Nova vest
Košarka 11

11.9.2024.

18:45

Seoba igrača iz NBA u Evropu kakva se ne pamti

Leto koje ćemo uskoro ispratiti i zvanično ostaviti iza nas donelo je najmasovniju seobu zvučnih imena iz NBA lige u Evropu koju pamtimo.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Evroliga nije mogla da poželi atraktivniji marketinški potez od onog koji su umesto nje povukli klubovi učesnici elitnog evropskog takmičenja. Definitivno ne postoji bolja reklama za ligu od toga da je nagomilate elitnim košarkašima koji će, glavom, bradom i svojom biografijom, biti zaštitno lice takmičenja i nesumnjivo snažan magnet za navijače.

Ne pričamo samo o malom broju košarkaša prve klase, u pitanju je čitav roster igrača koji su ovog leta odlučili da pređu "preko bare" i ponovo budu deo, neki i prvi put, najbolje košarke koju ima Stari kontinent.

Otuda, doduše samo na papiru, predstojeća sezona u Evroligi biće, moguće, i najatraktivnija od kada se igra ovo takmičenje.

Ako ni zbog čega, onda upravo zbog plejade evropskih zvezda koje će nesumnjivo podići samu ligu na viši nivo, samim tim i sve ostalo što je neizostavni pratilac jednog ovakvog takmičenja - veći priliv novca od TV prava, veći broj navijača, skuplje ulaznice, bolja prodaja dresova najvećih imena.
 

Pridošlice iz NBA u Evropu (2024)

Furkan Korkmaz (Filadelfija - Monako)
Davis Bertans (Šarlot - Dubai)
Džedi Osman (San Antonio - Panatinaikos)
Evan Furnije (Detorit - Olimpijakos)
Saša Vezenkov (Sakramento - Olimpijakos)
Omer Jurtseven (Majami - Panatinaikos)
Frank Nilikina (Njujork - Partizan)
Aleksej Pokuševski (Šarlot - Partizan)
Dvejn Vošington (Njujork - Partizan)
Teo Maledon (Šarlot - ASVEL)
Usman Garuba (Golden Stejt - Real Madrid)

Evroliga, čini se, polako ide ka onome šemu godinama teži, a to je da postane "evropska NBA divizija", da poslovno i marketinški funkcioniše po tom dobro uhodanom i unosnom šablonu iz SAD, a preduslov za tako nešto upravo je prisustvo većeg broja istinskih zvezda, baš kao u najjačoj ligi.

Istina, Saša Vezenkov nije Lebron Džejms, niti je Evan Furnije Stef Kari ali su za evropske standarde ova dvojica igrača, kao i veliki broj onih koji se vratio ovog leta u Evroligu, ali i oni već prisutni sa solidnim NBA biografijama, možda početak novo razdoblja evropskog takmičenja.

Ne treba takođe umanjiti značaj evroligaških starosedelaca, onih koji su već tu i lideri su lige, koji će, bez sumnje, nastaviti da daju šmek takmičenju i uz novopridošle zvezde učiniti da ova sezone bude zaista spektakularna.

Majstori poput Miloša Teodosića, Šabaza Nejpira, Majka Džejmsa, Fakunda Kampaca, Kendrika Nana, Nikole Mirotića, Nemanje Nedovića i ostalih garantuju sjajnu košarkašku zabavu koja uskoro počinje.

Podeli:

Komentari 11

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu