Nova vest
Košarka 26

15.8.2024.

8:17

Igre otvorile Petruševu vrata NBA – ugrozile Partizanove planove

Filip Petrušev zablistao je na Olimpijskim igrama i to mu je otvorilo vrata za potencijalni povratak u NBA ligu.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Prestižni američki sportski portal ESPN uvrstio je srpskog košarkaša na listu igrača koji su se istakli na OI za koje veruju da imaju mesta u NBA ligi.

Petrušev se okušao u najjačoj košarkaškoj ligi sveta 2023, ali je odigrao svega deset minuta u prethodnoj sezoni i dva puta otpuštan od strane Filadelfije i Sakramenta pre nego što se vratio u Evropu i zaigrao za Olimpijakos.

Na Igrama u Parizu je bio jedan od ključnih igrača Srbije na putu do bronzane medalje sa skoro deset poena po meču za 23 minuta po utakmici.

"Možda zaslužuje drugu NBA priliku dok ulazi u ono što izgleda kao njegov vrhunac. Tim koji igra u visokom ritmu, poput Indijana Pejsersa, mogao bi da mu odgovara, ako Indi odluči da im bivši drgi pik Džejms Vajzmen, njihv trenutni treći centar, ne odgovara", piše ESPN.

Petrušev je i dalje igrač Olimpijakosa, nedeljama se šuška da želi da ga vrati Crvena zvezda, ali je pitanje da li on ima želju da se opet okuša u NBA.

Između Humske i NBA

Na ESPN listi su i dvojica igrača koji su povezani sa Partizanom.

Prvi od njih je Brazilac Bruno Kaboklo, koji je zvanično i dalje crno-beli, ali na osnovu poslednjih informacija je otpisan.

Kaboklo je već igrao u NBA za Toronto (2014-2018), Sakramento (2018), Memfis (2018-2020) i Hjuston (2020-2021), a na OI je zablistao protiv Japana sa 33 poena i 17 skokova i pre svega protiv SAD sa 30 poena iz 20 šuteva.

Turnir je završio sa prosekom od 17,3 poena uz 7 uhvaćenih lopti, ali izgleda da u Humskoj nisu impresionirani onim što može da donese na duže staze. ESPN spekuliše da bi mu u NBA ligi odgovarali Milvoki Baksi, ali se šuška da su za njega pre svega zainteresovani Klivlend Kavalirsi.

Drugi je Karlik Džons, koji je i sam indirektno potvrdio da je novi igrač tima iz Humske 1.


Džons takođe ima NBA iskustva, igrao je za Dalas (2021), Denver (2022) i Čikago (2022/2023).

Nekoliko dana nakon što je najavljen njegov dolazak u Partizan zablistao je u pripremnoj utakmici za OI zabeleživši tripl-dabl protiv SAD sa 15 poena, 11 skokova i 11 asistencija, u porazu Južnog Sudana za jedan poen.

Jednako kvalitetno odigrao je olimpijski turnir prosečno beleživši 18 poena uz 7,7 asistencija, po čemu je bio treći na turniru.

Otkako je dobio otkaz u Bulsima prošlog oktobra, Džons je igrao u Kini, ali je ovog leta pokazao da je i dalje na elitnom nivou.

Ukoliko su nastupi na OI dovoljni za posao u NBA, Partizanove planove bi mogli da pokvare Bruklin Netsi, gde ESPN vidi Džonsa kao idealnu podršku za startnog pleja Njujorčana Denisa Šrudera.

Od ostalih igrača na listi ESPN, na Igrama su svoj kvalitet dostojan NBA lige pokazali Francuzi Geršon Jabusele i Matijas Lesor, Amerikanac u dresu Japana Džoš Hokinson, te Španac Vili Ernangomes.


 

Podeli:

Komentari 26

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu