Nova vest
Košarka 1

30.9.2024.

20:11

"Jokić ima visok košarkaški IQ, ja solidan – razumećemo se"

Hrvatski košarkaš Dario Šarić pričao je o svojoj novoj ekipi Denver Nagetsima.

Izvor: Index.hr

Profimedia

Šarić je minulog leta dogovorio transfer u franšizu iz Kolrada, pa će ove sezone igrati u timu sa Nikolom Jokićem, Raselom Vestbrukom, Eronom Gordonom, koji je o njemu pričao pohvalno.

"On, Nikola i ja smo istih godina, igrali smo jedni protiv drugih još na Svetskom U19 prvenstvu u Češkoj. SAD je osvojio titulu, a Gordon je bio MVP. Tako da se znamo već deset godina. Sjajan je, neverovatno se uklapa u ovu ekipu, igra na obe strane terena, može da prenese  loptu, vrlo je atletičan, može čuvati svih pet pozicija, a to se ne viđa često", istako je Šarić.


Mnogi kažu da je visoki IQ odlika balkanskih igrača, a Šarić je upitan da li  je to stvar balkanske košarkaške škole.



"Možda. I u Americi ima igrača s visokim IQ, ali mi tako učimo igrati od početka. Ne gledamo kako ćemo biti brži od nekoga ili kako ćemo ga predriblati, nego kako ćemo ga prevariti i nadmudriti. Više se radi na tome. Uči se kako se igra timski, jer tamo imamo klubove i 12 igrača uči kako da igra zajedno i da uklopi u tim, dok u SAD uvek imate jednog ili dva igrača koji će stalno imati loptu i raditi sav posao. Tu ima fantastičnih igrača kojei se ne mogu čuvati jedan na jedan, dok se tamo više radi pet na pet", rekao je Šarić.


Upitan je i kakvoj se saradnji na terenu nada sa Nikolom Jokićem.

"Svima treba malo vremena da nauče da igraju zajedno, ali jasno je da mu se mogu prilagođavati, on je najbolji dodavač u ligi, MVP, Nekad će me tražiti da igram više spolja, nekad više unutra. Ja imam solidan košarkaški IQ, on ima visok košarkaški IQ, razumećemo se", rekao je  Šarić, koji je dobio pitanje da li ga je Nikola već iznenadio nekim dodavanjem.

"Ne sećam se, ali znam da me nekoliko puta iznenadio kad sam ga čuvao", rekao je Šarić kroz osmeh.

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu