Nova vest
Košarka 5

12.6.2024.

16:30

Kako je Vest postao logo NBA lige?

Džeri Vest nas je napustio u 87. godini života, te se u spomen na njega prisećamo kako je njegova silueta dospela na logo NBA lige.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Godina je 1969. i NBA liga je unajmila poznatog dizajnera Alana Sigela da kreira novi logo tog takmičenja. Sigel je radio na logotipu za bejzbol MLB ligu i čelni ljudi košarkaške organizacije su se nadali da bi nešto slično mogao da uradi i za njih.

Sigel je prolazio kroz hiljade i hiljade slika, sve dok nije naišao na jednu Vestovu u dresu Lejkersa, kada je doneo konačnu odluku da od nje kreira logo lige.

Dakle, bilo je veoma jednostavno. Svidela mu se slika i to je bilo sve. Nije mario za to što je u tom trenutku najveća zvezda bio Bil Rasel sa svojih 11 prstenova. Njemu se svidela Vestova fotografija.

"To je veoma elegantna, snažna predstava košarke. Teško je grafički uraditi nešto što je tako statično. Da se postigne ta tenzija u pokretima i gracioznost. Veoma je teško, moralo je da bude jednostavno. Da bude snažno. Dinamično. Da ima sve te elemente", objašnjavao je Sigel svoju odluku.

Od tada pa sve do danas silueta Džerija Vesta je prepoznatljiva milionima navijača širom naše planete.

U trenutku Vestove smrti bila je i dalje aktuelna rasprava o tome da li logo treba menjati kako bi Kobi Brajant zauzeo to mesto. Vest je uvek isticao da mu to ne bi smetalo.

Podeli:

Komentari 5

Podeli:

EURO 2024

"Nova era za rumunski fudbal"

Igrači Rumunije imaju priliku da pokrenu "novu eru" fudbala sutra u osmini finala u meču protiv Holandije na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, izjavio je selektor Rumunije Edvard Jordanesku.

Beta

11:23

25 min

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Apple ima novu viziju

Apple namerava da započne masovnu proizvodnju nove generacije AirPods slušalica, opremljenih ugrađenim kamerama. Potencijalne primene su brojne i veoma intrigantne a ugrožavanje privatnosti još veće.

Bug

8:20

3 h

Novo Sport Video Menu