Nova vest
Košarka 5

28.9.2024.

10:25

Pakt sa Vukovima

Šta su dobili Niksi dolaskom Taunsa, a šta je Minesota dobila sa Divićencom i Rendlom?

Stefan Nikolić
Profimedia

Šokantan trejd se dogodio ovoga jutra i Minesota Timbervulvsi su se dogovorili sa Njujork Niksima što znači da će Karl Entoni Tauns promeniti sredinu.

Tauns će karijeru nastaviti u Njujork Niksima koji su u suprotnom smeru poslali Džulijusa Rendla i Dontea Divićenca i pik prve runde koji je izvorno bio  u vlasništvu Detroit Pistonsa.

Predstavljamo vam našu novu igru – Euroleague Selektor

Sada ćemo malo da objasnimo šta se tu dogodilo i šta ko dobija, a šta gubi.

EPA-EFE/DUSTIN BRADFORD



Njujork Niksi su ostali bez "Nova Knicks and power of friendship" pre njihove prve utakmice jer su ujedinili saigrače sa Vilanove: Džejlena Bransona, Džoša Harta, Mikala Bridžisa i Dontea Divićenca, ali je Divićenco trejdovan u Minesotu u sklopu prethodno navedenog trejda.

Ekipa iz Njujorka je u sezoni iza nas igrala sedmu utakmicu polufinala Istoka i poražena od Indijane nakon mnogo problema i povreda, pa su odlučili da malo porade na tome.

Džulijus Rendl je jedan od tih igrača koji zbog povrede nisu igrali, dok je Divićenco bio jedan od važnijih igrača i brzo postao miljenik publike.

Takođe, Niksi su ostali i bez centra Ajzee Hartenštajna koji će karijeru nastaviti u Oklahomi, dok se očekuje da Mičel Robinson odsustvuje nešto duže, možda čak i do kraja decembra.

Sa te tačke gledišta i te kako ima smisla ovaj "pakt sa vukovima" i dolazak Karla Entonija Taunsa jer se doveo centar koji će biti na parketu, ali treba istaći da je 82 utakmice KAT odigrao poslednji put 2018. godine i da je u sezoni iza nas odigrao 62 susreta za Minesotu.

Profimedia



Još jedan učenik Džona Kaliparija sa Kentakija je stigao u Minesotu u njenim najslabijim danima 2015. godine, a odmah nakon što su igrali finale Zapada posle pobede nad Denverom, trejdovan je u Nikse.

Tauns je odrastao u Nju Džerziju kao veliki navijač Niksa, pa se neko vreme već govorilo oko njegovog dolaska u "Meku". Njegov dolazak će doneti nešto poena u reketu, ali i ono što on najviše voli – šut spolja.

U Minesoti je trebalo da igra uz Rudija Gobera i da više bude na krilnom centru, ali će ovde gotovo sigurno biti startni centar s tim što Prešes Ačuva može da pomogne na pet dok on bude na klupi.

Ono što malo brine jeste odlazak Divićenca, ne zbog Taunsa već zbog prijateljstva sa pomenutim igračima sa kojima je delio svlačionicu tokom studija na Vilanovi što bi moglo malo da utiče na svlačionicu.

Ipak, treba reći da Tauns nije bio taj koji je inicirao trejd već da je Minesota odlučila da pristane na ponudu Niksa koji su i sa Majamijem pričali o trejdu za Džulijusa Rendla, ali je poznato koliko Pet Rajli voli Bema Adebaja i da je teško da on ode iz ekipe kao i da neki drugi paket ne bi imao smisla za Nikse.

Profimedia



Njihovi bekovi su jako dobri i sve se nekako promenilo kada su Imanuel Kvikli i Ar Džej Beret poslati u Toronto za OG Anunobija i baš je tada Donte Divićenco postao jako važan igrač i igrao najbolju košarku u svojoj karijeri, pogotovo u plej-ofu.

Ipak, Niksi imaju Djusa Mekbrajda kome treba više vremena na parketu i sada će to napokon dobiti. 

Da se vratimo na Taunsa. Setimo se samo kako je izgledala njegova saradnja sa Tomom Tibodoom u Minesoti i čitava ona svađa sa Džimijem Batlerom koji je sa rezervnom petorkom pobedio startere ubedljivo i predao listu 29 timova u koje bi želeo da ga trejduju.

Tauns jeste popravio igru u odbrani pod palicom Toma Tibodoa i u sezoni izas bio važan za Minesotu, pogotovo u plej-ofu kada je čuvao Jokića i svojim iskakanjima pravio probleme Denveru.

KAT mora da popravi donošenje odluka jer agresivno juri blokade i ne fokusira se na igrača koga čuva već na lični uspeh i kada se previše iskoči iza igrača ostaje veliki prostor koji se uglavnom iskoristi za ofanzivne skokove, a s obzirom da Niksi u tom segmentu nisu najjači...

EPA-EFE/ERIK S. LESSER



Odbrana je ključ u Niksima i tu im je potrebno da se Tauns konsoliduje i da se taj defanzivni sistem uigra pogotovo kada se vrati Mičel Robinson gde bi mogli njih dvojica zajedno da budu na parketu.

Sve su ovo ujedno i prednosti i mane, jer kao što vidite sve je u sistemu "Ako". Niksi su dobili igrača koji im donosi neke stvari i pomaže da se recimo pobedi Indijana u polufinalu Istoka, ali je veliko pitanje da li to donosi i NBA finale ili čak šampionsku titulu.

Niksi su morali da pošalju i Dekvana Džefrisa kako bi stvorili prostora za trejd, a nije im pomoglo ni revidiranje ugovora Džejlena Bransona koji igra "debelo" ispod cene i sada u salary cap-u imaju -53.000 dolara.

Minesota je nedavno potpisala maksimalni ugovor sa Taunsom, Goberom i Edvardsom dok je veliki ugovor dobio i Džejden Mekdenijels, pa je svima bilo jasno da je to preskupo.

Timbervulvsi su morali da plate igrače sa kojima su igrali prvo finale Zapada još od 2004. godine i pobedili su MVP Nikolu Jokića i Denver Nagetse posle 7 utakmica u seriji.

Potom su poraženi od Dalas Maveriksa koji su otišli u finale i odlučili da reaguju: Entoni Edvards je lider franšize, a Tauns sreću traži u nekoj drugoj sredini.

Ukoliko Donte Divićenco pokaže igru od prošle godine, Vukovi su dobili i šut i plejmejking koji im je zaista neophodan jer je Majk Konli ipak u godinama, Rob Dilingam ruki, a Nikel Aleksander-Voker jednostavno nije taj kalibar.

Profimedia

Minesota nije imala nešto mnogo dobar napad i to se videlo u finalu Zapada što se nadaju da bi Divićenco pomogao, ali Džulijus Rendl je takođe neko ko nije posebno efikasan, lopta sa njim slabije kruži (ball stopper što kažu američki analitičari) i to nije dobro za situacije kada igra sa Edvardsom.

Rendl može da poentira u reketu, da leđnom tehnikom namuči protivnike jer je konkurencija na poziciji 4 izuzetno tanka, ali spejsing tu zaista mnogo trpi jer Rendl baš i ne može mnogo da širi, a Gober je ograničen na reket, dok Edvards nije naročito dobar šuter.

Takođe, treba istaći da je Rendlov "usage" bio 30% naspram Taunsovih 27% što dodatno pojašnjava tezu da voli da koristi loptu i završava posede

Naz Rid je bio najbolji šesti igrač prošle godine i njega očekuje više minuta što treba uklopiti sa Goberom i Rendlom, pa čak ima više smisla da Rendl i Rid igraju zajedno na parketu.

Profimedia



Rendl je imao slobodu da bude glavni skorer u Niksima i opet nije bio zadovoljan, a dolazi da menja igrača koji je sve to imao u manjoj meri i gde će morati da se uklopi sa velikim zvezdama koje su već tu, a tu je i problem sa trenerima i svađe koje su bile učestale.

Američki mediji su sigurni da je ovo Minesota uradila zbog novca, odnosno zbog ostanka u "second apron" što smo već objašnjavali, iako su drugi primeri poenta je ista,  pošto Rendl ima opciju za 30 miliona po godini za narednu sezonu nakon koje može da bude slobodan igrač i Minesota od Taunsa onda nije dobila ništa.

Pik Detroit Pistonsa je zaštićen za prvih 13 pozicija, a teško je verovati da će Detroit imati više pobeda i biti van tih 13 pozicija, dok je 2026. godine pik zaštićen za prvih 11 pozicija, a 2027. za prvih 9 pozicija i ako Detroit i tada bude loš, taj pik postaje pik druge runde 2027. godine.

Zaista ne deluje da neko ovde profitira previše, ali deluje kao da drugo rešenje nisu mogli da pronađu ni Njujork Niksi ni Minesota Timbervulvsi pa bi na kraju i moglo da bude dobro za obe strane.

Stefan Nikolić

Podeli:

Komentari 5

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
NBA

"Ruža" koja je prerano uvenula

Derik Rouz, ime koje će zauvek ostati urezano u srcima navijača Čikaga, ljubitelja košarke. On odlučio da kaže kraj profesionalnom igranju lepršave igre, a njegov put nije bio samo sportski, već i pun emocija ispunjen usponima i padovima i neizmernom snagom.

Aleksandar Stajkovac

19:00

1 d

Aktuelno

Presuđeno: Vrhovni sud odlučio

Brazilski Vrhovni sud odredio je da X (Twitter) treba da plati kaznu od nešto više od pet miliona dolara kako bi mogla da nastavi da radi u toj zemlji, pokazuju sudski dokumenti.

Tanjug

12:17

3 min

Novo Sport Video Menu