Nova vest
Košarka 0

30.9.2024.

17:05

"Mutombo je jednostavno bio veći od života"

NBA liga oprostila se od legendarnog košarkaša Dikembea Mutomboa, koji je preminuo u 59. godini.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Dikembe Mutombo preminuo je od posledica tumora na mozgu.

"Dikembe Mutombo je jednostavno bio veći od života. Na terenu je bio jedan od najvećih blokera  i odbrambenih igrača u istoriji NBA. Van parketa je davao je srce i dušu da pomaže drugima. Nije bio niko kvalifikovaniji od Dikembea da služi kao prvi globalni ambasador NBA. On je bio humanitarac u svojoj srži. Voleo je što je košarkaška igra mogla da učini da pozitivno utiče na zajednice, posebno u njegovoj rodnoj Demokratskoj Republici Kongo i širom afričkog kontinenta. Imao sam privilegiju da putujem po svetu sa Dikembeom i iz prve ruke vidim kako su njegova velikodušnost i saosećanje podizali ljude tokom godina", stoji u saopštenju Adama Silvera, komesara NBA lige.

Košarkaš rođen u Kongu karijeru je počeo u Denveru, a kasnije igrao za Atlantu, Filadelfiju, Nju Džerzi, Njujork i Hjuston.

"Dikembeov nesalomivi duh se nastavlja u onima kojima je pomagao i inspirisao tokom svog izuzetnog života. Ja sam jedan od mnogih ljudi čije je živote dirnulo Dikembeovo veliko srce i jako će mi nedostajati. U ime cele NBA porodice, šaljem moje najdublje saučešće Dikembeovoj ženi, Rouz, i njihovoj deci i svetskoj košarkaškoj zajednici koju je on zaista voleo i koja mu je uzvratila", dodaje se.

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu