Nova vest
Košarka 42

18.10.2024.

9:00

Zvezdin momenat – može li do 4-0?

Košarkaši Crvene zvezde igraju drugu utakmicu na domaćem terenu, gde će pred krcatom “Beogradskom arenom” pokušati da nastave pobednički niz u Evroligi i ostanu jedina neporažena ekipa.

Aleksandar Stajkovac
Peđa Milosavljević/Starsport

Oprobajte vaše znanje – Euroleague Selektor

Crveno-beli dočekuju Barselonu od 20 časova, u okviru četvrtog kola elitnog takmičenja. Za duel koji sledi tražila se karta više, a gotovo sve su rasprodate u roku od sat vremena.

Izabranici Janisa Sferopulosa su u dramatičnoj završnici savladali Pariz u prvom kolu sa 80:77, potom su bili bolji od Baskonije na domaćem terenu (78:71), da bi u trećem kolu iako nisu bili favoriti u Istanbulu doslovno razbili Fenerbahče (76:57).

Sa druge strane Barselona ima niz od četiri uzastopne pobede, dve u Evroligi – protiv Monaka (86:71) i Albe (88:73) i dve u domaćem španskom šampionatu – protiv Tenerifa (91:95) i Ljeide (78:74), dok su u prvom kolu elitnog takmičenja poraženi od strane Žalgirisa (74:67).

Međusobni susreti

Srđan Stevanović/Starsport

Zvezda je do sada sa Barselonom odigrala ukupno 16 mečeva u Evroligi od 2015. godine, a samo dva puta je uspela da upiše pobedu.

Oba trijumfa, bili su na domaćem parketu, prvi 2016. godine (76:65) na krilima Marka Gudurića, koji je tada postigao 21 poen. Dok je drugi put slavila odmah sledeće godine, davne 2017. godine (80:72), kada su blistali Milko Bjelica sa 23 i Tejlor Ročesti sa 22 poena. Zanimljivo tada je član crveno-belih bio Matijas Lesor, a na tom meču je bio blizu dabl-dabl učinka sa 13 poena i dvet skokova.

Od tada, Barselona je nanizala čak 11 pobeda protiv aktuelnog lidera na tabeli Evrolige. Kada se saberu godine, to je gotovo punih sedam. Zvezda je najbliža bila da pobedi katalonski tim i prekine niz u sezoni 2022/23, kada je nesrećno izgubila u Beogradu. Svi i dalje pamte, a verovatno i nikada neće zaboraviti trojku Nikole Mirotića iz auta za produžetak.

Sada crveno-beli imaju novu šansu da prekinu dominaciju Barse, vođeni dobrim momentumom i krcatom “Beogradskom arenom”.

U poslednjem meču, pretnodne sezone Barselona je savladala Zvezdu sa 85:76, a veliki iks faktor je bio Dario Brizuela, koji je postigao 20 poena (6/7 pogođenih trojki).

Statistika

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Počećemo od odbrane koju Zvezda ove godine igra maestralno. Pored toga što je prva na tabeli Evrolige, takođe je najbolja defanzivna ekipa prema statistici, koja dozvoljava rivalima u proseku 68,3 poena. Nije ni Barselona ništa lošija, već je na drugom mestu sa 72,7 poena, koliko njeni protivnici ubacuju u proseku.

Mogli smo da primetimo sjajnu odbranu na bekovima, poput Markusa Hauarda, koji je uspeo da ubaci samo pet ili Vejda Boldvina koga su crveno-beli sveli na samo tri poena.

Ipak, napad Barselone je malo produktivniji od Zvezdinog. Izabranici Janisa Sferopulosa u proseku postižu 78 poena, što ih čini 12. najboljim napadom Evrolige, dok je Barselona na 10. mestu sa 80,3 poena u proseku.

Što se tiče skokova, ekipe su izjednačene sa po 34 u proseku, dok Barselona ima malo bolji prosek asistencija (22,3), naspram Zvezde (18,3).

Zanimljivo, Zvezda je druga najproduktivnija ekipa u šutu za tri poena sa 41,7 posto uspešnosti. Najviše zahvaljujući Nemanji Nedoviću i Ajzei Kenanu.

Nedović je trenutno lider po broju trojki na meču sa 3,3 u proseku pogođenih na meču, a ukupno  sa 58,8 posto uspešnosti. On je takođe i osmi najbolji poenter ove sezone sa 15,7 u proseku.

Kada pričamo o ostalim igračima, Džoel Bolomboj je trenutno najbolji skakač sa 10 skokova u proseku i prosečnim dabl-dabl učinkom, s obzirom da postiže 13 poena po meču. Takođe je i četvrti najbolji bloker sa 1,3 blokade u proseku.

Ne treba zaboraviti ni Kodija Milera-Mekintajera, koji isporučuje 7,3 asistencija u proseku po meču, što ga stavlja na visoko treće mesto asistenata.

Kada je u pitanju Barselona, trenutni lider je stari znalac crveno-belih Kevin Panter, koji je do prošle sezone bio kapiten Partizana, ove sezone je u tri meča Evrolige prosečno ubacivao 15,3 poena što ga čini “najopasnijim oružijem” Katalonaca.

Prati ga Dario Brizuela sa 13,5 poena u proseku, ali je odigrao samo dva meča, dok je treći Džabari Parker sa 11,7 u tri meča. Ne treba zaboraviti ni Nikolasa Laprovitolu koji ima šest asistencija u proseku. Videćemo kakav će posao napraviti odbrana Zvezde, pred sobom ima veliki izazov.

Sastavi

Zvezda je kompletna za ovaj susret i nema problema sa povređenim igračima. Očekuje se pun sastav kao i na pretnodnim utakmicama Evrolige.

Videćemo samo da li će trener Janis Sferopulos napraviti neke promene u izboru igrača za ovaj duel, s obzirom da ima 16 na raspolaganju, a samo je 12 mesta.

Kada je u pitanju Barselona, jedini odsutan je Džoel Para, koji je će biti van sastava prema prognozama tri nedelje, pre nego što se vrati u protokol. Ostali su svi spremni za duel u “Beogradskoj areni”.

Reči trenera

Peđa Milosavljević/Starsport

Janis Sferopulos:

"Barselona je vrhunski tim. Imaju sjajne igrače na svakoj poziciji. Ne samo na jedan, dva ili tri. To znači da moramo ostati fokusirani na svoj posao. Ne možemo razmišljati ni o čemu drugom osim ove utakmice. Nije bitno jesmo li 3-0 ili 0-3. Pristupamo svakoj utakmici na isti način. Najvažnije je da uvek idemo utakmicu po utakmicu. To sam govorio od početka sezone. To radimo sada i to ćemo raditi i ubuduće. Ne možemo donositi zaključke nakon trećeg kola. Ovo je duga sezona. Igrali smo samo 3 od 34 utakmice, prerano je za zaključke. Fokusiramo se samo na utakmicu protiv Barselone pred našim navijačima. Očekujemo da će navijači napuniti dvoranu. To znamo. Srećni smo što su i oni srećni. Ali moramo da se borimo za još jednu utakmicu svom snagom, uz njihovu podršku naravno."

Đoan Penjaroja: 

"Čeka nas težak meč protiv rivala, koji poredi činjenice da je jedini ne poraženi tim u takmičenju, igra sjajnu košarku. Imaju dinamičnu i dobro uređenu igru, sa igračima u dobroj formi poput Nedovića, Kalinića, Bolomboja, Miler Mekintajera. Imaju mogućnost da se adaptiraju različitim defanzivnim situacijama. Pritom, uspostavili su mehanizme koje želeju da implementiraju kroz sezonu pre drugih timova."

Ko sudi?

Glavni arbitar na meču biće Nemac Robert Lotermozer, a pomagaće mu italijanski sudija Mišel Rosi. Treći sudija, odnosno sutkinja na meču biće Vasilik Caruši iz Grčke. 

Podsetimo još jednom, utakmica između Crvene zvezde i Barselone je na programu od 20 časova u "Beogradskoj areni", a karte su rasprodate!

Standings provided by Sofascore

Podeli:

Komentari 42

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu