Nova vest
Košarka 29

21.10.2024.

12:10

Ovakav Denver nema šta da traži među najboljim ekipama NBA

“Ovo je moja deseta godina kako pratim Denver Nagetse i prva u kojoj ću biti manje optimističan u vezi sa njima nego što je to opšte mišljenje”, napisao je Adam Mares, iskusni američki novinar.

Izvor: B92.Sport

Autor: Petar Tadić

Petar Tadić
Petar Tadić
Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

NBA sezona kreće u sredu, te portal B92.sport polako kreće sa najavnim tekstovima predstojeće takmičarske godine.

Denver Nagetsi započinju ligaški deo dva dana kasnije, u petak po srednjeevropskom vremenu, protivnik je ekipa Oklahome Siti Tander i u ovom tekstu ćemo se isključivo baviti timom Majkla Melouna.

Ekipa iz Kolorada ima zanimljivu ekipu, ali ne i najbolju i veliko je pitanje hoće li Nagetsi završiti među četiri najbolja tima na Zapadu.

Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Nikola Jokić u sastavu vam garantuje plej-of, između 45 i 50 pobeda, to je učinio sa mnogo slabijim sastavom od trenutnog, ali ovi Nagetsi – barem smo stekli takav utisak – nisu kvalitetni kao što to možda papir pokazuje.

Jezgro ekipe je i dalje na okupu, Marej, Porter džunior, Gordon i Jokić, dodati su Šarić i Vestbruk, i to vam garantuje 50+ pobeda, ukoliko je tim zdrav, međutim, da bi se napalo finale Zapada, veliko finale ili titula, potrebno je mnogo više.

Nemojte se iznenaditi ukoliko Nagetsi ne budu među timovima koji imaju prednost domaćeg terena u plej-ofu. Ne kažemo da neće biti tamo, u teoriji imaju kvalitet za tako nešto, pogotovo sa Jokićem na parketu, ali zbog nekoliko stvari mislimo da bi Nagetsi mogli da budu van četiri na kraju regularnog dela sezone. Idemo na probleme.

Profimedia/UPI

Džamal Marej

Autor ovog teksta je verovatno među najvećim ljubiteljima igre Džamala Mareja – u Srbiji. Najviše zbog igara u “bablu” i potom plej-ofu 2023. godine, ali moramo biti iskreni – iza Mareja se nalazi, najblaže rečeno, nekoliko veoma loših meseci.

Odigrao je slabu seriju protiv Minesote Timbervulvs, beleživši 18 poena, uz 40 odsto iz igre, a potom je bio katastrofalan na Olimpijskim igrama gde je predstavljao Kanadu.

Jedan od lakših načina da kao NBA igrač zaslužite poštovanje košarkaških zaljubljenika u Evropi jeste da odigrate dobro na FIBA turniru. Zato je Janis dugo osporavan od onih kojima je Evroliga bliža srcu od NBA.

Marej je bio veoma loš na Olimpijskim igrama, minus igrač na parketu, a kada dolazite sa epitetom “max” košarkaša onda se od vas očekuje mnogo. Kanađanin nije ponudio apsolutno ništa, čime je još više zabrinuo navijače, ali i upravu Denver Nagetsa.

Marej ne izgleda fizički u najboljem mogućem stanju, a to ne bi smelo da bude problem za košarkaša koji ima 27 godina. Džamal ulazi u najbolje igračke godine, a kao da nazaduje, nema eksplozivnost kao pre i potencijalno može biti veliki problem Denvera u budućnosti.

Mnogi se nadaju, uključujući i nad da će kanadski plejmejker svima zapušiti usta ukoliko odigra dobru, Ol-star, sezonu, ali u ovakvom stanju - teško. Isto je i za plej-of, Jokić bez Mareja ne može da osvoji još jednu titulu, potreban mu je na vrhunskom nivou, a to trenutno nije slučaj.

Profimedia

Majkl Porter Džunior

MPJ je drugačiji problem za Nagetse od Mareja. Sličan, ali drugačiji. Džamal je pokazao da može da bude legitiman drugi igrač ekipe, da igra na Ol-star nivou i da, ma koliko to nekima bilo teško za kazati, zaslužuje veliki novac od franšize. Činjenica je da sada ne igra na tom nivou, ali je pokazao da može i to ga drži.

Sa druge strane, Porter Džunior je problem jer je dobio maksimalan ugovor, a realno ne igra na nivou košarkaša koji zaslužuje 30+ miliona po sezoni. Ne treba krivite Nagetse što su mu dali takav ugovor, on je savršeno kompatibilan za ovu ekipu, za Jokića, ali za recimo ugovor od 20 do 25 miliona dolara.

Porter Džunior će u sezoni pred nama inkasirati blizu 36 miliona dolara, potom u narednoj 38 i u sezoni 2026-27 čak 40.000.000 dolara. Da ponovo budemo jasni, Porter je idealan za trećeg ili četvrtog košarkaša u ovom timu, ali zbog njegovog ugovora, franšizi iz Kolorada je smanjen prostor za manevar kada su u pitanju slobodni agenti.

MPJ je prošle sezone odigrao čak 81 utakmicu, veliki uspeh za igrača koji je imao veliki broj povreda kroz karijeru, i on košarkaški nije problem za Nagetse, kao što Marej trenutno jeste, međutim, preplaćen je i precenjen što smatraju i funkcioneri NBA timova.

“Drugi najbolji igrač Denvera nazaduje. Džamal [Marej] više nije isti. Nešto u vezi sa njegovim zdravljem i fizičkom spremnošću me brine. Majkl Porter je takođe strašno precenjen. On je jednostran igrač, samo strelac. Takođe mislim da Denver nema resurse da napravi neki napredak. Ostaće zaglavljeni sa tim timom koji trenutno imaju”, rekao je anonimni GM, a preneo iskusni novinar Mark Medina.

Da li je nešto pogrešno rečeno?

Situacija oko Erona Gordona

Ne znamo koliko ste ispratili, ali postoji šansa, doduše mala [šansa], da Eron Gordon igra poslednju sezonu u dresu Denvera. Gordon traži maksimalan ugovor od čelnih ljudi franšize, 150 miliona za četiri godine i Nagetsi nisu spremni to da mu ponude.

“Koliko sam shvatio, pregovaraju sa Eronom Gordonom. Eron Gordon može da potpiše četvorogodišnji ugovor vredan oko 150 miliona dolara. Nisu mu ponudili taj ugovor, jer bi ga u suprotnom već potpisao. Koliko znam, pregovaraju i nadaju se da će ga dobiti za manje”, rekao je Brajan Vindhorst, dugogodišnji novinar ESPN-a.

Ukoliko se dve strane ne dogovore, hoće li Nagetsi trejdovati Gordona? To nije realno očekivati zbog sjajne saradnje sa Jokićem, kako na terenu, tako i van njega, ali Nagetsi rizikuju da ga izgube.

AG za narednu sezonu ima “player option” u ugovoru - što znači da može da izađe iz ugovora i potpiše višegodišnji sa nekom drugom franšizom.

Gordon ne vredi 150 miliona za četiri godine, ali ne vredi ni MPJ 180 za pet... U NBA postoje timovi koji bi preplatili Ej-Džija, mnogi timovi imaju prostor u "seleri kepu" i kao što su recimo Brus Braun i Kej-Si-Pi dobili 20+ miliona po sezoni, tako bi i Gordon mogao da uzme 30+ od nekog San Antonija, Šarlota, Detroita…

Svi se nadaju da će Denver uspeti da zadrži Gordona, ali ko zna… Brus Braun i Koldvel-Poup su otišli zbog novca, što ne bi i Eron?

Cela ova situacija mogla bi da utiče na atmosferu u svlačionici, a potom i na igru na terenu.

Tanjug/AP Photo/Martin Dokoupil

Širina ekipe

Odlaskom Kentavijusa Koldvel-Poupa, Nagetsi su izgubili pouzdanog “3&D” košarkaša, veterana koji zna kako se osvajaju titule, te je pred Kristijana Brauna stavljen veliki teret da iznese poziciju startera na mestu “dvojke”.

Braun je impresionirao u “ruki” sezoni, bio je osveženje, momak koji je često svojom energijom menjao ritam utakmice, ali… Kristijan je ofanzivno veoma limitiran, a uz to i mlad i neiskusan.

Problematičan šut za tri poena, nerezonski potezi u napadu, često iskače iz uloge koja mu je namenjena i to zna da iznervira navijače Nagetsa, a verovatno i stručni štab i funkcionere.

Braun verovatno ne bi bio starter ni u jednoj drugoj ekipi u NBA, ali je u Denveru igrom slučaja dobio toliko prostora i videćemo kako će ga iskoristiti.

U predsezonskim utakmicama moglo je da se nasluti kako će izgledati rotacija na startu sezone. Prvi koji ulazi sa klupe jeste Rasel Vestbruk i to upravo umesto Brauna.

Zamisao Melouna i stručnog štaba jeste da igra zajedno sa Marejem i Vestbrukom, gde bi Rasel rasteretio Džamala organizacije napada, a i kako bi videli kako će se razvijati saradnja između Brodija i Jokića.

Vestbruk nema najbolje sezone iza sebe, često je bio kontraproduktivan na terenu i navijači Denvera se nadaju da to neće biti slučaj u Nagetsima.

Zaista i ne bi trebalo, iz razloga što u Denveru tačno postoji hijerarhija na terenu i na sve to glavni košarkaša nema ego i nije mu važno koliko će poena postići, nešto što se ne može reći za timove iz Los Anđelesa, Lejkersa i Kliperse gde je Vestbruk proveo poslednje tri sezone.

Brodi bi mogao da bude veliki plus za Nagetse, ali opet ne treba očekivati od njega Ol-star brojke. Biće od velikog značaja, samo da ne bude minus košarkaš na terenu, a zaista ne bi trebalo u ovom sistemu Denvera.

Pored Vestbruka, košarkaš sa najviše odgovornosti i minuta sa klupe trebalo bi da bude Dario Šarić. Hrvatski košarkaš, danas veteran u NBA, imaće primaran zadatak da odmori Nikolu Jokića, te će služiti kao “bek-ap” petica.

Međutim, Šarić će verovatno dobiti minute i dok je Jokić na parketu. Dario se odlično uklapa u sistem Nagetsa, visoki košarkaš sa sjajnim osećajem za igru, za asistenciju, pametan i neko ko zna svoju ulogu.

Problem sa njim bi mogla da bude zaštita obruča, jer nije vrhunski defanzivac, ali će u napadu dosta značiti kada Nikola nije na parketu.

Očekujte produktivne minute od Šarića, što se ne može sa sigurnošću reći za Vlatka Čančara. Slovenac je od 2019. godine u NBA, ali se nije afirmisao kao legitimni igrač rotacije neke NBA ekipe, u ovom slučaju Denvera. Prošla sezona je trebalo da bude ključna za njega, da pokaže da pripada najjačoj košarkaškoj ligi na svetu, ali je zbog povrede kolena propustio čitavu takmičarsku godinu.

Ovo je sada “ta” sezona i nezahvalno je očekivati mnogo, nakon što je presedeo celu 2023/24. Čančar je tokom predsezone imao minute, solidno ih je koristio, ali nije realno da igra mnogo na startu takmičarske godine.

Dolazimo do Džulijana Strotera – svetle tačke Nagetsa tokom pripremnog perioda. Mladi Portorikanac ulazi u drugu sezonu i Denver polaže dosta nade u njega.

Ipak, koliko je realno da Stroter iz dana u dan bude produktivan sa klupe? Pokazao je veliki potencijal, ali Džulijan je idealan košarkaš za ekipu koja nema plej-of ambicije. On bi u takvom okruženju procvetao, beležio sjajne brojke i napravio ime u NBA.

Međutim, Stroter igra u Nagetsima, ekipi sa šampionskim aspiracijama i malo je nerealno očekivati da već u drugoj takmičarskoj godini bude taj košarkaš koji će sa klupe imati 15-ak poena. A, utisak je da će morati, jer mu je konkurencija na poziciji beka Kristijan Braun koji ofanzivno nije potentan.

Važnu ulogu sa klupe bi trebalo da ima i Pejton Votson koji je povređen na startu sezone. Dosta limitiran košarkaš, sjajne fizikalije, dobra odbrana, ali u napadu često igrač manje zbog nekonstantnog šuta.

Džejlen Piket, Trej Aleksander, Hanter Tajson, Zik Nađi, Diandre Džordan… solidni košarkaši, neki će i imati minute, poput Tajsona i Nađija, Džordana s vremena na vreme, ali teško je očekivati da će neko od njih biti igrač rotacije sa važnom ulogom.

Profimedia

Odbrana

Gubitkom Koldvel-Poupa, kao i dolascima Vestbruka, odnosno Šarića, te davanju više minuta Stroteru, Nagetsi bi mogli da imaju problem sa odbranom na lopti.

Od 10 do 12 košarkaša koliko bi trebalo da bude u rotaciji, jedino su Kristijan Braun, Eron Gordon i Pejton Votson dobri defanzivci u situacijama jedan na jedan.

Ostatak tima nije katastrofalan, neko je bolji, neko lošiji, ali fali “dvosmernih” košarkaša, takozvanih "two-way" koji igraju u oba pravca.

Nagetsi malo po malo gube takve košarkaše, prvo Brus Braun, potom Koldvel-Poup, a sada je i budućnost Erona Gordona pod znakom pitanja. Zamane se dovode, ali malo je igrača koji su u Denveru specijalizovani za tako nešto.

Majkl Meloun se nada da će od Vestbruka dobiti neku odbranu, za šta je Brodi sposoban, ali on već poslednjih nekoliko godina ne briljira u tom segmentu igre i videćemo hoće li Denver uspeti da ga motiviše da više doprinosi u defanzivi.

Profimedia

Nagetsi moraju da budu aktivni na tržištu, ugovor Zika Nađija od devet miliona po sezoni je dobar za trejd, ali malo koja ekipa bi ga prihvatila tek tako. Morao bi Denver da uključi i neke pikove, kao i novac da bi se oslobodio Zika i napravio prostor za potencijalno igrača koji bi doprineo, kako u ligaškom delu, tako i u plej-ofu.

Ne očekujte radikalne poteze, poput trejdova Mareja, Portera i Gordona, nije im neka cena na tržištu, pogotovo Mareju i Porteru, te je Denver “zarobljen” njihovim ugovorima.

Sve će biti drugačije ako Džamal Marej odigra Ol-star sezonu, ali hoće li? Sve ukazuje da od tog posla nema ništa…

Na kraju dana, nije toliko važno sa koje će pozicije Denver ući u plej-of, sa raspoloženim Marejem i Jokićem su kadri da pobede mnoge utakmice, s tim što je za napad na titulu potrebno malo više, bolji bek od Kristijana Brauna, i iskusniji od Džulijana Strotera…

Sofascore

Podeli:

Komentari 29

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Testovi

Test: Citroën C5 X – lađa FOTO

To što je dobio sufiks "X", nije sprečilo Citroen C5 da ostane prava lađa, dostojna znaka koji nosi i čuvenog nasleđa koje obavezuje.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

18:45

2 h

Novo Sport Video Menu