Nova vest
Košarka 6

23.10.2024.

11:00

Najlakši ili najteži posao za Partizan

Košarkaši Partizana u sklopu petog kola Evrolige igraju utakmicu protiv ekipe Virtusa u Beogradskoj areni (20.30).

Srđan Novaković
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Crno-beli u ovaj meč ulaze posle dva vezana trijumfa koji su ostvarili u Beogradu. Prvi je bio na domaćem terenu protiv Bajerna (86:78), dok je drugi bio na utakmici gde je Partizan bio gost u dvorani "Aleksandar Nikolić" ekipi Makabija (91:79).

Sada je dobra šansa za tim Željka Obradovića da stigne i do treće pobede u nizu i tako posle uvodna dva poraza uđe u pozitivan skor.

Rival Partizanu će biti ekipa Virtusa iz Bolonja koja u Beograd stiže sa učinkom 0/4. Italijanski tim je jedini posle četiri kola koji nema nijednu pobedu, a videćemo hoće li se to promeniti posle meča sa crno-belima.

Deluje da u timu Luke Bankija nije sve idealno i da ima dosta problema sa formom igrača, koji ne igraju prema očekivanjima od starta sezone.

Virtus je sada dijametralno drugačije krenuo u sezonu, jer su prošle sezone bila ekipa koja u većem delu sezone bila u gornjem delu tabele, dok evo sada kubure sa rezultatima na startu sezone.

Italijanski tim u Beograd stiže posle teškog poraza od Monaka koji im je ubacio 101 poen, dok su pre toga poraženi i od Žalgirisa, Asvela i Anadolu Efesa.

Nije tim Luke Bankija pretpeo neke velike promene, gotovo svi nosioci igra su ostali u timu, sem Ife Lundberga koji iz crno-belog tima iz Bolonje prešao u tim sa istim bojama iz Beograda.

Tu su i dalje Ajzea Kordinije, Marko Belineli, Heket, Šengelija, Žižić, a na sve to u Bolonju je stigao i Vil Klajburn kao veliko pojačanje.

Ipak nešto ne funkcioniše kako treba na utakmicama u Evroligi, dok u domaćem šampionatu situacija je malo drugačija. Virtus tu ima maksimalan učinak.

Bogata istorija

Izvor: B92.sport

Istorija duela ova dva tima je dosta bogata.

Kada se spomenu Partizan i Virtus svi prvo pomisle na mečeve iz 1992. godine kada su crno-beli eliminisali u četvrtfinalu tim Knora kako se tada zvao Virtus, posle kojeg su otišli na fajnal-for i postali prvaci Evrope.

Sem u Evroligi, ova dva tima su se sastali i u Evrokupu, gde su crno-beli pod komandnom palicom Andree Trinkijerija u dva navrata bila bolja od Virtusa koji je predvodio Saša Đorđević.

U istom trenutku kada su se vratili košarkaši Partizana u Evroligu, tada je i Virtus našao ponovo svoje mesto u ovom takmičenju.

U toj prvoj sezoni Partizan je bio bolji u dve utakmice, dok su Italijani uzvratili istom merom prethodne godine kada su u neizvesnoj završnici savladali crno-bele i u Areni, kao i u Bolonji i to najviše zahvaljujući sadašnjem košarkašu Partizana Ifeu Lundbergu.

Šta kažu treneri

Izvor: B92.sport

Dobra stvar po Partizan što će na ovom meču nastupiti u najjačem sastavu, a pred Željkom Obradović je pred slatkim mukama da odredi kojig 12 igrača će se suprostaviti Virtusu.

Na meču ABA lige protiv Zadra svoje prve minute je upisao i Ajzea Majk, pa videćemo da li je došlo vreme za svoj debitantski nastup u Evroligi.

"Sutra određujemo tim, kao i uvek, na dan utakmice, pa ćemo videti... I jednom i drugom fale treninzi, ali treniraju vredno i sa velikom motivacijom. To je prvi preduslov. Sve drugo je otom-potom. Odigrali smo tek devet utakmica, a imamo valjda 80, tek je počela sezona. Nismo ni na osmini onoga što nas čeka", rekao je Obradović.

Trener Partizana je oprezan uprkos činjenici da Virtus posle četiri kola ne zna za pobedu.

Izvor: B92.sport

"Ono što je mnogo važno je da oni još nemaju pobedu, ali to je verovatno najveća opasnost pred ovu utakmicu. Oni imaju izvanredan tim, pokriven na svim pozicijama i odlično vođen. S istim trenerom od prošle godine, sa vrlo jasnim idejama. Odigraće s velikom motivacijom upravo zbog tog skora koji imaju. Prostudirali smo ih, pripremali utakmicu. I treba da kao i uvek u Evroligi damo maksimum, u smislu i koncetracije i želje i onoga što nas je krasilo do sada, a to je maksimalno angažovanje od prvog do poslednjeg sekunda. Zaista očekujem vrlo tešku utakmicu".

Ako neko zna kako se pobeđuje Partizan u Areni, to je Luka Banki. Ovaj italijanski stručnjak naveo je u svojoj izjavi pred utakmicu šta je bitno da zaustave kod domaćeg tima.

"Utakmici protiv Partizana moramo da pristupimo sa fizičkom i mentalnom čvrstinom kako bi smo zaustavili protivnika koji, posebno kod kuće, zna kako da iskoristi sopstvene karakteristike. A one ih čine, u ovom trenutku, najboljim timom Evrolige u šutu za tri poena. Kontrola lopte, kontrola skoka i timski duh gde smo svi spremni na žrtvu biće ključ da se rival dovede u problem nakon dve ubedljive pobede prošle sedmice u Evroligi", rekao je Banki.

Izvor: B92.sport

Statistika

Košarkaši Partizana prednjače u većini statističkih podataka u odnosu na svog rivala.

Partizan je četvrti po broju postignutih poena sa 86,3, dok je Virtus na 76,3.

Beograđani imaju bolji protok lopte sa prosečno 20 asistencija po meču, dok su najbolji u celoj Evroligi po broju postignutih trojki, a to je prosečno 46,9.

Odbrana trenutno nije na nivou kakvom Partizan želi da bude, jer su crno-beli na 84,5 prosečno primljenih poena.

Sofascore

Ajzea Kordinije u ekipi Virtusa trenutno postiže 15 poena u proseku, dok je drugi najbolji po tom parametru Tornike Šengelija sa 12,2.

U redovima Partizana to je Sterling Braun sa 14,5 poena u proseku i neverovatnih 50 odsto za tri.

Njega prate Tajrik Džons sa 13,5 poena u proseku, dok Karlik Džons je na koti od 11 poena.

Partizan jeste favorit na ovom meču, ali sigurno da crno-beli moraju biti oprezni jer ekipa Virtusa u Beograd dolazi sa željom da pokaže da nije zaslužila ovo mesto koje zauzima na tabeli Evrolige.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 6

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Vožnja i štednja – da, moguće je!

Bliže nam se hladniji meseci, a to znači i više vremena provedenog u kolima, putovanje za praznike i zimski odmori. Gorivo je stavka koja prilično utiče na kućni budžet, pa je zato odlična vest da vožnjom zapravo možete i da uštedite!

B92.net

12:43

49 min

Novo Sport Video Menu