Nova vest
Košarka 27

24.10.2024.

8:00

B92.sport skener: Kako se to (ne) pišu pobede?

Još jedna utakmica za "infarkt" košarkaša Partizana i još jedan poraz, ali dosad u sezoni – najteži. Domaći parket, puna dvorana i "samo" jedan šut.

Autor: Iva Jevtić

Iva Jevtić
Iva Jevtić
Dragana Stjepanović / KK Partizan Mozzart Bet

Partizan je u petom kolu Evrolige pretrpeo poraz na domaćem parketu od ekipe Virtusa, kojoj je to prvi trijumf od početka sezone.

Još jedan spektakl u Beogradu, dupke puna Arena i atmosfera koja je među najboljima u Evropi nije mogla da pogura crno-bele do treće uzastopne pobede.
 

Proveri svoje znanje – Euroleague Selektor



Još jedna "infarkt" završnica i već viđeni scenariji – problemi sa skokom, loš protok lopte, nemogućnost da se igrači izbore za pozicije, što na unutrašnjem, tako i na spoljašnjem delu, mnogo promašaja i izgubljenih lopti...

I na kraju, samo osam poena u poslednjih 10 minuta košarke, od kojih su neki bili i sa linije penala jasno ukazuju na to da se pobede tako ne pišu.

Sofascore



Poraz koji boli. Peto kolo, domaći parket, protivnik sa skorom od 0-4...

Da li je zapravo ekipa sa 0-4 najopasnija ili je pak ovakav Partizan najopasniji po sebe?


 

Statistika igrača Partizana

Dejvis 4, Lundberg 14, K. Džons 6, Marinković 10, Pokuševski 3, Braun 8, Bonga 4, T. Džons 20 (6sk, 4uk).


🟢🟡 Vanja Marinković – Starter. Važan šraf je bio kapiten u odličnom protoku lopte na početku meča. Odlično je osećao prostor, te je odmah došao i do poena na asistenciju Dejvisa. Ukradena lopta Morganu je jasno ukazala na to da je i te kako raspoložen i u odbrani. Nakon petanestominutne pauze, definitivno je srpski reprezentativac rešio da neke stvari uzme u svoje ruke. Na defanzivnom planu je, zbog greške Dejvisa morao da napravi faul, ali je onda sa dve trojke odveo Partizan na +9 u trećoj četvrtini, te tako stavio tačku na muke u napadu. Iako bi mu možda neko zamerio faul u napadu u poslednjoj četvrtini i promašenu trojku na 52:43 – mi bismo rekli da je kapiten odigrao i više nego solidan meč.

🟡Isak Bonga – Starter. Prvi kvartal je definitivno obeležila njegova defanzivna uloga. Ponovo je pokrivao Dejvisa kad god i koliko god je to mogao, ali falio je crno-belima njegov šut, nije ofanzivno najbolje počeo. U prvih deset minuta je zabeležio i dve lične greške, od kojih su jednu sudije svirale u napadu. Utisak je bio da on jedini može da se nosi sa visokim igračima Virtusa, ali sreda veče definitivno nije bilo njegovo veče i jasno je koliko je falio Partizanu, pogotovo njegova mirna ruka, pošto ga šut možda nije hteo, ali je imao četiri asistencije i ukupno šest skokova.

🟢 Tajrik Džons – Ponovo je Džons morao da zameni Dejvisa. Njegova čvrstina definitivno je značila Obradovićevom timu, na šta je ukazivala i statistika. Ipak, kako je falio protok lopte, tako se to osećalo i kod Tajrika, koji nije mogao sam da "rodi" poene u određenim situacijama, jer i nije igrač koji kreira sam sebi. I u drugom poluvremenu je bio taj sa kojim je Partizanov reket bio sigurniji. Kucanjima i neverovatnom energijom je u nekoliko navrata "zapalio" atmosferu u Areni. Indeks korisnosti mu je na dva minuta pred kraj trćeg kvartala iznosio čak 26, a onda skočio i na 32!

Balša Koprivica – Nije ulazio u igru.

🔴 Frenk Nilikina – Za skoro devet minuta na parketu u prvom poluvremenu u napadu ništa nije pokazao, dok je u odbrani uspeo da se dokopa dve lopte. Ništa se nije promenilo ni u drugih 20 minuta, osim što je na pet sekundi do kraja pri rezulttau 70:69 u korist gostiju, što je i konačan rezultat utakmice, presreo izvođenje lopte i požurio sa izvođenjem trojke, koja nije završila u obruču.

Dvejn Vašington – Nije ulazio u igru.

🔴 Brendon Dejvis – Starter. Ponovo se američki centar nije najbolje snalazio u svom reketu, ali je zato umeo da se dobro postavi u protivničkom i uhvati ofanzivni skok, te proigra i Marinkovića. Ipak, nije mogao bez pomoćiu Bonge, što je bio slučaj i protiv Makabija, te je na sredini prvog kvartala umesto njega na parket ušao Tajrik Džons. Isti slučaj kao i sa Bongom – u prvih 10 minuta je napravio dve lične. Nije blistao Dejvis ni u drugoj polovini susreta, pogađali su preko njega, a nije uspeo ni da se izbori za malo veći broj defanzivnih skokova.

🟡🔴 Karlik Džons – Čini se da je svako, pa i Željko Obradović više očekivao od Karlika. Samo dve asistencije je plej Južnog Sudana upisao u prvih 20 minuta, tu je bila i jedna ukradena, odnosno izgubljena lopta, sve u svemu – bledo izdanje u prvoj polovini utakmice. Ipak, popravio je utisak, ili je bar bio na korak do toga, pošto je na početku poslednje deonice imao nekoliko odličnih poteza koji su anulirali neke greške, ali je doživeo malu nezgodu u doskoku i morao da napusti parket. Do kraja meča se više nije vraćao, a Partizan se mučio sa organizacijom u ofanzivi.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by B92 Sport (@b92.sport)


Mario Nakić – Samo četiri i po minuta za Nakića u prvom poluvremenu na ovoj utakmici. Svakako, nedovoljno za bilo kakav ozbiljniji učinak.

🟡 Aleksej Pokuševski – Oslonio se Željko na Pokuševskog zbog izuzetno lošeg učinka Bonge u napadu. Poslao ga je na teren pred kraj prve četvrtine i definitivno nije pogrešio. Odličan je bio srpski košarkaš u odbrani, dobro je gradio i pratio Polonara, pa ga je čak sprečio da ode na polaganje na startu drugih 10 minuta. U napadu je takođe bio pametan – izvlačio se na šut spolja, te odatle i pogođena trojka. Ipak, kako se Virtus razigravao, tako je očigledno malo više poverenja od Obradovića zadobio Bonga.

🟢 Ife Lundberg – Starter. Dobro je Partizan izgledao u napadu u tih prvih pet minuta dok je Lundberg bio na parketu u tandemu sa Marinkovićem. Čini se da je protok lopte stao u drugoj polovini prve, odnosno prvoj polovini druge deonice bez danskog košarkaša na parketu, što je Obradović primetio i vratio ga u igru. Ofanzivni skok, mirna ruka – sve je to doprinelo da Partizan ode na petnaestomintnu pauzu u plusu. Konstantan je bio i u drugoj polovini meča, ispunjavajući sve zadatke iskusnog Obradovića. U momentu kada se meč lomio, na malo manje od dva minut ado kraja, nakon dva promašena šuta Brauna za tri poena i prednost gostiju od 66:65, Lundberg je bio taj koji je "ispalio" sa linije 6.75 i pogodio koš koji je definitivno bio olakšanje u tom momentu za celu dvoranu. Ipak, ostaje žal što nije prošao onaj njegov ulaz na pet sekundi do kraja utakmice, posle koga nije bilo povratka.

🟡 Sterling Braun – Starter. Odličan protok lopte na samom startu meča je najbolje koristio, te je vezanim poenima doveo Partizan u vođstvo od 7:1. Ali, onda ga nije bilo celu prvu četvrtinu. Napad je kod crno-belih ponovo počeo da funkcioniše kada se ponovo probudio i Sterling, te je u tandemu sa Lundbergom odveo "parni valjak" na plus pred kraj prvog poluvremena. Iako se poenterski učinak Brauna i nije mnogo osećao u trećoj deonici, Obradović je očigledno bio zadovoljan njegovom ulogom na parketu. Pod znakom pitanja su njegove odluke da u dva uzastopna napada na prednost gostiju od 66:65 šutne trojku.


🟢🟡🔴 Željko Obradović – Posle ovakvog poraza je teško reći da je sve viđeno na terenu bila taktika. Jasno je i najtrofejnijem evropskom treneru da neke stvari ne bi smele da se ponavljaju, a ponavljaju se (čitaj – skokovi). Mnogi se sigurno pitaju i zašto Pokuševski nije dobio malo veću ulogu, pogotovo nakon pogođene trojke, s obzirom na to da šut Bongi nije bio jača strana u sredu uveče. Ipak, prepoznavao je situacije kada je trebalo da smiri "zapaljene" igrače na terenu, kao i kada da reaguje sa izmenama kada su se crno-beli mučili u napadu.

 

Vreme je za otrežnjenje – ono pravo 

Ukoliko neko ni posle prethodne, a ni nakon poslednje odigranih utakmica u novoj sezoni Evrolige nije shvatio, a sigurni smo da jeste – u "novom" Partizanu ne sme da bude mesta za "stare boljke".
Znači, recimo – Brendon Dejvis ne sme da bude novi Frenk Kaminski.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by B92 Sport (@b92.sport)


Isto tako, Obradovićev tim mora da poradi na odgovoru na pitanje – šta kad ne ide šut za tri? Statistika za sredu uveče kaže – 6/24 sa distance i evo, vidimo da to nikako nije dobro.

I na kraju, šta ako je povreda Karlika Džonsa ozbiljnije prirode? Konačno je "parni valjak" doveo jednog pravog pejmejkera i posle dužeg vremena dobio mogućnost da stavi "pauzu" na kombo-bekove na poziciji organizatora igre.

Videli smo u nekoliko navrata pogotovo u poslednjoj četvrtini utamice protiv Virtusa kako nekoliko odličnih poteza pleja Južnog Sudana mogu u potpunosti da preokrenu igru u napadu i otvore neke nove mogućnosti. Nikako sad ne bi bilo dobro da Obradović mora da menja nešto što funkcioniše dobro...
 


 



 

Podeli:

Komentari 27

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu