Nova vest
Košarka 15

24.10.2024.

12:45

Zvezda bez najboljeg igrača u Madridu – šutevi za tri poena mogu da presude Realu

Košarkaši Crvene zvezde uputili su se u Madrid gde ih očekuje duel sa Realom, u okviru petog kola Evrolige.

Aleksandar Stajkovac
Srđan Stevanović/Starsport

Proveri svoje znanje – Euroleague Selektor

Meč između crveno-belih i madridskog tima je zakazan za 20 časova i 45 minuta u "WiZink" centru.

Crvena zvezda je trenutno prva na tabeli elitnog takmičenja sa tri pobede i jednim porazom, dok je Real deveti sa skorom 2-2.

Zvezda je u dosadašnjem delu šampionata savladala Pariz u gostima (80:77), potom Baskoniju na domaćem parketu (78:71), kao i Fenerbahče u gostima (76:57). Trenutno jedini poraz je pretrpela od Barselone posle produžetka (98:94) u “Beogradskoj areni”.

Kada je u pitanju Real Madrid, iznenađeno je poražen od Bajerna u prvom kolu (97:89), potom je na domaćem terenu savladao Partizan (93:86). Zabeležio je novi poraz na strani protiv Baskonije (76:72), a potom je kod kuće savladao Panatinaikos (90:86).

Madriđani su dobro počeli kod kuće, ali imaju poteškoće na gostovanjima. Ipak,ovde gledamo mečeve gde je Real domaćin, s obzirom da crveno-beli gostuju u Španiji.

Videćemo da li će Zvezda moći da se vrati na pobednički kolosek, pošto ispred sebe ima jednu od ekipa pretendenata za F4 elitnog takmičenja.

Crveno-beli na noge Realu idu posle teškog gostovanja iz Podgorice, gde su uspeli da savladaju ekipu Budućnosti sa 75:73, u okviru petog kola regionalne ABA lige.

Međusobni susreti

Ove dve ekipe su se sastajale čak 17 puta u elitnom takmičenju, Zvezda je slavila u pet navrata, dok je Real zabeležio čak 12 pobeda. Od tih pet, crveno-beli su u dva puta bili uspešni u gostima.

Zvezda nije uspela da savlada Real dve godine zaredom. Prethodne dve sezone Real je upisao sve četiri pobede protiv crveno-belih u Evroligi, bilo da je na domaćem terenu ili na strani.

Poslednji duel odigran je u Madridu, 29. marta i Real je slavio sa 101:94, dok je 19. decembra savladao crveno-bele u “Beogradskoj areni” sa 72:58.

Na poslednjem odigranom meču između Reala i Crvene zvezde, blistao je Nemanja Nedović sa 30 poena i Adam Hanga sa 22 poena sa jedne strane, dok je na drugoj najbolji bio Dženan Musa sa 30 i Mario Hezonja sa 20 poena.

Zvezda je poslednji put savladala Real sa 65:62 u hali "Pionir", 8. marta 2022. godine. Tada su crveno-bele do pobede predvodili aktuelni igrač Dejan Davidovac i Nikola Ivanović sa po 13 poena, dok je Serhio Ljulj bio najbolji u Realu sa 20 poena.

Sezonu ranije, uspeli su crveno-beli da slave i na strani, posle velike borbe sa 79:77. Meč je odigran 18. januara 2021. godine. Tada je Zvezdu takođe predvodio Kori Volden sa 18 i aktuelni igrač Ognjen Dobrić sa 13 poena.

Statistika

Peđa Milosavljević/Starsport

Zvezda je posle utakmice sa Barselonom pala na treće mesto kada su u pitanju primljeni poeni, ali je još uvek visoko kotirana zbog odlične odgrane. Crveno-beli prosečno dozvoljavaju rivalima 75,8 poena u proseku.

Ipak, kada je efikasnost napada izabranika Janisa Sferopuos, tu su tek na 10. poziciji sa 82 poena u proseku. Ono što je zamimljivo, jesu procenti za tri poena (43,3), po čemu su crveno-beli prvi na meču, a treći po broju ubačenih trojki sa 10,5 po meču.

Kada su u pitanju asistencije i skovovi, Zvezda u proseku beleži 17,2 asistencije, što je 10. najbolje u Evroligi. Zvezda je čak na 16. mestu sa 33 u prseku.

Prema indvidiualnoj statisti, kao lider ekipe se izdvaja Džoel Bilomboja, koji jec” napunio više” kolona. Prvi je po broju poema u ekipi za 12,5 u proseku, pored toga najbolji je i u skoku, sa devet u proseku ma meču. Takođe ima i najveći indeks korisnosti među saigračima (16,3). Nema sumnje da će ova biti težak duel za ceveno-bele zbog nastale situacije. Drugi je Nemamja Nedović sa 12 poena u proseku, dok ih prati Nikola Kalinić sa 11,8.

Real Madrid je četvrti najbolji napad Evrolige sa 86 poena u proseku, ali takođe i četvrta najgora odbrana, koja dozvoljava rivalima 86,2 poena, što bi crveno-beli mogli da iskoriste.

Po broju asistencija po meču (19,5), Real je na trećem mestu, dok sa 33,2 zauzimaju 11. poziciju u elitnom takmičenju. Ipak, po jednom parametru se izdvajaju, a to je broj blokada, kojih imaju četiri u proseku, najviše zahvaljujući gorostasnom Valteru Tavaresu i lideri su u tom segmentu.

Najbolji igrač je Fakundo Kampaco sa 15,3 poena u proseku uz 8,7 asistencija po meču i indeksom od čak 23,7. Pored njega treba izdvojiti Džanana Musu sa 15,5 poena, što ga čini najboljim strelcem Reala, kao i Tavaresa sa 8,3 skokova po meču. Odličan je prošle sezone bio i Mario Hezonja, ali je ove nešto slabije ušao u ritam.

Zaključak je da Zvezdina igra dosta zavisi od raspoloženja šutera, a to su u ovom momentu Nemanja Nedović i Ajzea Kenan. Sa druge strane, Real će definitivno više igrati pod košem i pokušati da profitira od Zvezdinog deficita sa visokim igračima.

Sastavi – Zvezda bez Bolomboja, Musa upitan

EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Kada je u pitanju tim Zvezde, Janis Sferopulos neće moći da računa na Džoela Bolomboja, koji je povredio koleno na duelu sa ekipom Budućnosti i odsustvovaće 4 do 6 nedelja sa parketa. Ekipi se pridružio Filip Petrušev, ali će on biti na raspolaganju tek od narednog kola i utakmice sa Žalgirisom.

Zvezda među visokim igračima nema adekvatno rešenje, osim Luke Mitrovića, a šansu će morati da dobije i Uroš Plavšić, za kojeg je Sferopulos rekao da je trenutno u procesu i da još nije spreman za elitno takmičenje. Ipak, njegova visina i snaga su nešto što bi moglo da se iskoristi protiv Valtera Tavaresa i Serža Ibake.

Ostali su svi spremni i na raspolaganju grčkom stručnjaku za duel sa Realom.

U redovima Madridske ekipe, nema povrđenih igrača, iako je na prvu delovalo kao da bi Džanan Musa mogao da propusti meč, pošto se takođe povredio na meču domaćeg šampionata. Za sada nema naznake da bi bosanski košarkaš mogao da propusti meč, s obzirom da je trenirao sa ekipom u sredu, a na zvaničnom sajtu Evrolige se navodi da Real nije dostavio spisak povređenih igrača za peto kolo takmičenju.

To bi moglo da znači da će Real da bude u punom sastavu.

Reči trenera

Peđa Milosavljević/Starsport

Janis Sferopulos: 

"Uvek je teško igrati protiv Reala u Madridu. Znamo šta moramo da uradimo. Najvažnije je da se borimo za svaku loptu. Taktički da pratimo sve što organizujemo. Prošla i ova godina nemaju nikakve veze. Samo imena timova i igrači koji su bili tu. Real ima stil koji se ne menja bez obzira na to ko su im igrači. Imaju kvalitet na svakoj poziciji, različite petorke koje mogu da koriste. Veće, manje, brže... Moramo da se prilagođavamo i igramo na naš način".

Čus Mateo:

"Raspored je takav kakav je. Ne procenjujem da li je pravi trenutak da nekoga ugostimo ili ne. Jednostavno moramo da ispoštujemo raspored. Moraćemo da igramo protiv svih i zahtevi su maksimalni. Moramo biti spremni za svakog rivala koji nam dođe. U ovom slučaju, to je ekipa koja se zasluženo nalazi na vrhu tabele, jer su u ovim kolima igrali izuzetno dobro i bilo ih je teško pobediti. Izgubili su samo jednu utakmicu, i to u produžetku."

Ko sudi meč?

Evroliga je odredila sudije za duel između Real Madrida i Crvene zvezde. Radi se o dvojici Francuza i jednom Estoncu.

Iskusni i dobro poznati Mehdi Difala, koji je sudio na fajnal-foru prošle sezone biće glavni arbitar na meču, a prvi i drugi pomoćnik biće estonski sudija Rain Perandi i još jedan Francuz Igo Temenije.

Drugi pomenuti francuski arbitar je delio pravdu Partizanu ove sezone u duelu protiv Makabija iz Tel Aviva.

Podsetimo još jednom, utakmica između Real Madrida i Crvene zvezde je na programu od 20 časova i 45 minuta u "WiZink" centru.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 15

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu