Nova vest
Košarka 3

19.7.2024.

11:00

Preminula legenda NBA lige

Legendarni Pet Vilijams preminuo je u četvrtak, javili su američki mediji.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
AP Photo/Peter Cosgrove

Pet Vilijams je legendarni NBA funkcioner koji je kao generalni menadžer stvorio jednu od najboljih ekipa svih vremena, šampionske Filadelfija Seventisikserse, a i bio je suvlasnik Orlanda Medžika kada su tek došli u NBA.

Kako su javili američki mediji i NBA franšiza Orlando Medžik, Pet Vilijams je preminuo u bolnici u Orlandu od posledica upale pluća.

On je karijeru krenuo u Majami Marlinsima, bejzbol ekipi, da bi se preselio u kancelariju nakon dve godine igranja na poziciji hvatača i potom 1962. godine došao u Filadelfiju Filiz.

Bio je na poziciji generalnog menadžera ekipe nižih liga i 1967. godine izabran za najboljeg funkcionera sezone.

Sledeće sezone napušta bejzbol i dolazi u Filadelfiju Seventisikserse kao biznis menadžer i doneo predstave na poluvremenu 1968. godine koje su poprilično punile budžet ekipi sa 55 pobeda u sezoni kada su bili treći u ligi po posećenosti.
 


Čikago Bulsi su ga potom angažovali na poziciji generalnog menadžera i momentalno je doveo Četa Vokera i fokus prebacio na marketing i promociju uključujući i legendarnu maskotu koju danas zna ceo svet – Bik Beni (Benny the Bull).

Nakon Bulsa je dobio poziv od Atlanta Hoksa i tamo nasledio Ričija Gerina 1973. godine i tamo proveo samo godinu dana, a ostao je upamćen po tome što je Pistol Pita Maraviča trejdovao u Nju Orleans Džez za pet pikova i dva igrača.

U Filadelfiju se vratio 1974. godine kada je ekipu kupio Irv Koslof i narednih 12 godina proveo na poziciji generalnog menadžera što je donelo ekipu o kojoj se i dan danas priča u hvalospevima.

Džulijus Irving, Mozes Meloun, Moris Čiks, Endru Toni, Bobi Džons i ostali, dok je Bili Kaninghem bio na klupi tog čuvenog tima koji je u sezoni 1982/83 osvojio šampionsku titulu.




Oni su jedina ekipa koja je prekinula dominaciju Boston Seltiksa i Los Anđeles Lejkersa u "zlatnoj eri NBA lige", sve do 1989. godine i Detroit Pistonsa.

Pet Vilijams je doveo Čarlsa Barklija u Filadelfiju i napustio ekipu 1986. godine da bi godinu dana kasnije zajedno sa Džimom Hjuitom osnovao Orlando Medžik i ubedio Dejvida Sterna da im otvori vrata za novu franšizu sa Floride.

Dobili su pravo da uđu 1987. godine i zvanično debitovali 1989. godine i na dva uzastopna NBA drafta doveli Šekila O'Nila i Penija Hardaveja što im je donelo NBA finale 1995. godine.

Ekipe Peta Vilijamsa su 23 puta igrale plej-of u NBA ligi i pet puta bile u finalu. Četiri puta su imali prvi pik uključujući i 1992. i 1993. godinu kada su imali dve uzastopne godine sa prvim pikom (čuveno bacanje novčića).

Čak 19 bivših igrača iz ere Peta Vilijamsa postali su treneri, a on se 2019. godine i zvanično povukao posle 30 godina na čelu Orlanda i 51 godine u NBA ligi.

Sa suprugom Rut imao je 19 dece od čega je 14 dece bilo usvojeno.

 

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu