Nova vest
Košarka 4

19.6.2024.

9:13

Bivša NBA zvezda se bori za život

Bivši NBA košarkaš Nejt Robinson vodi bitku za život iako ima samo 40 godina.

Izvor: Men's Health

Profimedia

Robinson je proveo deset godina u NBA, igrao za Nikse, Seltikse, Tander, Voriorse, Bulse, Nagetse, Kliperse i Pelikanse.

Uprkos svega 175 centimetara visine čak tri puta je bio Ol-star šampion u zakucavanjima (2006, 2009. i 2010).

Međutim, danas vodi životnu bitku.

Robinson, koji se već 18 godina bori sa bolešću bubrega, za "Mens helt" je izjavio da će umreti ako uskoro ne nađe donora za transplataciju.

Još 2018. su mu oba bubrega otkazala, da bi tek posle lošeg slučaja kovida započeo lečenje dijalizom.

"Bio sam tako ljut na početku. Bio sam tako zao. Nisam želeo da donesem taj mrak svojoj porodici. Ali sam dobio udarac u dupe od moje dame. Rekla mi je da su tu da me vole, razumeli su kroz šta prolazim, ali da ne mogu biti zao prema sebi, da ne možeš biti zao prema njima, Nisam to primetio dok me nisu pozvali zbog toga. Ponekad vam je to potrebno – morate znati kada ste s*ebali. Ponašao sam se na određeni način da nisam mogao to da vidim", rekao je Robinson.

Robinson, kome je 2006. godine zvanično dijagnostikovana bolest bubrega, odbio je da veruje upozorenjima svojih lekara u to vreme da mu funkcija bubrega opada i da će verovatno otkazati u tridesetim.

Trostruki šampion NBA takmičenja u zakucavanju u zakucavanju je u početku lečio bolest tako što se prijavljivao u bolnice zbog dehidracije i povraćanja.

Međutim, loš slučaj COVID-a 2020. doveo je do lečenja dijalizom, za koju je rekao da je jedina opcija koja mu je preostala u tom trenutku.

Robinson je objasnio da se izolovao od porodice i prijatelja tokom prve dve godine lečenja dijalizom u Sijetlu.

"Niko me nije video", rekao je o tom vremenu, "Bio sam na dnu. Nekih dana nisam želeo da izađem iz kuće. Jednostavno više nisam želeo da radim dijalizu. Nekim danima sam želeo da budem ovde i da radim ovo, dok ne nađem bubreg".

Prelazak sa šampiona u zakucavanju od 175cm osećanja "kao da sam Supermen" do skoro neprepoznatljivog zbog bolesti slomilo je njegov duh.
"Bilo je teško nositi se sa tim tokom dugog perioda. Nisam znao kako da reagujem ili kako da prihvatim da je ovo moj život sada", rekao je Robinson.

Robinsona opisuju kao slabog sa natečenim licm, bledom kožom, mrljama oko očiju i otečenim rukama i stopalima.

U oktobru 2022. javno je otkrio da je bio na lečenju zbog zatajenja bubrega.

Njegovi bubrezi funkcionišu sa manje od 15 odsto svog optimalnog kapaciteta, rekao je za "Men’s Health".

Robinson se nada da će dobiti bubreg od "porodice, prijatelja ili hladnokrvnog obožavatelja".

"Mrzeo bih ako bi neko morao da umre da bih dobio bubreg. To bi me mnogo povredilo. Da neko mora da umre da bih ja živeo. Ne znam da li sam spreman za to. U mojim snovima bubreg mi da član porodice i svako od njih umre. To je s*ebalo", opisao je Robinson agoniju kroz koju prolazi.

Bivši NBA bek se takođe nada da će se uskoro naći na listi čekanja za transplantaciju bubrega u državi Vašington i na kraju na nacionalnoj listi.

Robinson je najmlađi pacijent u mestu gde ide na dijalizu u Sijetlu.

Ovaj 21. pik sa NBA drafta 2005. se kratko bavio boksom, a nokautirao ga je Džejk Pol u drugoj rundi borbe u Los Anđelesu novembra 2020. u predborbi duela Majka Tajsona i Roja Džonsa Džuniora.

Podeli:

Komentari 4

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu