Nova vest
Košarka 4

24.6.2024.

13:00

Opet Nikole "napadaju" NBA, Lebronov nepotizam – koliko je draft zapravo loš?

Spremite se za NBA draft za koji kažu da je jedan od najlošijih poslednjih godina, ali, da li je zaista tako?

Izvor: B92.Sport

Stefan Nikolić
ABA/Dragana Stjepanović

NBA draft se održava 26. juna u Njujorku, tačnije u "Barclays Centru" u Bruklinu i ove godine će privući pažnju iako po talentu nije posebno atraktivan.

Ovdašnju publiku najviše zanima Nikola Topić koji se visoko rangira, dok igrači poput Nikole Đurišića traže svoju šansu u nekim kasnijim pikovima.

Sve ćemo to proći kroz ovaj, malo opširniji tekst o NBA draftu 2024. godine za koji kažu da je jedan od najlošijih poslednjih godina, odnosno da neće imati generacijskog talenta i igrača koji "menja" franšizu.

Da li je zaista tako? Da li to znači da su igrači samo približnog talenta i da vam se niži pikovi zapravo više isplate od visokih? Da li će se ostvariti predviđanje "Atletika" da ćemo videti nikad veći broj igrača koji neće dobiti ugovor posle drafta?


Previše je to oštro za ovako mlade ljude jer na kraju krajeva to je samo košarka...

"Kada prođemo kroz ovu klasu i pogledamo igrače jako mi je teško da odredim ko je najbolji jer zaista nemam nekog talenta da posebno izdvojim, nemam čak ni tri grupe u koje mogu da ih podelim. Svi su mi u top 10 i niko nije prvi pik. Ne postoji igrač od koga će tim momentalno moći da profitira i stvarno ne pamtim ovakvu klasu gde lutrijski pik ima toliko veliku važnost i može da bude bolji od Top 5 pika. Teško će odavde biti mnogo Ol Star igrača, ali kako proceniti ove momke? Koje veštine su bitne? Koja mana se najlakše ispravlja i kako bi se taj igrač aklimatizovao na NBA?", napisao je Sem Vesini pred početak drafta.

Kada bismo prošli kroz najtalentovanije igrače ovog drafta, Srbija bi mogla da kaže da ima svog predstavnika, ali Francuska ih ima nekako najviše.

Najatraktivniji igrači sa ovog drafta su  verovatno Aleks Sar, Nikola Topić, Zakari Rizašo, Rid Šepard, Stefon Kasl, Matas Buzelis, Donovan Klingen, Kodi Vilijams, Ron Holand, Zek Idi...

Jako su male razlike između ovih ljudi, ali pošto će neko morati da bude prvi pik počećemo ovako, iako neki mediji navode da će Atlanta Hoksi draftovati centra Donovana Klingena.

 


Probaćemo da igrače rangiramo na sledeći način. Top 5:

Aleks Sar, Zakari Rizašo, Donovan Klingen, Rid Šepard i Stefon Kasl.

Lutrijski pikovi, 6-16:

Nikola Topić, Matas Buzelis, Kodi Vilijams, Devin Karter, Karlton Kerington, Dalton Neht, Ron Holand, Tiđane Salon, Džered Mekejn, Rob Dilingem, Zek Idi.

Ostatak prve runde:

Kajl Filipovski, Tristan da Silva, Ajzea Kolije, Iv Misi, Tajler Kolek, Bejlor Šejerman, Džakobi Voker, Deron Holms, Tajler Smit, Kelel Ver, Džoni Furfi, Džejlon Tajson, Rajan Dan, Ejdžej Mičel.

Među popularne "slipere" odnosno igrače koji su preskočeni u ranijim pikovima, a možda nije trebalo, svrstao bih sledeća imena:

Huan Nunjez, Kem Kristi, Kevin Mekular, Kešad Džonson, Adam Bona i Kem Spenser.


Malo ćemo pogledati šta specijalizovani portal "Athletic" kaže o igračima koje smatraju za najbolje na draftu. Prema njihovim predviđanjima je Nikola Topić stavljen na 13. mesto.

NBADraft.net kaže da će Topić biti izabran sa 20. pozicije, dok ESPN kaže da će Topić biti izabran sa 18. pozicije na predstojećem draftu.

Interesantno je da svi imaju različitu prognozu za prvog pika, Athletic veruje da će Atlanta Hoksi izabrati Aleksa Sara, NBADraft.net kaže da će to biti Zakari Rizašo, a ESPN veruje u Rida Šeparda kao prvog pika.

Da budem iskren, do sada nisam viđao ovolike raznolikosti u Top 5 izboru što još jednom potvrđuje tezu sa početka ovog teksta.

Ono u čemu su složni je da Broni Džejms neće biti visoko izabran, a jedino je Athletic izašao sa konkretnijom analizom i zbog čega i jasno su poručili  da prema njihovom mišljenju on nije NBA igrač.

 

EPA-EFE/Mohammed Badra


O Nikoli Topiću su imali mnogo toga pozitivnog da napišu.

"Roditelji su mu Milenko i Gordana, a otac Milenko je bio veoma dobar košarkaš u Jugoslavili i kasnije Srbiji i član reprezentacije koja je 1996. godine osvojila srebro na Olimpijskim igrama. Posle igračke karijere je postao trener u Crvenoj zvezdi i Nikola je poput njega bio najavljivan za elitnog igrača u Srbiji. Igrao je u Novom Sadu do 14. godine i potom potpisao ugovor sa Crvenom zvezdom 2020. godine pa dve godine kasnije dobija šansu uprvom timu i postaje najmlađi strelac u istoriji kluba. Igrao je na pozajmici u Slodesu, otišao u OKK Beograd i igrao za Megu da bi ga Zvezda pozvala sa pozajmice. Imao je dve povrede prednjih ukrštenih ligamenata kolena", rekli su u uvodu o njemu, a potom nastavili:

"Topić ima veliki potencijal i pogotovo se to može videti na prvih 13 utakmica u sezoni 2023/24 koje je odigrao u dresu Mege u ABA ligi. On je bio toliko dobar da ga je matični klub pozvao sa pozajmice i vratio u prvi tim, a podsetimo da je Topićeva igra u mnogo čemu pomogla Nikoli Đurišiću da se istakne tokom sezone i postao prvi strelac nakon Topićevog povratka u Zvezdu. Poseduje neverovatnu kontrolu lopte i viziju, može da pošalje bilo kakav pas, ali jednostavno ne može sebi da iskreira šut i ukoliko ne nauči to da radi na NBA nivou da li će ikada moći da bude starter? Da li će i kada moći da namesti ruku za pristojan šut? Ipak, mnogo manje rizika ima sa Topićem nego sa ostalim plejmejkerima jer se dokazao u mlađim kategorijama osvojivši U18 titulu sa Srbijom prošlog leta i za to dobio MVP titulu. U ovoj klasi, Topić može da bude i top 5 pik i ne bih uopšte bio iznenađen. Da nije povredio koleno, siguran sam da bi već sada pričali o njemu kao sigurnom top 5 piku", kaže Athletic.

 

Srđan Stevanović/Starsport


O Nikoli Đurišiću su takođe imali dosta da kažu:

"Nikolin otac Duško Đurišić je bio profesionalni fudbaler koji je igrao u Belgiji, a majka Vesna Čitaković bila profesionalna odbojkašica i velika zvezda u Srbiji posebno zbog igara u reprezentaciji. Nikola se kao dete često selio i u Srbiju došao tek sa osam godina gde je na Banjici napravio prve košarkaške korake i 2017. godine stigao u Megu. Igrao je na velikim turnirima za igrače svog uzrasta i često bio jedan od najboljih igrača poput 2021. godine kada je u Trevizu imao 17 poena, 7 skokova i 6 asistencija. Mega ga je često slala na pozajmice kako ne bi stagnirao, a ove sezone je za njih igrao 19 utakmica u ABA ligi i 10 počeo u startnoj potsavi. Na ovogodišnjem kampu u Trevizu je bio posebno dominantan i bio MVP turnira što dovoljno govori o tome na kom nivou se njegova igra nalazi u odnosu na ostale vršnjake. Već smo ga gledali protiv Ejemena i Osara Tompsona gde je igrao fenomenalno i bio jako težak za čuvanje", kaže Athletic.

 

Starsport


Pogledaćemo malo šta kažu za ove glavne igrače, poput Aleksa Sara, čiji brat Olivije Sar od 2021. godine igra za Oklahoma Siti Tandere i tamo je bio saigrač sa Aleksejem Pokuševskim i Vasilijem Micićem.

Aleks Sar pokriva poziciju centra, ima 213cm visine i težak je 102kg. Rođen je 2005. godine u Bordou, a trenutno je član Perta u košarkaškoj ligi Australije.

Ove sezone prosečno ima 10 poena i 5 skokova za 17 minuta na parketu.

"Sar je najtalentovaniji igrač u klasi 2024. godine, može da igra i na poziciji centra i krilnog centra i fantastičan je defanzivac. Utiče na igru sjajnom zaštitom obruča, a može da brani i perimetar veoma uspešno i da sjajno pomaže saigračima da brane šut sa polu distance i za tri poena. Instikt ga retko vara, veruje se da imamo pred očima budućeg člana velikog broja idealnih defanzivnih petorki. Ofanzivno, ima dosta problema u njegovoj igri. Šut mora da popravi kao i završnicu napada pod kontaktom jer često promašuje kada dođe u kontakt sa defanzivcima. Snaga će tu igrati ključnu ulogu. Ukoliko uspe da unapredi i šut i snagu, imamo potencijalnu zvezdu i Ol Star igrača u Aleksandru Saru. Vidimo kako su prošli Čet Holmgren i Viktor Vembanjama pa i Majls Tarner u Indijani i zbog toga ima osnova verovati da će Sar biti fantastičan košarkaš. Sve i da ne ispuni potencijal i da postane igrač poput Nika Klekstona, to i nije tako loše", objasnili su iz Athletica.

 

Profimedia



Naredni igrač koga ćemo predstaviti je Rid Šepard. Momak rođen u Londonu, ali onom gradu savezne države Kentaki.

Prošao je upravo školu Džona Kaliparija na univerzitetu Kentaki, pokriva pozicije beka šutera i plejmejkera i prosečno je imao 12,5 poena uz 4,1 skok, 4,5 asistencija uz 2 izgubljene lopte na 53% šuta iz igre, 52% za dva i 83% sa linije za slobodna bacanja.

"Ako gledamo samo brojeve, Šepard je bio najvažniji Kaliparijev igrač na Kentakiju. Individualna statistika jeste dobra, ali ne "obara s nogu". Kaliperijeva poslednja Kentaki ekipa je bila najbolja kada je Šepard bio na parketu i na 100 poseda imali ofanzivni rejting od čak 129,9 dok su bez njega bili na 113,6 poena na 100 poseda. Defanzivni rejting je takođe bio impresivan sa 108,5 primljenih poena na 100 poseda dok je bez njega ekipa Vajldketsa primala 121,7 poena na 100 poseda. Veruje se da će sve to moći da prenese i na NBA nivo jer se ne dešava često da neko ima 53% šuta iz igre. Čak i da ne može da bude plejmejker na elitnom nivou, beka će moći da pokriva efektivno. Neće driblingom razbijati odbrane, ali će njegovog šuta morati svi da se paze. Dosta je sličan Lonzu Bolu i Tajrisu Haliburtonu po nekim segmentima igre, iako nije toliko dobar u kreiranju napada ili recimo odbrani koju može Bol da igra.  Sve u svemu, radi se o kvalitetnom beku koji će moći da se snađe u NBA ligi"

 

Profimedia


Treći igrač koga predstavljamo dolazi iz Evrope, odnosno još jedan talenat francuske škole košarke – Zakari Rizašo.

On je trenutno član Burga u koji je došao iz Asvela i sa Burgom je u Evrokupu igrao finale u kome su poraženi od Pariza predvođenog Ti Džejem Šortsom.

Rizašo pokriva poziciju niskog krila i u Evrokupu je imao 11,3 poena u proseku uz 3,3 skoka i 1 asistenciju uz 57% za 2, 56% za tri i samo 66% sa linije za slobodna bacanja.

"Rizašo je podelio mnoge ljude ove sezone. Nikako nije oduševio na početku, imao je neke veoma loše partije i samo 22% za tri poena da bi to prilično popravio do kraja sezone. Pogotovo je u plej-ofu odlično šutirao i zbog toga naterao određeni broj skauta da promene mišljenje i malo ga bolje rangiraju pred NBA draft. Pokazao je da može da igra sa loptom i bez lopte i da bude dobar skorer i da igra solidnu odbranu. Treneri vole ovakve igrače i zato se Rizašo izdvaja kao pik sa minimalnim rizikom", stoji u objavi Athletic-a pred draft.

 

EPA-EFE/WU HONG



Eto, nadamo se da smo vam makar malo približili ovu draft klasu i videćemo sve već u noći između srede i četvrtka kada se NBA bude održao u Njujorku.

Srbija ima dva kandidata na draftu i obojici želimo mnogo sreće, kao i ostalim učesnicima. Možda su ih mnogi već otpisali kao nedovoljno talentovane, ali na velikoj sceni se i oni nešto pitaju.

Stefan Nikolić

Podeli:

Komentari 4

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu