Nova vest
Košarka 6

26.7.2024.

8:10

Šampionska odluka od 500 miliona – porez "ubija" NBA

Boston Seltikse čekaju bitne odluke nakon osvajanja šampionske titule u NBA ligi.

Izvor: ESPN

Stefan Nikolić
AP Photo/Charles Krupa

Boston Seltiksi su imali fenomenalno leto nakon što su prestigli Los Anđeles Lejkerse i postali NBA šampioni rekordni 18. put.

Potom su 1. jula dogovorili produžetak saradnje sa Džejsonom Tejtumom koji je potpisao najveći ugovor u istoriji NBA lige vredan 314 miliona dolara.



Derik Vajt je potpisao četvorogidšnji ugovor vredan 126 miliona, a Sem Hauzer četvorogodišnji ugovor vredan 45 miliona dolara.

Boston će zadržati osmoricu najvažnijih igrača iz šampionske sezone, od čega će čak sedmorica imati ugovor na minimum naredne dve, a šestorica naredne tri sezone.

Zbog svega toga će Boston Seltiksi biti pred istorijskom odlukom i postati najskuplji tim svih vremena, jer će imati roster vredan 500 miliona dolara.

Potpisom Sema Hauzera su Seltiksi došli do 225 miliona u platama za 11 igrača u sezoni 2025/26 i ukoliko se roster dopuni igračima na minimalnom ugovoru i igračima koje su birali u prvoj rundi drafta, Boston će imati 233 miliona u platama odnosn 45 miliona preko linije poreza na luksuz.
 

Profimedia/Celal Gunes / Anadolu/ABACAPRESS.COM


Narednog leta će penali za prelaženje linije poreza na luksuz biti još stroži i Seltikse čeka porez od 280 miliona dolara što će ih "gurnuti" ka brojci od otprilike 513 miliona dolara, kombinovano plate i porez.

Trenutni rekorder je Golden Stejt pošto su Voriorsi plaćali 388 miliona dolara u platama, a njih će prestići i Finiks Sansi koji će posle 2024/25 morati da izdvoje 433 miliona za poreze i plate.

Boston Seltiksi su zvanično stavljeni na prodaju i veruje se da će višegodišnji vlasnik Vik Grouzbek uskoro i zvanično povući i prepustiti uzde nekom drugom vlasniku, jer su ovakvi previsoki troškovi postali izuzetno teški za održavanje.

Navijači Bostona trenutno uživaju u šampionskoj tituli i ne razmišljaju o tome, dok čelnici njihovog omiljenog tima rade naporno na tome da zadrže jezgro igrača u godinama koje dolaze jer bi zaista bila velika šteta da se finansije ispreče potencijalnoj dinastiji koju Boston predugo čeka.

"Ono što čujem od timova je da su novi propisi ozbiljni i da znaju da zabole u momentima kada se sklapaju timovi. Mislim da će novi sistem biti izuzetno interesantan i plan je da svih 30 timova bude kompetitivno i da se svi bore za titulu, a mislim da smo na pravom putu da to i ostvarimo", rekao je Adam Silver na pres konferenciji tokom Letnje lige u Las Vegasu.
 

EPA-EFE/SARAH YENESEL

Novi kolektivni ugovor će pomoći da se podigne kompetitivnost jer će biti gotovo nemoguće zadržavati ekipe na okupu dugo zbog previsokih poreza i situacije u kojoj su gore pomenuti Boston i Finiks.

U isto vreme imamo i situaciju u Njujork Niksima, gde Džejlen Branson uzima 113 miliona dolara manju platu da bi ekipa bila kvalitetnija, a isto će uraditi i Mikal Bridžis i još neki saigrači iz Njujorka.

Niksi bi voleli da izbegnu situaciju Bostona koji je idealan primer. Oni su od 2002/03 do 2021/22 platili 52 miliona dolara na porez na luksuz.

Samo u prethodne dve sezone dali su duplo više nego za period od skoro 20 godina, odnosno 114 miliona dolara i platiće još 66 miliona dolara poreza na luksuz.

To je 180 miliona dolara čistog troška i to pre dolaska 2025/26 situacije i dodatnih 280 miliona dolara koje će morati da plate.

Ukoliko Boston Seltiksi odbrane šampionsku titulu naredne sezone pokazaće koliko je veliki izazov zadržavati ekipu na okupu i da li takve slučajeve možemo videti u budućnosti ili je jednostavno preskupo.
 

EPA-EFE/AMANDA SABGA



Pejton Pričard, Sem Hauzer, Džejson Tejtum, Džejlen Braun, Derik Vajt, Kristaps Porzingis... Svi su na višegodišnjim ugovorima i to im daje opciju da trejdovima promene malo stvari ukoliko bude bilo potrebe.

Seltiksi imaju 25 miliona preko drugog nivoa platežne moći, a kao što verovatno znate, ako timovi dve sezone zaredom budu u preko drugog nivoa plata (second apron) znači da će im pikovi u budućnosti biti zamrznuti što je vid kazne za preveliko trošenje novca zarad šampionskih ambicija.

Ukoliko se Seltiksi reše jedne visoke plate i zamene taj ugovor dosta jeftinijim opcijama, poput rukija, veteranskih minimuma ili promenama strukture ugovora kao u slučaju Njujork Niksa, Seltiksi bi mogli da budu još jači i dominantniji i sa mnogo više "moći" za manipulaciju novim pravilima finansija, ugovora i poreza.

Finiks Sansi su, s druge strane, u dosta težoj situaciji. Bredli Bil ima 160 miliona dolara u naredne tri sezone po novom ugovoru i klauzulu da ne sme da bude trejdovan.
 

EPA-EFE/ERIK S. LESSER



Sansi imaju visoke ugovore (manje od maksimuma) i za Jusufa Nurkića, Grejsona Alena, Rojsa O'Nila i Nasira Litla, a njihova vrednost u trejdovima je najblaže rečeno ograničena.

To im ostavlja glavne zvezde Devina Bukera i Kevina Durenta koji gotovo sigurno neće odlazizi, odnosno Džoša Okogija koji je potpisao dvogodišnji ugovor i za njega bi mogli da dobiju nešto vredno i planiran je da bude deo trejda koji bi ojačao ekipu.

Boston, takođe, ne želi da trejduje svoje igrače i zadržaće 13 od 15 igrača koji su pomogli da se osvoji šampionska titula.

Pobedili su 64 utakmice u regularnom delu, imali 16 pobeda i 3 poraza u doigravanjima i dominantno osvojili šampionski prsten pa se veruje da tako nešto mogu i da ponove, možda manje dominantno, ali takođe šampionsko.

Promena vlasničke strukture bi mogla da ima veliki uticaj na budućnost Boston Seltiksa i videćemo da li će i kako potpisivati nove ugovore i koliko će se menjati šampionske ambicije ekipe.

Očekuje se da se Boston Seltiksi prodaju za preko 5 milijardi evra i da to bude najskuplje prodata NBA franšiza u istoriji i jedna od najskupljih sportskih ekipa generalno u sportu.

Podeli:

Komentari 6

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

5 h

Novo Sport Video Menu