Nova vest
Košarka 5

30.6.2024.

8:35

Kliford za B92.sport: "Vasa je neverovatan, Poku je pokazao ko je – uživao sam"

Bivši trener Šarlota i NBA veteran Stiv Kliford imao je čast da bude jedan od predavača na košakaškoj klinici "Dušan Duda Ivković", koja se ovog vikenda održava u Beogradu.

Dejana Popović
EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Tradicija gostovanja vrhunskih američkih trenera na Beogradskoj košarkaškoj klinici, koja datira još od premijernog izdanja smenara i 2001. godine, nastavljena je i ovog juna.

Kliford je pred nekoliko stotina srpskih i internacionalnih trenera u hali "Aleksandar Nikolić"održao predavanje, posle kog su mu kolege iz publike jedva čekale da postave dodatna pitanja, ali i da naprave fotografiju za uspomenu.

"Bilo je veoma zabavno biti deo ovog seminara. Dosta interakcije, pitanja trenera... U nedelju ću ponovo imati priliku da održim novo predavanje. Nadam se da je sve ovo bilo korisno i dobro za trenere", počeo je Stiv Kilford za B92.sport.

Kliford, koji je od 2001. godine radio kao pomoćni trener u NBA ligi u ekipama Njujork Niksa, Hjuston Rokitsa, Orlando Medžika i Los Anđeles Lejkersa, osim oduševljenosti zbog brojnosti trenera, nije krio zadovoljstvo što je mogao da upozna i Beograd u kom je prvi put.


 

"Prelep grad. Juče smo imali sjajnu turneju. Provela nas je Gaga, supruga trenera Darka Rajakovića. Naučili smo mnogo o istoriji grada. Imali smo odličan ručak, sve bilo sjajno. Baš jedan sjajan dan u divnom gradu", rekao je 62-godišnji stručnjak.

U svojoj karijeri od 2013. do 2018. bio je prvi trener Šarlota, da bi potom tri godine vodio Orlando.

Godine  2021. ponovo vratio na funkciju šefa stručnog štaba Šarlota, gde je ove sezone sarađivao i sa srpskim internacionalcima Vasilijem Micićem i Aleksejem Pokuševskim, koji su trejdovani iz Oklahome.

"Uživao sam da treniram i Vasu i Pokua ove godine. Zakačio sam ih poslednjih nekoliko meseci u sezoni. Mislim da je Poku pokazao ljudima ko je, napravio je veoma pozitivan iskorak u svojoj karijeri. Vasa je neverovatan, ima tako visok košarkaški  IQ, tako dobar organizator igre.... Igrao je veoma dobro za naš tim", istakao je Kliford, koji je na kraju sezone napustio klupu Hornetsa i prešao na višu funkciju u upravi te franšize.
 


Bilo je reči o Nikoli Jokiću.

"Šta reći o Jokiću, on je trenutno najbolji igrač u NBA. Svi znaju ko je on, prosto je spektakularan", rekao je Kliford.

Nije imao samo reči hvala za srpske igrače, već i za trenere, koje kako kaže veoma ceni.

"Veoma poštujem srpske trenere. Darko Rajaković je ove godine u Torontu odradio odličan posao. Tokom sezone tim mu su pratile mnogo povreda, bilo je trejdova, ali njegov Toronto je odlično pripremljen. Svake večeri igrali su sa velikim naporom, a to je zasluga trenera", objasnio je Kilford.

Kao Amerikanac, dobio je pitanja i šta očekuje od duela Sjedinjenih Američkih Država i Srbije na Olimpijskim igrama u Parizu.

"Mislim da će to biti uzbudljiva utakmica i jedan  veoma izazovan meč za obe ekipe.  Ne, ne biram nikoga. Ni za pobedu ni za olimpijsko zlato", kroz osmeh je poručio Stiv Kliford.

Podeli:

Komentari 5

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu