumbovo dvostruko MVP priznanje samo su pečat ovog talasa i potvrda kvaliteta košarke koja poput cunamija prekookeanski stiže i zapljuskuje najjaču ligu sveta u poslednjoj deceniji.


Ako se "po jutru dan poznaje" ni tek začeta sezona neće biti izuzetak od brojnih ranijih - evropski košarkaši igraće ključne uloge u svojim timovima.

Možda su Vasilije Micić (5p, 5sk) i Bogdan Bogdanović (8p) podbacili protekle noći, ali su zato ostali evropski aduti u najjačoj ligi najblaže rečeno zablistali na premijeri u novoj sezoni.

Lauri Markanen pre svih, sa 35 poena, 9 skokova i dve asistencije u porazu Jute Džez nad Memfisom (124:126) u čijim je redovima dominirao još jedan Evropljanin, španski reprezentativac Santi Aldama, najefikasniji kod pobednika sa 27 poena, 5 skokova i dve asistencije.

Uobičajeno dominantan bio je Janis Adetokumbo u dresu Milvokija sa 25 poena, 14 skokova i 7 asistencija u trijumfu Baksa na gostovanju Filadelfiji 124:109.

Solidan debi na drugoj strani terena imao je Žerson Jabusele za sa 10 poena, 4 skoka i 3 asistencije.

Veliku utakmicu već na startu nove sezone odigrao je "bejbi Jokić" Alperen Šengun koji je sada već izrastao u prvoklasnog centra - sa 25 poena i 18 skokova bio je najkorisniji kod Hjustona u porazu od Micićevog Šarlota.

Balkanski duel viđen je u meču u Los Anđelesu gde su bitku po košem vodili Jusuf Nurkuć i Ivica Zubac. Pobedu je na kraju odneo Nurkić, posle produžetka, čemu je i sam svojski doprineo sa 11 poena i 9 skokova.

Zubac je sa druge strane bio još bolji, još efikasniji sa još jačim uticajem na igru i rezultat ekipe, sa 21 poenom, devet skokova i tri asistencije.

Konačno, Izarelac "balkanskih korena" Deni Avdija je imao vrlo dobro veče, iako je njegov Portland poražen od Golden Stejta. Doprineo je košgeterskom bilansu ekipe sa 15 poena, sedam skokova i dve asistencije.

Ne zaboravimo na krjau i Nikolu Jovića, drugog strelca Majamija u porazu od Orlanda, sa 15 poena, doduše uz loš šut za tri poena - 1/7.

Naravno, najbolji od najboljih Nikola Jokić i Luka Dončić, uz njih Viktor Vembanjama i Rudi Gober, tek treba da odigraju prve mečeve za Denver, Dalas, San Antonio i Minesotu. Dakle i bez doprinosa ovog kvarteta evropski košarkaši "pokupili" su slavu sa prvih utakmica u najjačoj ligi sveta, što je sada već postala uobičajena slika sa terena kojima su nekada vladali isključivo domaći igrači.

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Pobuna protiv AI

Članovi muzičkih grupa "ABBA", "Radiohead" i "The Cure" potpisali su protestno pismo protiv korišćenja umetničkih i autorskih ostvarenja za izgradnju alatki AI.

Tanjug

16:00

2 h

Novo Sport Video Menu