Nova vest
Košarka 0

12.6.2024.

16:04

"Ja sam bio vuk, a vukovi jedu pse"

Džeri Vest, legendarni NBA košarkaš i funkcioner, preminuo je u sredu.

Izvor: B92.Sport

Stefan Nikolić
EPA-EFE/WU HONG

Džeri Vest je jedan od najuticajnijih ljudi u istoriji košarke, pošto je bio u ulozi igrača Los Anđeles Lejkersa kada su 1972. godine osvojili šampionsku titulu, a preminuo je u sredu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ostao je zapamćen kao jedini igrač u istoriji NBA lige koji je bio MVP finala, a njegov tim je izgubio finale 1969. godine od Boston Seltiksa.

Sećamo se brojnih njegovih izjava, a posebno jedne iz jula 2023. godine.

"Danas svi govore da su dobri igrači, da su psi. Ja sam bio vuk, a vukovi jedu pse", rekao je Džeri Vest.

Džeri Vest je čitavu svoju karijeru proveo u Los Anđeles Lejkersima, za koje je igrao od 1960. godine do 1976. godine.

Kasnije je bio "u službi" trenera tri godine, pa je bio i generalni menadžer ekipe sa kojom je osvojio čak šest titula (sedam ako računamo i igračku), a šampion je bio i sa Golden Stejt Voriorsima.

Džeri Vest je svojeručno ispisao mnoge stranice nekadašnjeg Stejpls Centra i čovek koji je zahvatio tri svetle dinastije Lejkersa: onu kada je sa Viltom Ćemberlejnom delio teren, a kasnije kao funcionier onu sa Medžikom i Karimom, odnosno sa Kobijem i Šekom.

Proveo je skoro pet decenija u ekipi kao igrač, trener i funcionier, pa je s pravom imenovan za živu legendu Los Anđeles Lejkersa i mnogi i dan danas prepričavaju njegov koš sa celog terena za produžetak protiv Njujork Niksa.
 

Podeli:

Tagovi:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu