Nova vest
Košarka 9

11.10.2024.

14:43

Arinas osuo paljbu po NBA: "Embid je najbolji, a istorija neće pokazati da je blizu Jokića" VIDEO

Gilbert Arinas, proslavljeni NBA košarkaš, smatra da novo pravilo koje uslovljava košarkaše da odigraju najmanje 65 utakmica u sezoni, kako bi bili u konkurenciji za nagrade, šteti Džoelu Embidu.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Najjača košarkaška liga na svetu je prošle sezone uvela pravilo po kojem se NBA igrači obavezuju da odigraju najmanje 65 utakmica u sezoni kako bi mogli da osvoje nagrade i priznanja.

Mišljenja su podeljena kada je reč o ovom pravilu, činjenica je da je više onih koji odobravaju i koji su saglasni sa NBA, ali ima i onih koji nisu za to, poput Arinasa.

On je u podkastu "Gil's Arena" pričao o ovoj temi rekavši kako pravilo nije fer prema Džoelu Embidu koji je, kako kaže, verovatno najbolji igrač u ligi.

"Za dvadesetak godina, niko se neće sećati ovog dela istorije kada se ovo desilo i kada je on [Embid] izgubio MVP nagradu zbog pravila. Neće biti fer prema njemu u istoriji. I to me podseća na prošlost, na stvari koje su se dešavale u igri, a mi sada gledamo ove statistike kao legitimne. Verovatno je najbolji igrač u ligi, on i Jokić se bore ko je broj jedan. A mislim da njegov legat neće odražavati to, da je bio toliko blizu Jokiću", rekao je Arinas i dodao:

"Kada pričamo o njima [Jokiću i Emgidu], koji se bore jedan protiv drugoga... Embid ga je razbio [u međusobnim mečevima]. Ako uvedete pravilo od 65 utakmica i primenite ga unazad. I kažnjavate i vrednujete svačije zasluge na osnovu toga. Videćete da bi mnoge od ovih zasluga bile oduzete. Da, odigrao je 58 utakmica. Njegovih 58 utakmica je moćnije od nečijih 82. Zato smo glasali za njega".

Istina je da su u prošlosti košarkaši dobijali brojna priznanja i nagrade, a da su odigrali manje od 65 utakmica, ali samo se jednom desilo da je igrač osvojio MVP nagradu, uz manje od 64 utakmice, a da je u sezoni odigrano 82 duela. To je bio Janis Adetokumbo koji je u sezoni 2019/20. odigrao 63 utakmice.

"Momci u prošlosti su dobijali glasove sa 55 utakmica, 50 utakmica. Ovo nema veze sa tim da li bismo rekli da je Embid bio MVP prošle godine, a on je igrao koliko utakmica? 39. Neko bi glasao za to. Rekli bi: "Da, i dalje je MVP." Jer kad je bio na terenu, ubijao je sve", zaključio je Arinas.

Podeli:

Komentari 9

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Gracias

Došao je i taj dan. Znali smo da dođe. Znali smo čak godinama unazad da je jako blizu. I uprkos tome, dočekali smo ga nespremni.

Luka Nikolić

12:50

1 d

Novo Sport Video Menu