Nova vest
Košarka 7

1.10.2024.

17:05

"Ko je Karl Entoni Tauns?" Partizan "drži ključeve" NBA blokbastera

Njujork Niksi su se dogovorili sa Minesota Timbervulvsima oko transfera Karla Entonija Taunsa, ali posao je daleko od završenog.

Stefan Nikolić
Profimedia

Njujork Niksi bi trebalo da dobiju Karla Entonija Taunsa iz Minesota, a da u suprotnom smeru odu Džulijus Rendl i Donte Divićenco, dok bi treća strana, Šarlot Hornetsi, dobili zaštićene pikove, Čarlija Brauna, Dekvana Džefrisa i Dvejna Vašingtona Džuniora.

Možda.

Niksi su u ponedeljak održali "Media Day" i odbijali da odgovaraju na pitanja o Karlu Entoniju Taunsu, gde su svaki put imali isti odgovor.

 

Pročitajte sve o Ligi šampiona i pokažite svoje znanje! Tipujte sve rezultate Lige šampiona


"Ko je Karl Entoni Tauns?, malo i šaljivo, ali jasno daje znak da posao nije završen i da bi vrlo lako sve moglo da se iskomplikuje jer svi američki mediji složno pišu – Karl Entoni Tauns još uvek nije član Njujork Niksa.

"Dobar pokušaj", bilo je sve što je na tu temu rekao trener Tom Tibodo i kako kaže CBS Sports, Niksi se trenutno ponašaju kao da se trejd nije ni dogodio.


Ono što je ovdašnju košarkašku publiku šokiralo jeste činjenica da je deo trejda i košarkaš Partizana, Dvejn Vašington Džunior, što je izazvalo mnogo nedoumica.

Stvari su veoma jednostavne – radi se o novcu. Šarlot Hornetsi su uvedeni u priču kako bi Niksi prešli u "plus" u salary cap budžetu pošto Minesota želi da ostane deo "second apron" o čemu smo već pisali u prvobitnoj analizi ovog trejda.

Niksi koriste "sign and trade" opciju uz BYC pravilo i sada ćemo to objasniti.

Dakle, pošto nije pravedno da ekipa samo potpiše bilo kog slobodnog igrača i odmah ga pošalje u drugi tim samo da ispuni zahteve budžeta, oni mogu da potpišu igrača koga su otpustili na kraju prošle sezone.

Tada na scenu stupa novi igrač Partizana Dvejn Vašington koga Niksi potpisuju, šalju putem ovog trejda u Šarlot uz Brauna i Džefrisa i dobijaju Karla Entonija Taunsa koji se uklapa u budžet svim ekipama.

Logično, Šarlot ima mnogo prostora u budžetu, a i mogu da prihvate rizik sa zaštićenim pikovima pošto se ne očekuje da ovi igrači ostanu u timu, osim Dekvana Džefrisa.

Srdjan Stevanovic/Starsport



Dakle, Hornetsi bi dobili Brauna, Vašingtona i Džefrisa i otpustili Brauna i Vašingtona koji bi mogli da se vrate svojim karijerama bez ikakvih ometanja.

To znači da bi Niksi platili Partizanu obeštenje odnosno otkup ugovora (negde oko 850.000 dolara koliko pravila dozvoljavaju) pa bi ga vratili u tim, trejdovali u Šarlot koji će ga po svoj prilici otpustiti i on se potom vraća u crno-beli tabor.

Postoje minimalne šanse da ga Hornetsi zadrže, ali to i nema nekog smisla jer bi morali da mu daju garantovani ugovor i da ga plate mnogo više nego što bi to bio slučaj da je Vašington došao ovog leta u ekipu.

Pitate se zbog čega ne bi mogao da potpiše i sada takav ugovor? Onda trejd ne bi mogao da se uklopi  u salary cap, zbog čega je i uvedeno pravilo BYC (Based year compensation) koje brani timovima da samo potpišu bilo kog slobodnog igrača i pošalju ga negde, pa mora da se pokupi igrač koji je nedavno otpušten.

Tako će Vašington, Braun i Džefris dobiti ugovore 20 odsto veće od prošlogodišnjih, biće veći od minimuma i uklopiće se u budžet, odnosno salary cap, a kada se uzmu trojica igrača i izračuna prosek taman će se dobiti brojka koja svima odgovara.

EPA-EFE/WU HONG



Partizan, takoreći, nesvesno drži ključeve velikog blokbaster trejda jer bez Vašingtona (Brauna ili Džefrisa) ovaj trejd ne može da prođe, ali ne bi trebalo da to bude kamen spoticanja jer Partizan dobija novac za igrača koji će svakako igrati za njih bez ikakvih obaveza.

Ma koliko bizarno delovalo na prvi pogled, zapravo i ima misla.

Kako je i Džon Holinžer (nekada član front office Memfis Grizlisa, a sada košarkaški novinar) rekao, čitav posao je neverovatno komplikovan i morao je unapred biti isplaniran kako se ne bi dogodilo ovo što se događa.

Tauns je viđen u prostorijama Njujork Niksa, da stvar bude još čudnija, tako da se očekuje da čitav posao uskoro i bude završen, jer se Partizan ne buni (a i zašto bi), ali pismo (letter of clearance iliti LOC) da je sve u redu ne može da stigne tako brzo i sve se čeka zbog toga.

Deluje da će Niksi, na kraju, dobiti Karla Entonija Taunsa uz dosta više muka nego što su očekivali, a kako će ekipa izgledati? Videćemo kada sezona počne.

Stefan Nikolić

Podeli:

Komentari 7

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu