Nova vest
Košarka 0

21.10.2024.

18:18

Jokić na (ne)mogućoj misiji, Bogdan među glavnima i Jovićeva "brejkaut" sezona

Srbija će u sezoni 2024/25, barem na njenom početku, imati sedam igrača u NBA ligi.

Autor: Luka Nikolić

Luka Nikolić
Luka Nikolić
Profimedia

U pitanju su: Nikola Jokić (Denver Nagets), Bogdan Bogdanović (Atlanta Hoks), Nikola Jović (Majami Hit), Vasilije Micić (Šarlot Hornets), Tristan Vukčević (Vašington Vizards), Nikola Topić (Oklahoma Siti Tander) i Nikola Đurišić (Atlanta Hoks).

Istini za volju, od ove sedmorice već znamo da neki neće uopšte ni igrati u sezoni pred nama – Topić će gotovo je izvesno celu godinu provesti oporavljajući se od kidanja ligamenata u kolenu.

Što se Đurišića tiče, i on se trenutno oporavlja od povrede i neće biti spreman za početak sezone, a kada se oporavi najverovatnije ga očekuje sezona u G ligi, odnosno Atlantinoj filijali Koledž Park Skajhoksima.

Pa, da vidimo šta nas sve očekuje gledajući Srbe u najjačoj ligi planete naredne sezone.

Nikola Jokić

Šta reći o Jokiću, a da već nije rečeno?

Somborac je prošle sezone osvojio treću MVP nagradu beležeći 26,4 poena, 12,4 skoka, devet asistencija i 1,4 ukradene lopte po meču.

Briljantan, surov, nezaustavljiv... Sve su to pridevi kojima je opisivan Jokić ne samo od strane stručnjaka i TV lica, već i protivnika na parketu, u prethodnih nekoliko godina.

O tome šta očekivati od njegovih Denver Nagetsa mogli ste opširnije da čitate u tekstu našeg Petra Tadića, a autor ovog članka svakako deli njegovo mišljenje.

Denver je u problemu – i "samo" jedan Nikola Jokić, pa i ako bude opet na MVP nivou što je i očekivano, pitanje je da li će biti dovoljan da se napadne NBA prsten.

Što se srpskog centra tiče, on će imati pune ruke posla, ali nema razloga da se od njega ne očekuje najviši nivo, na koji nas je i navikao "preko bare", pogotovo nakon osvajanja bronze na Olimpijskim igrama sa reprezentacijom Srbije.

Iz statističkog ugla bilo bi impoznatno kada bi konačno uspeo da ima tripl-dabl u proseku – iako verujemo da mu to nije nikakav cilj – pošto mu je pretprošle sezone isti izmakao za 0,2 asistencije p meču.

Ostaje za videti i koliko će Meloun uspeti da odmori Jokića, pogotovo zbog slabijeg stanja Denverove klupe i generalno tima – pa dok Embid ne planira da igra "bek-tu-bek" utakmice i želi da odmara koliko god je moguće do plej-ofa, moguće je da Jokiće ne bude imao pravo na ni izbliza takvu privilegiju.

Bogdan Bogdanović

Sada već 32-godišnji Bogdanović iza sebe ima veoma uspešne Olimpijske igre i verovatno najbolju sezonu u NBA karijeri u dresu Atlanta Hoksa.

Bivši as Fenerbahčea i Partizana je prošle godine beležio 16,9 poena na 43% šuta iz igre, uz 3,4 skoka, 3,1 asistenciju i 1,2 ukradene lopte po meču.

Uzimao je 13,9 šuteva po utakmici, što mu je najviše u karijeri, a taj broj bi mogao dodatno da skoči ove godine nakon odlaska Dežontea Mareja usled neuspelog eskperimenta Atlante da ga upari sa Trejom Jangom.

Očekuje se da Bogdan i dalje bude šesti igrač, odnosno da ulazi sa klupe, ali neće čudeti i ako se ustali u startnoj postavi usled nedostatka kvalitetnih "dvojki" u Hoksima.

Ono što će takođe biti zanimljivo je videti koliko Atlanta uopšte može ove sezone, pošto nije isključeno da budu toliko loši nakon prvog dela da u drugom smanje minutažu startera i krenu u "tankovanje", što bi svakako negativno uticalo na Bogdanovu sezonu.

Nikola Jović

Treća godina za 21-godišnjeg Jovića u NBA ligi, nadamo se sa istim rastom u minutima kao između prethodne dve. U ruki sezoni Jović je za Majami igrao 13,6 minuta u proseku, a u narednoj 19,5 i čak na 38 mečeva je bio strater.

Jović je sofmor godinu završio sa 7,7 poena, 4,2 skoka i dve asistencije po meču, ali je utisak da je trener Erik Spolstra od njega očekivao još više.

Ova sezona vrlo lako može da bude "brejkaut" za supertalentovano srpsko krilo, pogotovo u Majamiju koji će verovatno opet biti osakaćen povredama, pogotovo na Jovićevim pozicijama.

Utisak je i da nekadašnji as Mege nema previše prepreka u tome da bude i standardni član prve petorke Majamija, s obzirom da Batlera dosta neće biti, a i da situacija u Hitu na "četvorci" nije nimalo zavidna.

I da ne "eksplodira" ove sezone, pred Jovićem je i dalje dosta vremena za napredak, ali da bi bilo lepo – bilo bi. I sigurno je da ima potencijal da to i uradi.

Vasilije Micić

Micić je prošlu sezonu započeo u Oklahomi, da bi zatim bio trejdovan u Šarlot, gde je uspeo da ostvari prve osetnije rezultate.

Za samo 30 utakmica, od kojih je 21 startovao, bivši MVP Evrolige je imao prosek od 10,8 poena i 6,2 asistencije po utakmici.

Tridesetogodišnji plejmejker je odlično iskoristio to što je Lamelo Bol bio povređen, pa smo od njega videli i četiri partije od 20+ poena i 10+ asistencija.

Naredne sezone se očekuje da Lamelo bude zdrav – ali je to veliko pitanje – pa se uz poverenje koje ima i mladi Trej Men ne očekuje preterana minutaža za njega.

Vasa definitivno ima kvalitet da igra u NBA ligi. Ne da bude stater, ali da bude šesti igrač ili rezerva na koju može ozbiljno da se računa ako joj se da prava uloga.

Međutim, od toga koliko će igrati naredne sezone zavisi odluka trenera, razvoj drugih mladih igrača na bekovskim pozicijama, zdravlje Bola... Sve u svemu, dosta stvari sa kojima on nema neke veze, pa ostaje za videti kako će teći njegova sezona.

Tristan Vukčević

Ako oko Micića stoje znakovi pitanja vezano za narednu sezonu, šta onda tek da kažemo za Vukčevića.

Vukčević je prošle sezone, nakon što mu se ispunila želja da napusti Partizan, potpisao dvogodišnji ugovor sa Vizardsima koji ga vezuje za taj tim i naredne sezone.

Počeo je dosta sporo, ali se onda "upalio" u aprilu i prosečno beležio 15,2 poena, 5,4 skoka, 2,2 asistencije i 1,2 blokade po meču, za 24 minuta na parketu.

"Tankovali" su tada Vizardsi jako, a veliko je pitanje šta će raditi ove sezone – jer je utisak da ni oni sami nemaju pojma šta žele, a još manje koliko mogu.

Vukčević je morati da gleda sebe i da maksimalno iskoristi ne svaki minut, već svaku sekundu na terenu, pa i da što više "nabije" statistiku ako bude poslat na neki meč u G ligu.

U tih pet utakmica u aprilu ove godine je svakako pokazao da se ne plaši NBA nivoa i da zaslužuje da bude na parketu, ali taj period ni izbliza nije dovoljan da mu išta bude garantovano u najjačoj ligi planete.

Utisak je da je pred 21-godišnjim krilnim centrom sezona u kojoj bi mogao da zaradi i neki novi, duži ugovor, ali i posle koje ne bi bilo neočekivano da se vrati u Evropu.

Nikola Topić i Nikola Đurišić

Invazija Nikola na NBA ligu nastavila se jako minulog leta, pošto je Topić draftovan od strane Oklahome, a Đurišić od strane Majamija, pa ekspresno prosleđen Atlanti.

Topić je prošle sezone zbog povrede kolena presedeo skoro celu sezonu, a nakon što je pokidao ligamente očekuje se da isto bude i u narednoj.

Oklahoma će ozbiljno paziti na svog 12. pika sa drafta i ništa neće prepustiti slučaju, a s obzirom da se radi o timu koji napada veliko finale NBA lige – Topić svakako ne bi ni igrao.

Đurišić isto ulazi povrđen u sezonu, ali je pitanje koliko će i da li će uopšte biti na parketu za Atlantu.

On je zasad prekomandovan u Atlantinu filijalu u G ligi, gde će zaigrati nakon što se oporavi, a da li će dobiti neke, pa možda čak i značajnije minute od trenera Kvina Snajdera zavisiće od mnogo faktora.

Doduše, baš bi bilo lepo videti njega i Bogdanovića zajedno na parketu za Hokse...

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu