Nova vest
Košarka 4

22.10.2024.

11:00

Bogdane – beži iz Atlante!

U sredu u 01.30 po srednjeevropskom vremenu počinje NBA liga, najjače profesionalno klupsko košarkaško takmičenje na svetu.

Izvor: B92.Sport

Autor: Petar Tadić

Petar Tadić
Petar Tadić
Profimedia

U ponedeljak smo pisali o Denver Nagetsima i tome kako trenutno nisu u rangu najboljih ekipa u NBA, a u utorak vas očekuju velike najave Istočne i Zapadne konferencije. Takođe, ukoliko vas zanimaju Srbi u NBA, onda je tekst – Jokić na (ne)mogućoj misiji, Bogdan među glavnima i Jovićeva "brejkaut" sezona – pravo mesto za vas.

U ovom tekstu bavićemo se najavom Istoka.

Boston Seltiks

Aktuelni šampioni NBA lige, glavni favoriti da ponovo osvoje prsten, Boston Seltiksi u novu sezonu ulaze puni samopouzdanja i sa željom da ponove nešto što se poslednji put desilo pre šest godina – da odbrane naslov prvaka Lige.

Seltiksi su uradili sve kako bi zadržali jezgro tima, svi igrači su plaćeni, neki i više nego što vrede, ali to je cena koja je morala da se plati da bi se zadržala šampionska ekipa.

Snaga Seltiksa nije u jednom košarkašu, već u sistemu koji je postavio Bred Stivens, a onda ga zatim samo nastavio Džo Mazula. Izuzetno su kompatibilni, mogu na više načina da igraju, što sa niskom, što sa visokom postavom, a jedan košarkaš ih čini gotovo nepobedivim u plej-ofu.

Kristaps Porzingis daje Bostonu širinu kakvu nema nijedna ekipa u NBA, kada je on zdrav, onda ih je izuzetno teško savladati u seriji od četiri utakmice i od njegove fizičke spreme zavisiće uspeh Seltiksa u plej-ofu.

Profimedia

Porzingis je propustio mnogo utakmica u prošlogodišnjem doigravanju i Seltiksi su svakako osvojili prsten, ali realno im i nije bio potreban protiv Klivlenda i Indijane od kojih su svakako jači i bez Letonca.

Od 19 utakmica u plej-ofu, KP je odigrao svega sedam, a učinak ekipe je 6-1. Jedini poraz, sa Porzingisom u ekipi, doživeli su protiv Majamija u drugoj utakmici prve runde.

Ove godine Istok je dosta jači u poređenju na prošlu sezonu, Niksi sa Taunsom i Bridžisom, Filadelfija sa Polom Džordžom… Boston se u takmičarskoj godini iza nas prošetao do titule, a ove ih očekuje dosta teži posao.

Sa zdravim Porzingisom su i dalje najbolja ekipa Istoka, a verovatno i čitave lige, ali Letonac ne ulazi zdrav u sezonu i pitanje je koliko će biti dostupan treneru Mazuli.

Sofascore

Njujork Niks

Odmah prelazimo na ekipu koja je napravljena tako da može da eliminiše Seltikse u plej-ofu.

Niksi su jaki kao beton, imaju sve, glavu i rep, lidera i pomoćno osoblje, a sa dolaskom Karla Entonija Taunsa dobili su širinu koja im je bilo prekopotrebna. Tauns se mnogo bolje uklapa u ovaj tim od Rendla, drugačiji je tip košarkaša i sve što je potrebno Tomu Tibodou.

Zajedništvo i drugarstvo je velika prednost ove ekipe, Džejlen Branson, Džoš Hart i Mikal Bridžis studirali su zajedno na Univerzitetu Vilanova, veoma su bliski, poznaju se od tinejdžerskih dana i nema potrebe isticati koliko to može da ima važnu ulogu na parketu.

Udarac jeste odlazak Dontea Divinćenca, još jednog momka sa Vilanove, ali to je cena koju su morali da plate za Taunsa.

Foto: Profimedia

Branson je lider ovog tima, jedan od najboljih plejmejkera lige, Tauns je verovatno najbolji šuter među visokim igračima, a Hart, Bridžis i Anunobi jedni od boljih defanzivaca u ligi. Problem jeste povreda Mičela Robinsona koji će propustiti veliki deo sezone, ali će Niksi i bez njega pobediti veliki broj utakmica u ligaškom delu sezone.

Obratite pažnju na “rukija” Tajlera Koleka, levorukog plejmejkera koji igra pravu, fundamentalnu košarku, i za koju sezonu bi mogao da bude legitiman NBA košarkaš.

Kameron Pejn donosi sigurnost sa klupe, a tu je i Majls Mekbrajd koji će dobiti više prostora, s obzirom na odlazak Divinćenca.

Zdravi Niksi imaju sve da pobede Boston Seltikse i iskreno se nadamo tom duelu u plej-ofu.

Milvoki Baks

EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Da li je prošlo Janisovo vreme u Milvokiju? Je l’ trenutak da se trejduje i da franšiza krene od nule? Ova sezona bi mogla da nam da odgovore.

Baksi su imali razočaravajuću prošlu sezonu, Lilard se nije uklopio na najbolji mogući način, na to se nadovezala povreda Adetokumba i Baksi su eliminisani na startu plej-ofa.

Lilard nije problem ovog tima, zna se šta donosi, i dalje je među najboljim bekovima Lige, ali ekipa Baksa je iz godine u godinu sve starija i malo je novih igrača koji bi doneli neku svežinu. Kris Midlton je bivši košarkaš, iako ima 33 godine, što u današnje vreme nije mnogo, već određeni period nije onaj igrač od pre.

Isto važi i za Bruka Lopeza, dok je Bobi Portis jedini koji iskače iz sivila i zaista je koristan kao šesti košarkaš, igrač koji prvi ulazi sa kupe. Tu je Geri Trent Džunior, Delon Rajt, Torijan Prins, Pet Konaton…

Sofascore

Baksi su dovoljno dobri da uđu plej-of, verovatno i da obezbede prednost domaćeg terena, ali mogu li da se bore za titulu? Teško.

Problem je i zdravlje Janisa Adetokumba, naredne godine napuniće 31, a igra na takav način da će se sve češće povređivati. Šut je unapredio, ali ne toliko da je ozbiljna pretnja sa distance, te i dalje zavisi od igre u reketu, a kada konstantno idete u reket logično je da ćete igrati u kontaktu, što samo povećava rizik od povrede.

Janis će isporučiti svoje tokom sezone, 30 poena, 10 skokova, sjajni procenti, dobra odbrana i zaštita reketa, ali može li da bude zdrav za plej-of i hoće li ga ekipa ispratiti?

Filadelfija 76ers

Profimedia

Iako su na papiru rame uz rame sa Bostonom i Njujorkom, ne možemo verovati ekipi Doka Riversa, što zbog samog trenera, što zbog igrača koji su poznati po tome da se ne pojavljuju u plej-ofu.

Džoel Embid nikada u karijeri nije igrao finale Istoka, što je sramota kada se pogleda kakve je sve saigrače imao otkako je član Filadelfije 76ers. Sada ponovo ima sjajnu podršku, stigao je Pol Džordž, deceniju unazad jedan od najboljih igrača u oba pravca u NBA, ali i košarkaš koji je znao da podbaci u doigravanju.

Tajriz Luksi je budućnost ekipe, odličan poenter i neko ko će imati sigurnih 25 poena po utakmici, te on nije problem ovog tima… iskreno veći je Embid zbog problema sa povredama.

Pored Meksija, Džordža i Embida, Filadelfija ima veoma dobro pomoćno osoblje u vidu Kelija Đubrea, Kejleba Martina, Kajla Laurija, Erika Gordona, Geršona Jabuselea, Andrea Dramonda, Redžija Džeksona… Možda i najbolje popunjena ekipa u NBA ligi, ali treba sve to uklopiti, naći prave uloge za svakoga kako bi igra na terenu imala smisla.

Ova Filadelfija mora da napadne veliko finale, možda jedan od poslednjih pokušaja Embida da osvoji titulu, kao i Pola Džordža, ali zdravlje je veliki problem, a kada je to slučaj, onda se sezona često ne završi onako kako se predviđa na startu.

Iskreno bismo voleli da ih vidimo u punom sjaju, jer su zdravi barabar sa Boston Seltiksima.

Majami Hit

Profimedia

Jedna od ekipa koja će se najviše pratiti u Srbiji zbog Nikole Jovića. Mladi srpski košarkaš je imao dobru prošlu sezonu, pogotovo drugi deo kada je bio starter i svi se nadamo da će ove sezone zadržati status, te ga još više i učvrstiti.

Džimi Batler očajnički želi da osvoji titulu, dva puta je bio veoma blizu, u velikom finalu, ali je u oba navrata izgubio - prvi put od Lejkersa, drugi od Nagetsa.

Ekipa sa Floride je nivo ispod Seltiksa, Niksa i 76ersa, a u rangu Kavalirsa, Pejsersa i Medžika, pa ne vidimo scenario u kojem bi mogli dalje od druge, a možda i prve runde plej-ofa.

Teri Rozir i Tajler Hiro smatraju da su među najboljim bekovskim tandemima u NBA, ali istina je da nisu. Nisu ni daleko od njih, ali to moraju da dokažu na terenu, delima, a ne rečima. Rozir je odigrao solidno otkako je trejdovan u Majami, međutim, kod Peta Rajlija i Erika Spolstre ne prolazi solidno, već samo izuzetno.

Sofascore

Bem Adebajo donosi zaštitu reketu, odličnu odbranu na preuzimanju i ako je Batler lider ekipe, onda je Adebajo srce i duša ovog tima. Biće zanimljivo ispratiti rast Haimea Hakeza Džuniora koji ulazi u drugu sezonu, nakon što je u “ruki” godini pokazao dosta toga.

Kelel Ver je petnaesti pik sa NBA Drafta 2024, centar sa Univerziteta Indijana i neko ko će dobiti minute na mestu “petice”.

Majami kao po pravilu igra ispod očekivanja ligaški deo, prethodne dve sezone završavali su na osmom i sedmom mestu, najviše zbog povreda glavnih igrača, ali sada bi mogli da budu malo iznad, pa i da probaju da izbore prednost domaćeg terena u plej-ofu.

Klivlend Kavalirs

Profimedia

Klivlend potencijalno može da ima jednu od najboljih petorki u NBA, sa Garlandom, Mičelom, Štrusom, Moblijem i Alenom, ali u praksi to i ne izgleda toliko dobro.

Veoma važno za ekipu je što su produžili ugovor Donovanu Mičelu, jednom od najboljih bekova NBA, ali ostatak tima je neiskusan i nije dorastao napadu na nešto više u plej-ofu.

To je pokazala prošlogodišnja serija protiv Boston Seltiksa – u polufinalu Istočne konferencije. Istina, Kavalirsi su bili bez Džereta Alena u ovoj seriji, ali ni Porzingis nije igrao za Seltikse.

Darius Garland bi morao da napravi iskorak, ako Klivlend želi nešto više, pogotovo posle razočaravajuće sezone iz nas. Omaleni plejmejker je imao dosta lošiju sezonu u poređenju na 22/23 i 21/22, te sada mora više kako bi i tim napredovao.

Isto važi i za Evana Moblija koji gotovo da nije napredovao od “ruki” sezone 21/22. Otkako je ušao u ligu, Mobli je na nekih 15 poena i devet skokova, a Kobi Altman i ostali funkcioneri Klivlenda se nadaju da će u sezoni ispred nas pokazati da je više od toga.

Mičel je doneo instant kvalitet u ekipu Klivlenda, ali to ostatak tima za sada ne prati. Pripisaćemo to godinama, Garland ima 24, a Mobli 22, ali vreme je da se pokaže nešto više.

Nadamo se da će to biti u ovoj sezoni.

Indijana Pejsers

EPA-EFE/CJ GUNTHER

Da li je prošla sezona bila čuvena “fluke” godina za Indijana Pejserse? U NBA kontekstu, termin "fluke" odnosi se na sezonu u kojoj je neki igrač ili tim postigao neobično visoke rezultate ili uspeh, i smatra se da se to verovatno više neće ponoviti. Drugim rečima, to je sezona koja se vidi kao izuzetak, a ne kao pravi odraz njihove sposobnosti ili kvaliteta.

Indijana je igrala finale Istoka, izbacivši Milvoki Bakse u prvoj i Njujork Nikse u drugoj rundi, a potom je počišćena u finalu od Boston Seltiksa.

Baksi bez Janisa, a Niksi bez Rendla, Robinsona, pa i Anunobija koji je odigrao tri od sedam utakmica. Istina je da bi Indijana verovatno stala u prvoj rundi da je Adetokumbo bio zdrav, ali to nećemo nikada znati.

Ne želimo da uzmemo ništa od Pejsersa, zasluženo su bili u finalu Istoka, ali jako je mala šansa da će isti uspeh ponoviti ove sezone.

Zadržali su istu ekipu, Haliburton je apsolutni lider, a Paskal Sijakam druga violina ekipe. Dobra osnova za napad na visok plasman, kao i odličan “koučing”, na klupi je prekaljeni Rik Karlajl koji zna kako se osvajaju titule.

Ipak, činjenica je da ovakvi Pejsersi ne mogu u isti koš sa zdravim Bostonom, Njujorkom i Filadelfijom, te bi moralo ponovo da se desi sličan scenario iz prošle sezone kada su za rivale imali timove bez važnih košarkaša.

To se ne dešava svake sezone.

Orlando Medžik

EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Biće Orlando jedan od najzanimljivijih ekipa za praćenje. Mladi i poletni, sa jednom od najboljih odbrana u ligi, ali i napadom koji nije baš sjajan.

Dolaskom Kentavijusa Koldvel-Poupa dobili su potreban šut na poziciji dva, a uz to i odbranu, koja im već na ovu ekipu nije potrebna, ali neće škoditi još jedan sjajan odbrambeni igrač na lopti.

Orlando Medžik ulazi u sezonu 2024/25 s jasnim ambicijama da napravi iskorak u plej-ofu oslanjajući se na mlado i talentovano jezgro. Franc Vagner i Paolo Bankero su lideri ovog tima, dok ih Sags, Fulc, Entoni, Ajzak i Vendel Karter Džunior odlično dopunjuju.

Koldvel-Poup je dobar šuter van linije 7,24, ali i dalje će ovo biti ofanzivno limitirana ekipa i nedostatak šuta za tri poena mogao bi ograničiti njihov napadački potencijal, posebno u današnjoj NBA ligi gde je šut spolja ključan za uspeh.

Orlando je pokupio simpatije mnogih NBA zaljubljenika, a utisak je da će u narednoj sezoni i godinama ispred skupiti još više fanova.

Nisu spremni za napad na finale Istoka, 2-3 godine su daleko od toga, međutim, biće tvrd orah protiv bilo kog favorita da igraju.

Atlanta Hoks

EPA-EFE/ERIK S. LESSER SHUTTERSTOCK OUT

Atlanta Hoksi se nalaze u veoma čudnoj situaciji, nisu kontender za visok plasman, ali nisu ni među lošijim ekipama na Istoku.

Klasična "midl" ekipa, ni tamo ni vamo, biće u plej-inu, ali nešto više od toga? Jok.

Svima je krivo što se Bogdanović nalazi u takvoj situaciji, zaslužuje da igra u timu sa većim ambicijama, ali tako je kako je.

Očekujte dobru sezonu od kapitena košarkaške reprezentacije Srbije, odlaskom Dežontea Mareja imaće više prostora, pa možda vidimo i njegovu lično najbolju sezonu u NBA.

Ipak, hoće li timski uspeh to ispratiti? Verovatno neće, jer Hoksi imaju talenta, ali se ne zna u kom pravcu idu.

Draftovali su Zakarija Rizašea sa prvog mesta i sada čekaju da vide šta će od njega dobiti.

EPA-EFE/Mohammed Badra

Da li to odgovara Treju Jangu koji želi da se nadmeće za titulu? Pa ne odgovara, on hoće provereni kvalitet, a ne klinca koji u budućnosti može biti dobar košarkaš.

Atlanta zapravo nema drugog košarkaša, Jang je broj jedan i posle njega ide niz igrača koji mogu i ne moraju da iskoče.

Džejlen Džonson je prošle sezone bio pravo osveženje, ali je propustio dosta utakmica zbog povrede.

Hoksi dosta nade polažu u njega, moderna četvorka, odličan u tranziciji što odgovara Jangu, atletski moćan…

Od Hantera više niko ništa ne očekuje, nekadašnji četvrti pik, ali ulazi u šestu sezonu i nikako da napravi iskorak.

Konstantno oko 15 poena u proseku, ali i konstantno propušta 15 i više utakmica u sezoni. Prošle nije igrao na 25 mečeva.

Pod košem su Kapela, Okongvu, Leri Nens Džunior… Atlanta je baš osrednja ekipa koja će biti zanimljiva za gledanje zbog brzog stila, velikog broja poena, ali neće tu biti mnogo ozbiljne košarke.

Čikago Buls

Profimedia/Michael Reaves

Čikago je u sličnoj situacija kao Atlanta, osrednja ekipa, potencijalno zanimljiva za gledanje, biće oko plej-ina, možda u plej-ofu, ali veća je verovatnoća da će biti kratki za tako nešto.

Otišao je Demar Derozan, ali je stigao Džoš Gidi za kojeg mnogi smatraju da će imati MIP sezonu, odnosno da će biti glavni kandidat za košarkaša koji je najviše napredovao u sezoni (Most Improved Player).

Kobi Vajt je prošle sezone bio na korak da osvoji nagradu za igrača koji je najviše unapredio igru, izmakla mu je zamalo (Meksi 319 bodova, Vajt 305), a ove će bez sumnje Gidi biti u toj priči. Kada smo kod Vajta, sazreo je, igra racionalno i velika je snaga ovog tima.

Najveća zvezda ekipe je Zek Lavin, ali problem sa njim je što ne može da bude prva opcija u ozbiljnoj ekipi. Nije “taj” košarkaš, koji će voditi ekipu i predvoditi je u plej-ofu, a takva uloga mu je data u Čikagu.

Takođe, Patrik Vilijams nikako da izraste u tog “novog Kavaj Lenarda”, kao što se sezonama priča. Ako nije do sada, teško će se u petoj sezoni dići sa 10 na 15 ili 20 poena u proseku.

Svima je bilo toplo oko srca kada su videli Lonza Bola prvi put na terenu posle više od dve i po sezone. Zbog povrede kolena nije igrao oko hiljadu dana, a dobro se sećamo da su Bulsi bili prvi na Istoku u trenutku kada je Lonzo doživeo tešku povredu. Ne očekujte od njega spektakularne partije, ali ne može biti nikako minus za ovu ekipu.

Svi znamo šta donosi Nikola Vučević, i dalje je u dobroj formi, a pažnju posebno obratite na “rukija” Matasa Buzelisa, mladog Litvanca koji pokriva poziciju krila i krilnog centra.

U poređenju na najbolje na Istoku, ovo je solidan roster, pa zato očekujte i solidan plasman, oko desetog mesta.

Toronto, Šarlot, Detroit, Bruklin

Profimedia

Poslednje četiri ekipe ćemo ukratko predstaviti, jer nema poente mnogo pisati o timovima koji verovatno ni sami ne veruju da mogu do plej-ofa.

Šarlot Hornetsi, za koje igra naš Vasa Micić, imaju potencijal, dobre mlade igrače u vidu Lamela Bola i Brendona Milera, te nešto iskusnijeg Majlsa Bridžisa, ali to verovatno neće biti dovoljno za plej-in.

Pitanje je može li Lamelo da odigra više od 60 utakmica, u poslednje dve je skupio svega 58 nastupa, a i kada bude igrao da li Hornetsi mogu da pobeđuju u kontinuitetu?

Toronto Reptorse predvodi naš Darko Rajaković, te cela nacija svim srcem navija za njega da bude što bolji sa ekipom iz Kanade, ali istina je da pobede nisu prioritet ove ekipe i da bi više želeli da budu među poslednjeplasiranima kako bi mogli da dođu do Kupera Flega, supertalentovanog studenta sa Djuka koji 2025. izlazi na Draft i 99% će biti prvi pik.

Skoti Barns će imati dobru sezonu, imaće svu slobodu i samim tim dobre brojke, ali Toronto neće pobediti više od 20 do 25 utakmica u sezoni.

AP Photo/Nikki Boertman

Detroit Pistonsi bi konačno mogli da naprave iskorak, ali to se mislilo da će se desiti i prošle sezone, pa su oni zaređali najveći niz poraza otkako postoji NBA košarka. Kejd Kaningejm, Džejden Ajvi, Džejlen Duren, dobro jezgro mladih igrača, ali i njima bi Kuper Fleg baš legao. Prošle godine su imali svega 14 pobeda, ove bi bilo lepo da prebace 20…

Biće gužva na začelju, borba da se bude što gori kako bi ekipa imala što veće šanse za prvog pika, a tu će svoje mesto tražiti Bruklin Netsi i Vašington Vizardsi.

Vizardsi će verovatno biti najgora ekipa u ligi, Džordan Pul, Kajl Kuzma, drugi pik sa prošlogodišnjeg Drafta Aleks Sar… dosta neozbiljno.

Tristan Vukčević će dobiti šansu, nalazi se na “dvosmernom” ugovoru, što znači može paralelno da igra u Dži ligi i u NBA, pa ćemo videti hoće li mu ugovor biti konvertovan u standardan ili će celu sezonu provesti na “dvojnoj registraciji”.

Profimedia

Jonas Valančunas bi mogao da bude vredan igrač za trejd, biće prvi centar, nalazi se na dobrom ugovor (10 miliona godišnje) i tokom sezone će sigurno pojačati neku ekipu koja ima šampionske ambicije. Jednostavno ne vidimo poentu da celu sezonu provede u Vašingtonu koji će biti na začelju NBA.

Za kraj - Bruklin Netsi. Trejdovali su Mikala Bridžisa pre sezone, a tokom naredne se nemojte čuditi ukoliko još nekoliko košarkaša, poput Kema Džonsona ili Nika Klekstona završi u drugim ekipama.

Kem Tomas će imati svu slobodu, pretpostavljamo da će biti među 15 najboljih poentera u NBA, ali to neće doneti mnogo pobeda Netsima. Ben Simons je konačno zdrav, ali koliko će dugo to potrajati? Simons ulazi u poslednju godinu ugovora, u poslednje tri sezone je odigrao samo 57 utakmica od mogućih 246 i ko zna, možda igra i poslednju sezonu u NBA.

Bruklin će biti na začelju, baš kao Vašington Vizardsi i Toronto Reptorsi.

Podeli:

Komentari 4

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu