Nova vest
Košarka 0

21.3.2024.

14:25

Hapšenje u NBA – zaposleni krao "strateške informacije" iz Minesote

Analitičar pri stručnom štabu Minesote Timbervulfs Somak Sarkar (33) uhapšen je zbog krađe poverljivih podataka potpredsednika franšize Sašina Gupte.

Izvor: B92.net

Autor: B92

B92
B92
EPA-EFE/ADAM DAVIS

Gupta je drugog februara prijavio krađu hard diska na kojem se nalazilo obilje ličnih i poslovnih podataka, te važnih strateških informacija, kao i ugovori većine zaposlenih uključujući i igrače.

Istraga koja je potom sprovedena pokazala je da je podatke ukrao zaposleni u klubu, pomenuti analitičar Sarkar, protiv kojeg je sada podneta prijava za provalu i krađu.

Minesota ga je, naravno, otpustila istog momenta.

Osumnjičeni je u zatvoru gde čeka početak suđenja za delo koje mu se stavlja na teret.

Krađa podataka se inače desila u periodu između drugog i petog februara, u vreme dok Gupta nije bio u svojoj kancelariji.

On je laptop sa eksternim hardiskom ostavio u toj prostoriji, a po povratku u kancelariju zatekao je samo laptop. Proverom sigurnosnih kamera utvrđeno je da je Sarkar bio jedina osoba koji je ulazio u kancelariju, i to dva puta.

Forenzičkom analizom je takoše ustanovljeno da je osumnjičeni prebacio više od 5.000 podataka na drugi uređaj. Pretresom njegove kuće pronađen je jedan od uređaja u kojem je prebacio ukradene podatke.

U svoju odbranu, u policiji je rekao da je uzeo hard disk kako bi prebacio "neke podatke", ali da je zaboravio da ga vati u kancelariju.

Pre angažmana u Timberfulsima, radio je u Njujorku, Nju Orleansu i Hjustonu, takođe na poziciji analitičara.

 

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu