Nova vest
Košarka 41

1.7.2024.

9:30

Mega radi ono od čega su odustali Zvezda i Partizan

Još jednu godinu ime KK Mega stajalo je u opisu karijere srpskog igrača kojeg je izabrao NBA tim.

Miloš Bogovac
ABA league j.t.d./ Dragana Stjepanović

Nikola Đurišić je postao novi srpski košarkaš u najjačoj ligi sveta, napravio je, istina, tek prvi korak ka tom cilju pošto ga je draftovala Atlanta. Sada je sve na njemu kao što je i do sada bilo. Perspektivni bek je još jedan u nizu ovdašnjih darovitih igrača koji je talenat izbrusio u Megi i otisnuo se "preko bare". Toliko puta već viđen scenario.

Nikola nije jedini Srbin, niti je jedini Nikola, izabran ovog leta od strane najboljih klubova sveta.

Zvanično, Nikola Topić je iz Zvezde selektovan u NBA ali je najbolje dane seniorske karijere i on proveo u Megi (dugo bio drugi najkorisniji igrač lige, iza Luke Božića).

Relacija Mega - NBA je najfrekventnija košarkaška ruta poslednjih godina.      

Jokić prelomna tačka

Trostruki MVP najjače lige sveta Nikola Jokić košarkaški je stasao u Megi. Zbog Jokića se ovaj klub izdigao visoko na košarkaškom sazvežđu ali je Mega, pokazalo se to u godinama koje su usledile - zbog talasa igrača koji su iz "fabrike košarke" izlazili kao na traci - postala mnogo više od "kluba koji je dao Jokića svetskoj košarci".

Mega je jednako važna priča kao i karijera Nikole Jokića.

I dvostruki uzastopni MVP Evrolige i jedini srpski igrač koji je vezao to priznanje godinu za godinu Vasa Micić prošao je kroz Megu.

Najprijatnije iznenađenje u srpskoj reprezentaciji, član prve petorke Majamija Nikola Jović, takođe je dotakao zvezde katapultiran sa roze košarkaškog poligona.

Klub koji je dao najviše igrača sa ovih prostora u NBA ligu nisu ni Zvezda ni Partizan. Mega je šampion izvoza u najjaču ligu sveta u domaćoj konkurenciji. Mega nema premca ni na mapi Evrope - ovog leta "odlepila" se od Partizana i Barselone po broju igrača koje je dala na NBA draft.

Za mnoge je Mega najvažnija košarkaška sredina na ovim prostorima, dugi niz godina prepoznatljiv sportski brend Srbije.

Nikola Topić, košarkaš Zvezde, najproduktivnije dane seniorske karijere proveo je u Megi. Taj klub mu je dao prostora onda kada su u Zvezdi procenili da neće isplivati u jakoj konkurenciji kod crveno-belih..

Đurišić lako može biti sledeća velika stvar srpske košarke. Tu se ovaj niz ne završava. Brzo iza njega može isplivati Bogoljub Marković, još jedan MVP iz redova roze tima.

Marković je izabran za najkorisnijeg igrača završnog turnira juniorske ABA lige.

Nadolaze i neka nova imena, trenutno manje poznata u širim košarkaškim krugovima. Fabrika talenata neprestano radi. Samo je pitanje vremena kada ćemo pisati o novom biseru iz Mege.

Nije pitanje odakle će on na naiđe, već kada.

Mega je, da se i to notira, šampion juniorske regionalne lige. Juniori ovog kluba su i najtrofejniji u regionalnoj konkurenciji.

Čak je i ženski tim Mege najbolji u državi.

Činjenica da je proslavljeni srpski košarkaš Predrag Danilović svog sina ispisao iz Partizana i prebacio ga u Megu mnogo toga govori o tome kakav ugled uživa ovaj klub i u elitnim košarkaškim krugovima.

Mega reprezentacija

Ako se dosadašnja dinamika prodora igrača Mege na veliku scenu nastavi, nije ni daleko dan kada će petorka srpske reprezentacije biti sačinjena samo od igrača koji su stasali u Megi - to bi uskoro mogla da bude postava Micić, Jović, Đurišić, Petrušev, Jokić.

Manjak domaćeg kadra iz drugih klubova u reprezentaciji - nikakav problem. Mega je tu da proizvede dovoljno za nacionalni tim, u svim kategorijama. Ovaj klub je preuzeo veoma važnu ulogu za srpsku košarku.

Mega već dugi niz godina radi ono od čega su odustali najveći srpski klubovi - stvara igrače i ne opterećuje ih rezultatima u onoj meri koji nameću drugi klubovi.

Enormni novac kojim raspolažu Zvezda i Partizan okrenuo je i jedne i druge od politike stvaranja domaćeg kadra i usmerio isključivo na kupovinu gotovog proizvoda visokog evroligaškog kvaliteta.

Srđan Stevanović/Starsport

Perspektivnim srpskim igračima nikad nije bilo teže da dođu do seniorske postave dva naša najveća kluba.

Za Megu se otuda otvorila prilika da preuzme na sebe ulogu razvojnog poligona za najbolje mlade srpske košarkaše. Za buduću košarkašku elitu naše zemlje Mega je najbolji izbor, čast svim drugim klubovima sa istom politikom.

Obrni okreni, iz kojeg god ugla da se pogleda, premeri, najvažnija priča o razvoju srpskih igrača i srpske košarke je Mega.

Sve, ili gotovo sve vodeće pozicije u juniorskom kategorijama srpske košarke zauzimaju Megini klinci.

Koja je sredina zaista najvažnija za srpsku košarku?

Zvezda, Partizan ili je to ipak Mega?

Za navijače dva najpopularnija kluba, jasno, nema dileme. Megu vide kao klub koji "nema takmičarske ambicije", nema ni navijačku bazu, otuda joj se ne daje značaj koji zaslužuje.

Proboj mladih srpskih igrača u Zvezdu i Partizan je praktično nemoguća misija, onemogućena im je šansa jer se traži instant rezultat. Potreban je talenat Luke Dončića da bi srpski klinac u tinejdžerskom dobu dobio šansu u seniorima Zvezde i Partizana.

Dok večiti "ratuju", gomilaju strance u pokušaju da se čvršće pozicioniraju u Evroligi, Mega stvara igrače, selektira, daje im priliku da svoju karijeru postave na zdrave temelje. Strpljenje je ključna reč. Nje baš i nema u vokabularu onih koji vode Zvezdu i Partizan.

Mega se već odavno profilisala kao regrutni centar dobrih, vrlo dobrih i onih vrhunskih srpskih košarkaša.

Klub kojim rukovodi najpoznatiji srpski menadžer Miodrag Ražnatović zbog doprinosa koji daje srpskoj košarci mogao bi se proglasiti sportskom organizacijom od nacionalnog značaja.

Zamislite, na primer, da Mega dobija državnog novca makar upola koliko dobijaju večiti rivali?

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Podeli:

Komentari 41

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu