Nova vest
Košarka 24

25.10.2024.

8:00

B92.sport skener: Bilo, ne ponovilo se

Utakmica protiv Real Madrida je pokazala kako Crvena zvezda ne bi trebalo da izgleda u Evroligi.

Aleksandar Stajkovac
Starsport

Proveri svoje znanje – Euroleague Selektor

Uprkos tome što tim crveno-belih nije bio kompletan, ostatak tima nije ništa pokazao.

Košarkaši Reala su nadigrali Zvezdu sa 96:72 na domaćem terenu, u okviru petog kola elitnog takmičenja.

Real je posle uvodnih poena crveno-belih, odnosno Kodija Miler-Mekintajera, napravio 10:0 seriju i od tada u nijednom trenutku nije ispustao vođstvo.

Domaći tim je kontrolisao igru od prvog do 40. minuta i rutinski došao do ubedljive pobede.

O tome govori i činjenica, da je Ćus Mateo uspeo da rasporedi minutažu i tako sačuva igrače od umora.

Primera radi, Fakundo Kampaco najbolji na ovom meču je odigrao 19 minuta.

Deluje da je i Sferopulos video kuda ovo sve vodi, pa je u završnici dao veću šansu igračima koji su do sada imali manju minutažu, kako bi video gde je ko i koliko može.

Zvezda je na ovom meču bila bez dvojice bitnih igrača, a to su Džoel Bolomboj, koji je doslovno pola ekipe i Nemanje Nedovića, koji ne verujem da bi nešto preterano promenio, ali njegovi poeni bi itekako došli na ovom meču.

Iako tim crveno-belih važi za jednu od najboljih odbrana Evrolige, na ovom meču su primili 95 poena od Reala, koji je gađao iznad 50 procenata iz igre.

Sve u svemu, težak poraz, ali bi trebalo brzo da se zaboravi, jer ipak je to bio Real, koji je pred meč bio apsolutni favorit.

Niko nije "položio"

🟡 Miloš Teodosić – Borio se, pokušavao da pokrene napad crveno-belih, pogodio 3/6 trojke i bio najefikasniji igrač u timu sa 11 poena, tri skoka i četiri asistencije – bez izgubljene lopte. Definitivno pored sebe nije imao ni jednog raspoloženog igrača.

🟡🔴 Nikola Kalinić – Definitivno nije bio njegov dan, Zvezdin “lepak” od nekog koga smo navikli da poveže igru, da preuzme odgovornost kada timu ne ide, ali ovoga puta nije mogao. Možda i jedna od najlošijih partija od kako se vratio i obukao crveno-beli dres. Završio je sa devet poena (3/7 iz igre) uz četiri skoka i dve asistencije.

🟡🔴 Dejan Davidovac – Dobio je veću minutažu nego u prethodnim mečevima Evrolige, nije forsirao šut, upisao je tri poena ( sve sa penala ) i skupio čak sedam skokova uz jednu asistenciju. Treći najbolji igrač u redovima Zvezde ako se gleda indeks korisnosti (10).

🔴 Branko Lazić – Ove sezone je retko dobijao šansu u Evroligi, a ako je i dobije to je bilo 3-5 minuta. Na meču protiv Reala je odigrao 10, od igrača od kojeg očekujes da “rastura” odbranu, nismo mnogo videli. Pogodio je jednu trojku.

🔴 Majk Daum – Veoma loša partija u izdanju Zvezdinog Amerikanca, osam poena i ostale kolone sa velikom nulom. Nije bio aktivan na skoku kao u prethodnim mečevima, a ni odbrana nije bila na nivou. Navikli smo da bude precizan i u šutu za tri poena, ali na ovom meču je imao 0/4.

🔴 Jago dos Santos – Nije bilo dobrih odluka, a ni dobrih poteza. Zaletao se na koš kako zna, ali teško je kada dole čeka gorostansi Tavares. Upisao je osam poena (3/8 šut iz igre) za 18 minuta.

🔴 Ajzea Kenan – Doveden je da bude startni bek šuter, ali je u kontra ritmu od meča sa Baskonijom. Usledila su dva slaba meča protiv Fenera i Barselone, gde je ubacio samo po tri poena, a loše je odigrao i duel sa Realom. Upisao je samo sedam poena uz katastrofalan šut za tri poena (0/5).

🔴 Uroš Plavšić – Nije za džabe trener Janis Sferopulos na konferenciji za medije posle utakmice sa Barselonom rekao da je Plavšić u procesu i da još uvek nije spreman za Evroligu. Da nije bilo povrede Bolomboja, pitanje je da li bi se našao u sastavu. Dobio je priliku kao startni centar, već posle pet minuta Edi Tavares je ubacio osam poena. Odbrana je ono na čemu treba da radi, dok u napadu i nije bio toliko loš. Upisao je sedam poena (3/8 iz igre) uz tri skoka.

🔴 Luka Mitrović – Nije uspevao da izađe na kraj sa snažnim centrima Reala. Navikli smo na mnogo boljeg Mitrovića, onog iz prošle sezone, ali trenutno ove to ne pokazuje. Možda je samo van forme, s obzirom da je početak sezone. Vreme će da pokaže. Na ovom meču je upisao šest poena uz četiri skoka za 15 minuta.

🔴 Kodi Miler-Mekintajer – Još jedna loša partija u režiji americkog plejmejkera. Kada on razigrava, ide i Zvezdu. U prva tri meča je imao preko sedam asistencija u proseku, dok je u prethodna dva upisao samo po dve. Na ovom meču je više pokušavao sam da rešava, ali trenutno deluje da nije u poenterskoj formi. Upisao je samo pet poena (2/8 iz igre) uz dva skoka. Takođe jedna od najlošijih partija od kada je došao u Zvezdu.

🔴 Rokas Gedraitis – Samo 10 minuta je proveo na parketu, pogodio je jednu trojku, napravio tri faula. Malo vremena da bi se bilo šta iskomentarisalo.

🔴 Ognjen Dobrić – Pored odsustva Nemanje Nedovića, dobio je samo osam minuta na parketu. Upisao je samo dva poena uz 1/4 šut iz igre, jedan skok i izgubljenu loptu. Deluje da nije trenutno u formi i da se još uvek traži u sistemu Janisa Sferopulosa.

🔴 Janis Sferopulos – Može napad da bude loš, da ubaci 72 poena, ali samo u slučaju da odbrana perfektno funkcioniše. Navikli smo na dobru odbranu u taktici grčkog stručnjaka, ali to na ovom meču nismo videli. Što bi se reklo “duvalo je sa svih strana”. Treba uzeti u obzir da nije imao kompletan tim, ali on ne sme da zavisi od jednog ili dvojice igrača.

Utakmica za pouke

Starsport

Zvezda je odigrala ispod nivoa, na koji smo navikli posle odličnog starta sezone i tri uzastopne pobede. Veoma loši procenti šuta iz igre za dva 15/37 (40%) i tri poena 9/32 (28,1%).

Pored krize u napadu, crveno-beli su bili loši i u odbrani, ako je uopšte i bilo, s obzirom da je Real uspeo da ubaci 95 poena.

Niko sem Miloša Teodosića nije bio raspoložen za igru, što govori podatak da je samo on bio dvocifren na ovom meču, iako su se svih 12 upisali u stelce.

Ovo je ona od utakmica, gde bi trebalo da se izvuku pouke, a potom brzo da se zaboravi.

Zvezda je na ovom meču bila značajno oslabljena, pošto ekipi nisu mogli da pomognu povređeni Džoel Bolomboj i Nemamja Nedović, a već sledeću crveno-beli mogu da poprave utisak. Sada će u timu imati i Filipa Petruševa, koji je stigao iz Olimpijakosa na jednogodišnju pozajmicu.

Zvezdu u nastavku sezone očekuje duplo kolo u Evroligi, gde prvo gostuju Žalgirisu u sredu 30. oktobra, a potom u Beograd stiže aktuelni šampion Evrolige – ekipa Panatinaikosa. Meč je zakazan za petak od 20 časova u hali “Pionir”.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 24

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu