Nova vest
Košarka 27

19.10.2024.

10:52

B92.sport skener: Đavo je u detaljima

Malo je falilo da Zvezda na krilima dobrog momenta savlada Barselonu i prekine dominaciju katalonskog tima. Ovako navijači će morati i dalje da pamte pobedu iz 2017. godine, koja je bila poslednja protiv ove španske ekipe.

Aleksandar Stajkovac
Srđan Stevanović/Starsport

Košarkaši Crvene zvezde pretrpeli su i prvi poraz u Evroligi ove sezone, pošto je od njih u četvrtom kolu takmičenja, bila bolja Barselona posle produžetka u "Beogradskoj areni" sa 98:94.

Predstavljamo vam našu novu igru – Euroleague Selektor

Tokom meča se često smenjivalo vođstvo, čak 14 puta je vodila Zvezda, dok je Barselona sa preokretom na kraju i po 15 put uspela da povede i upiše pobedu. Ostaje žal što crveno-beli nisu uspeli da prelome meč u svoju korist, kada su u završnici treće četvrtine došli do maksimalnih +9 (65:56). 

Na kraju je presudilo odlično šutersko veče Kevina Pantera, koji je upisao čak 26 poena uz samo tri promašaja iz igre (8/11). Kao i greške koje je Zvezda pravila u završnici, kao ta na 82:81, kada Jago dos Santos nije uspeo da prenese loptu na vreme do protivničke polovine na 20 sekundi pre kraja i tako da šansu Barseloni da se vrati.

Što se tiče statistike, gotovo izjednačene ekipe su bile u svim parametrima, ali je presudio broj izgubljenih lopti, kao i to što Zvezda nije imala raspoloženog beka u završnici. Crveno-beli su upisali čak šest izgubljenih lopti više od rivala.

Sve u svemu, mogli smo da vidimo jedan pravi derbi na terenu svih 45 minuta, velika borba do samog kraja. Kako su rekli treneri bilo je 50:50 šanse da neko pobedi. Na kraju su sitni detalji odlučili meč i Barselona je upisala pobedu i tako skinula Zvezdu sa liderske pozicije Evrolige.

🟢 Nikola Kalinić – Još jedna odlična partija Zvezdinog “ratnika”. Bilo ga je svuda po terenu, odličan u napadu i odbrani. Upisao je 19 poena sa samo jednim promašajem iz igre (7/8), uz tri skoka i jednu asistenciju. Posle Jaga dos Santosa, drugi najbolji indeks – 23. Kalinić je posebno bio dobar u završnici kada je profitirao na mis meču, pošto je ostajao sam sa bivšim kapitenom Partizana.

🟢 Džoel Bolomboj – Definitivno Zvezdin najbolji igrač, još jedam odličan meč iza Bolomboja, koji je imao 11 poena uz sedam skokova i 5/6 iz igre. Bio je dobar u defanzivi protiv Vilija Ernangomesa, ali ono što je bio problem jeste to što je prerano zaradio četvrti faul. Ipak, uspeo je da se sačuva i ne ispadne do samog kraja utakmice.

🟢🟡 Jago dos Santos – Preuzeo je ulogu lidera na terenu i bio najbolji igrač kada je u pitnju statistika i indeks (25). Najbolja partija Brazilca ove sezone u crveno-belom dresu, uspeo je da postigne 23 poena uz 7/11 iz igre. Ipak, za 25 minuta provedenih na terenu, upisao je samo jednu asistenciju, što je loše za jednog plejmejkera, koji bi trebao da razmrda i probudi ekipu. Pravio je i greške poput one u završnici meča kad nije preneo loptu za vreme koje je bilo potrebno i tako umesto sigurne završnice i pobedd za Zvezdu, dao šansu Barseloni, koju je iskoristila.

🟢🟡 Majk Daum – Zvezda ima dobru četvorku, iako fali još jedna, Daum je pokazao da na njega može ozbiljno da sa računa. Imao je 10 poena uz šest skokova. Odlično se ubacivao iz drugog plana, bilo ga je svuda po terenu. Odigrao je dobru odbranu u par navrata na krilnim centrima Barselone.

🟡 Luka Mitrović – Bio je perfektan što se tiče šuta iz igre, dvet poena 4/4 za dva. Uz to je upisao i šest skokova. Ipak, nerviralo je Sferopulosa njegovo kretanje u napadu. Iako je ranije ubrzavao igru, delio izlazne paseve, sada to nismo videli od njega. U nekoliko navrata kada je primio loptu oko penala, Okrenuo bi leđa košu i vratio povratnu loptu pleju. Usporavao je igru i imao tri izgubljene lopte.

🟡 Kodi Miler-Mekintajer – Prvi put ove sezone u Evroligi, Kodi nije bio maksimalno na visini zadatka. Od igrača koji je u proseku isporučivao sedam asistencija, smo ovaj put videli dve. Upisao je i tri skoka, kao i sedam poena uz loše procente 3/8 iz igre. Ono što je pohvalno nije imao izgubljenu loptu, a odlukom trenera, odigrao je samo 18 minuta. U poslednjoj četvrtini i produžetku nije ulazio.

🟡 Rokas Gedraitis – Proveo je 21 minut na parketu, odigrao je dobru odbranu, ali napadački nije pokazao maksimalan potencijal. Možda je trebalo više da šutira, upisao je šest poena, od čega je 2/4 za tri poena. Imao je jednu izgubljenu loptu i isto toliko ukradenih.

🟡🔴 Miloš Teodosić – Dobro je radio ono što najbolje zna, a to su asistencije. Upisao je pet za 11 minuta na parkeru, ali ga šut nije služio svega jedan trojka iz četiri pokušaja. Pozitivno nije imao izgubljenu loptu. Posebno se istakao kod dodavanja u završnici poluvremena kada je poslao teledirigovanu loptu do Milera-Mekintajera.

🟡🔴 Branko Lazić – Odigrao je 10 minuta, kao i uvek imao je defanzvnu ulogu i zadatak da “zaključa” Pantera. U par navrata mu je pošlo za rukom, kada je uspeo da ga iznervira i primora da napravi tehnički grešku. Nije uputio ni jedan šut iz igre, u statistickim kolonama ima samo tri faula i jednu ukradenu loptu.

🔴 Ognjen Dobrić – Idemtična minutaža kao i kod Lazića, uspeo je da postigne dva poena i jednu ukradenu loptu, ali je takodje imao i dve izgubljene. Ono što mi je pošlo za rukom u prethodnim mečevima, kada je igrao dobru odbranu, sada nije protiv Barselone i Pantera. Skromno veče iza Dobrića.

🔴 Ajzea Kenan – Zvezda definitivno nije imala raspoloženog beka na meču sa Barselonom. Kenan nije najbolje počeo meč, već je posle dve izgubljene lopte na startu upao u nervozu. Odigrao je 19 minuta, pogodio jednu trojku uz ukupno 1/6 iz igre. Definitivno nezadovoljavajuća partija Amerikanca.

🔴 Nemanja Nedović – Samo 11 minuta na parketu, kao da se nije ni pojavio na meču. Njegova najlošija partija ove sezone. Definitivno nije bio njegov dan. Itekako se videlo da fali Zvezdi. Pogodio je slobodno bacanje za tehničku, nije uspeo da se upiše iz igre (0/2). Upisao je dve asistencije i čak četiri izgubljene lopte. Za igrača koji je u prethodna tri meča imao prosek preko 15 poena, veoma loše.

🟡 Janis Sferopulos – Dobra taktička zamisao, ali nije uspeo sve da sprovede u delo. Kao što je rekao na konferenciji utakmica je bila sa 50:50 posto šanse ko će izaći kao pobednik. Mislim da je tu falio njegov pečat za pobedu. Nije uspeo da postigne da ekipa još jednom odigrao odlično u odbrani.

Zaključak

Srđan Stevanović/Starsport

Kada se sagleda čitava situacija, Zvezda je dobro odigrala meč, uspela je da ubaci čak 94 poena. Ipak, odbrana je malo zatajila, a presudile su sitne greške. 

Igrači Barselone su u produžetku često ostajali sami na šutu, pogotovo Džabari Parker i crveno-beli su loše generalno branili štu spolja. Takođe faktor koji je uticao na to da crveno-beli ni upišu pobedu jeste veliki broj izgubljenih lopti, kao i loša selekcija šuta u završnici.

Zvezdu u nastavku takmičenja očekuje duel sa Real Madridom u gostima, u okviru petog kola Evrolige, a potom još jedno gostovanje Žalgirisu, koji je ove sezone kao i crveno-beli odlično počeo i ima skor 3-1.

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 27

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Alfa Romeo "menja ploču"

Sve više proizvođača odustaje od ranije zacrtanih ciljeva koji se tiču prelaska na potpuno električna vozila - poslednji u nizu koji se "pokajao" je Alfa Romeo.

B92

9:19

4 h

Aktuelno

Ma ko je rekô da Netflix propada?

Profit producentske kuće i striming servisa Netflix je u trećem kvartalu 2024. porastao za 41 odsto međugodišnje na rekordnih 2,36 milijardi dolara, što znači da zarada po akciji iznosi 5,4 dolara.

Tanjug

7:59

5 h

Novo Sport Video Menu