Nova vest
Košarka 168

20.10.2024.

13:04

Evroliga: Sedam grešaka sudija u poslednja dva minuta meča Zvezda - Barsa

Zvanično, sudijska trojka na utakmici Evrolige između Crvene zvezde i Barselone donela je čak sedam pogrešnih odluka u poslednja dva minuta.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Srđan Stevanović/Starsport

Nedopustivo mnogo za ovaj nivo takmičenja i za utakmicu dve vodeće ekipe Evrolige.


Sudije su, potvrdile je to i analiza Evrolige, pogrešile i u situaciji o kojoj se najviše polemiše, kada su dodelili loptu gostima nakon što igrači Zvezde nisu za osam sekundi preneli loptu preko pola. Greška je bila u tome što su to tek uadile nakon dugog gledanja snimka.

To je, ipak, bila samo jedna od nekolicine pogrešnih odluka sudijske trojke u sastavu Robert Lotermoser, Mikele Rosi, Vasiliki Tsaruča koja je, najbaže rečeno, podbacila na ovom zadatku.

Katalonci su slavili u grotlu Arene posle produžetka rezultatom 98:94.

Evroliga je objasnila svaku spornu odluku sudija u poslednja dva minuta:

Sa 1:56 preostalog vremena za igru, Džoel Bolomboj je primio pas i stekao kontrolu nad loptom dok je bio u vazduhu. Zatim je doskočio sa levom nogom, napravio korak i doskočio i sa desnom nogom pre nego što je ponovo pomerio levu nogu. To su bili koraci. Nakon toga je započeo dribling podižući levu nogu pre nego što je lopta napustila njegovu ruku i ponovo je promenio oslonac. Pogrešno je što nije pozvano pravilo koraka.

Sa 1:14 preostalog vremena za igru, Jago Dos Santos je bio čuvan od strane Jana Veselog koji je pokušavao da igra odbranu. Veseli je napravio kontakt sa kukovima i nogama Dos Santosa, što je izazvalo nelegalan kontakt koji je trebalo da bude suđen kao lična odbrambena greška. Pogrešno je što nije suđeno.

Sa 1:12 preostalog vremena, Jago Dos Santos je krenuo na šut pri prodoru ka košu i njegov šut je legalno blokirao Jan Veseli koji je dotakao loptu. Svirana je lična odbrambena greška Veselom. Pogrešna odluka.

Sa 1:06 preostalog vremena za igru, Nikolas Laprovitola je driblao loptu u napadu i bio čuvan od strane Majka Dauma, koji je uspostavio kontakt sa obe ruke ograničavajući njegovu slobodu kretanja. Suđena je lična odbrambena greška. Pravilna odluka.

Srđan Stevanović/Starsport

Sa 29,3 sekundi preostalog vremena za igru, Džoel Bolomboj je stekao kontrolu nad loptom preko defanzivnog skoka i bio čuvan od strane Jana Veselog. U pokušaju da ukrade loptu, Veseli je dotakao Bolombojevo lice. Trebalo je da bude svirana lična odbrambena greška. Pogrešno je što nije svirano.

Sa 26 sekundi preostalih na satu za igru, Džoel Bolomboj i Jan Veseli su sa obe ruke čvrsto držali loptu tako da nijedan igrač nije mogao da stekne kontrolu nad loptom. Sudije su svirale "mrtvu loptu". Pravilna odluka.

Ovo je situacija koja se može ponovo pregledati prema Pravilniku Evrolige (Prilog XIII – Član 4.3 Prekršaj - Član 5 Trenerski izazov). Trener Zvezde, Joanis Sferopulos, je osporio ovu situaciju. Nakon pregleda, sudije su potvrdile svoju prvu odluku jer nijedna od akcija nije ispunila kriterijume da se svira prekršaj. Pravilna odluka.

Vatroslav Hladni/Starsport.rs

Igra je zatim nastavljena sa skokom u najbližem krugu između Džoela Bolomboja i Jana Veselog, sa 26 sekundi preostalih na satu za igru i 20 sekundi na satu za šut. U toj situaciji, ako bi defanzivni tim stekao kontrolu nad loptom, dobio bi novih 24 sekunde na satu za šut, ali ako bi ofanzivni tim stekao kontrolu nad loptom, sat za šut bi se nastavio i vreme preostalo za prelazak u prednju zonu bi bilo 4 sekunde. Pri skoku, Džoel Bolomboj je poslao loptu prema Majku Daumu i sat za igru je pravilno nastavljen kada je skakač dotakao loptu. Sat za šut je pravilno nastavljen kada je ofanzivni igrač preuzeo kontrolu nad loptom. Kada je sat za igru pokazao 20,4 sekunde, a sat za šut 15 sekundi, sudije su trebale da pozovu kršenje pravila osam sekundi od strane Zvezde. Pogrešno je što nije svirano.

Sa 14,9 sekundi preostalih na satu za igru, nakon nekoliko protesta i gestova trenera Barselone, Đoana Penaoroje, i osoblja Barselone na klupi, pozvana je tehnička greška. Pravilna odluka.

Ovo nije situacija koju je moguće ponovo pregledati prema Pravilniku Evrolige (Prilog XIII – Član 4.1 Greška u satu za igru). Ovaj član navodi da "u slučaju greške/defekta u satu za šut i/ili satu za igru, i ako isti ne počne/zaustavi/odbrojava pravilno u bilo kom momentu igre pre ili posle što je lopta u igri. Sudije će pregledati snimak da odrede samo sledeće pitanje: koliko je vremena zapravo isteklo i koliko vremena (ako uopšte) je preostalo na satu za šut i/ili satu za igru u četvrtini ili prelazu. Ako sudije nađu dokaz da je postignut koš posle isteka sata za šut ili igre, taj koš neće biti prihvaćen sve dok je greška ispraviva prema pravilima."

Sat za igru i sat za šut su započeli pravilno u prethodnoj situaciji i zato kršenje pravila osam sekundi ne može biti odlučeno na monitoru nakon pregleda sa Sistemom za trenutni reprizu. Pogrešna odluka.

Igra je pogrešno nastavljena sa ubacivanjem za Barselonu u napadačkoj zoni gde je navodno učinjeno kršenje pravila osam sekundi.

Sa 20.4 sekundi preostalih na satu za igru, Nikola Laprovitola je primio loptu za ubacivanje i zadržao je loptu 4.81 sekundi pre nego što je pustio pas Janu Veselom. Ova akcija je legalna. Pravilno je što nije svirano.

Podeli:

Komentari 168

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu