Nova vest
Košarka 7

7.10.2024.

21:44

"Srbin koji je promenio NBA" VIDEO

Vlade Divac je u NBA svetu izuzetno poštovan centar, a njegove partije pamte se i dan danas.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Vlade Divac je bio prvi srpski košarkaš koji je putem drafta završio u NBA i u prvoj rundi su ga kao igrača Partizana birali Los Anđeles Lejkersi gde je došao u tim nakon što se Karim Abdul Džabar penzionisao.

 

Bio je deo ekipe koja je igrala finale protiv Majkla Džordana 1991. godine, potom je 1996. godine trejdovan u Šarlot za Kobija Brajanta, a najzapaženije partije je imao kao igrač Sakramento Kingsa, pogotovo kada se radi o ljudima sa ovih prostora.

"Čak i da mu ne računate NBA karijeru, on se smatra velikim igračem i jednim od najuticajnijih igrača Evrope svih vremena. Bilo da pričamo o Partizanu ili reprezentaciju Jugoslavije sa Draženom Petrovićem, Tonijem Kukočem i Dinom Rađom ili kasnije sa Markom Jarićem i Peđom Stojakovićem... On je u NBA došao krajem 80-ih godina i među prvim je Evropljanima koji su napravili uspešnu karijeru pa je otvorio vrata mnogim igračima koji su kasnije dolazili. Sa njim na parketu nije bilo šale. Preživeo je pritisak igranja za Šoutajm Lejkerse kada je menjao Karima Abdula Džabara, igrao je uspešno sa Medžikom Džonsonom sve do njegovog penzionisanja i navijači Lejkersa su za njega govorili da je jedan od najpotecenjenijih igrača lige. Kasnije je trejdovan u Šarlot Hornetse za Kobija Brajanta i oni su tada imali dve najbolje sezone u istoriji franšize. Najbolje je igrao kada je napunio 30 godina pa se pridružio Peđi Stojakoviću, Krisu Veberu, Majku Bibiju i Dagu Kristiju u Sakramento Kingsima 2002. godine kada su se takmičili sa Šekom, Kobijem i Lejkersima i igrali čuvene serije od 7 utakmica. Vlade Divac živi za košarku i uradio je sve na tako unikatan način i postao prvi visoki igrač u ulozi plejmejkera koji je imao i šut za tri poena, a pokazao je koliko efektivan može da bude taj evropski stil košarke", kažu autori jutjub kanala "Forgotten player profiles".

U ovom videu su prikazali put Vlade Divca od beogradskog Partizana i evropske košarke do najviših momenata NBA lige u dresu pomenutih ekipa.

Autori kažu da je Divac promenio košarku da je naterao čelnike NBA ekipa da bolje prate Evropu i tamošnje talente jer će se pojavljivati igrači kao što je on i kako se njemu Medžik Džonson divio tako će se diviti i nekim drugim igračima kada budu pokazivali koliko su talentovani.


 

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona

Podeli:

Komentari 7

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

Šire laži po internetu

Stranica Wikipedije za Silent Hill 2 (remake) postala je ratna zona nakon što su neki ljudi konstantno pokušavali da šire lažne informacije o ocenama koje je igra dobila.

HCL

14:15

11 h

Novo Sport Video Menu