Nova vest
Košarka 13

9.7.2024.

12:15

Džordž napustio Kliperse zbog nepoštovanja: "Želeo sam samo ono što su dali Kavaju"

Pol Džordž izjavio je da je želeo da ostane u Los Anđelesu, ali da su pregovori sa Klipersima o produženju ugovora krenili sa neočekivanom prvom ponudom "bez poštovanja".

Izvor: ESPN

Aleksandar Kovačević
Profimedia

Džordž je prešao u Filadelfija 76erse sa kojima je potpisao maksimalan četvorogodišnji ugovor vredan 212 miliona dolara.

Ol-star bek je u svom podkastu otkrio da je bio spreman da ostane u Klipersima za isti ugovor koji ima Kavaj Lenard – 150 miliona na tri godine, ali sa klauzulom protiv trejda.

Džordž je rekao da Klipersi nisu želeli da mu to daju, niti da mu ponude ono što je dobio u Filadelfiji.

"Nikad nisam želeo da napustim Los Anđeles. Ej-Ej je dom, tu sam želeo da završim, želeo sam naporno da radim da osvojim titulu u El-Eju. To je bio cilj, biti ovde i biti odan Los Anđelesu. Međutim, kako se odigralo, smatrao sam je prva početna ponuda bila znak nepoštovanja. Bez ljutnje, bez izgubljene ljubavi ... Ovo je posao. Dakle, prva ponuda je bila dve godine 60 miliona. Pomislio sam 'vau, vau, vau. To je ludo! Ne, ne potpisujem to!'", rekao je Džordž.

"Bez ljutnje, bez izgubljene ljubavi ... Ovo je posao"

Pre nego što je prihvatio ponudu Siksersa na početku "prelaznog roka", Klipersi su u obaveštenju istakli da je "razlika bila značajna" u pregovorima da bek ostane u Los Anđelesu i da je organizacija morala da ima na umu novi kolektivni ugovor (CBA), koji ograničava građenje tima klubovima koji plaćaju porez.

"Ušli smo u međusezonu sa timom od tri sjajna igrača sa više od 33 godine, od kojih dvojica postaju slobodni agenti", istakli su Klipersi o Džordžu, Kavaju Lenardu i Džejmsu Hardenu.

Harden je produžio saradnju na dve godine za 70 miliona dolara i ostao u timu.

"Želeli smo da ih zadržimo ugovorima koji nam to omogućuju, u okvirima novog CBA, da nastavimo da gratimo tim. Mesecima smo pregovarali sa Polom i njegovim predstavnicima o ugovoru koji ima smisla za obe strane, i ostali smo daleko udaljeni. Razlika je bila značajna", objavili su Klipersi.

"Uzeću što i Kavaj, nema problema"

Profimedia

Džordž je otkrio da je prvu ponudu dobio u oktobru od Klipersa, koji su mogli da potpišu sa Džordžom i Lenardom produženje na četiri godine za 221 miliona, a početkom januara su sa Lenardom dogovorili ugovor na tri godine za 150 miliona.

Lenard je objasnio da je uzeo manje od maksimalnog ugovora nadajući se da će zadžati Džordža i Hardena.

U tom trenutku Džordž je bio optimista da će dobiti isti produžetak od Klipersa. Ali je rekao da je tim pozisamo samo za "inč po inč" do ponude od 44-45 miliona po godini.

"Tada sam čuo glasine šta će dati Kavaju i pomislio sam 'Samo mi dajte to što će Kavaj dobiti'. Svi nas isto vidite. Došli smo zajedno ovde, želeli da završimo ovo sra*e zajedno. Uzeću što i Kavaj, nema proglema. Bio sam ok da dobijemo manje. Kavaj je prihvatio manje, ako Kavaj uzima manje, nije u redu da je dobijem više od njega. Dali ste njemu toliko, dajte i meni. Nisu želeli to da urade", rekao je Džordž.

Prosečno beležio 22,6 poena, 5,2 skokova, 3,5 asistencija u 2023/2024

Džordž je rekao da se to dogodilo pre Ol-star pauze i da je odlučio da neformalno pregovara jer nije želeo da mu utiče na raspoloženje. Kada su ga mediji tokom sezone pitali o ugovoru, odgovarao je šturo do tačke gde je odlučio da ne govori o tome pred start plej-ofa.

Džordž (34) je odigrao 74 utakmica u regularnom delu sezone, najviše otkako je došao u Kliperse u sezoni 2019/2020. Devetostruki Ol-star prosečno je beležio 22,6 poena uz 5,2 skokova i 3,5 asistencija po meču. Šutirao je 47,1 odsto iz igre, što mu je rekord karijere, 41,3% za tri i 90,7% slobodna.

"Kavaj mi je dao blagoslov: 'Uradi šta je najbolje za tebe'"

Profimedia

Posle sezone je rekao da su Klipersi bili spremni da mu ponude ono što i Lenardu. Ali Džordž je želeo i klauzulu protiv trejda. Kada je tim odbio, Džordž je tražio ugovor na četiri godine i 212 miliona kako bi u slučaju da Klipersi odluče da ga trejduju dobio ugovor koji želi.

Džordž ističe da je pričao sa Lenardom pre odlaska u Filadelfiju i da mu je on pružio podršku.

"Dugujem Kavaju za taj razgovor. Shvatio je, 'uzmi šta ti pripada'. Vidim Kavaja kao jednog od svojih najboljih prijatelja u ligi. Nekoga s kim se za*ebavam. Naše porodice se vole. Zbog toga je bilo teško da ga napustim jer uživao sam da budem ovde s njim. To me mnogo opterećivalo, dođavola, ostavljam svog momka. Pričali smo i on mi je dao svoj blagoslov, u fazonu 'čoveče, samo uradi šta je najbolje za tebe'", otkrio je Džordž.

"Nisam osećao da je u redu da se vratim sa tom vrstom energije"

Otkako su Džordž i Lenard odlučili da se udruže na leto 2019, stigli su do samo jednog finala Zapadne konferencije u pet sezone, dok su povrede obeležile eru Lenard-Džordž u Klipersima.

"Nismo uspeli da ostanemo zdravi kao tim. Ali mislim da sam uradio dovoljno da zaslužim to (trigodišnji ugovor od 150 miliona dolara sa kaluzulom protiv trejda). Nisu želeli da to urade. Tu smo stali. Na kraju, brod je otplovio. Volim Stiva (Bolmera), volim Lorensa (Frenka), ali u tom trenutku nisam osećao da je u redu da se vratim sa tom vrstom energije i da mi bude prijatno da opet igram u Los Anđelesu", zaključio je Džordž.

Podeli:

Komentari 13

Podeli:

Lige petice

Nemci ostali bez Haverca

Nemački fudbaler i igrač londonskog Arsenala Kai Haverc propustiće utakmice reprezentacije u Ligi nacija protiv Bosne i Hercegovine i Holandije, objavio je Fudbalski savez Nemačke.

B92.sport

23:40

3 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu