Nova vest
Košarka 12

17.10.2024.

10:33

Ko "šerifuje" Evroligom? Srbi pali na treće mesto

Srbija je zemlja sa trećim najvećim brojem košarkaša u Evroligi ove sezone.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Starsport

Specijalizovani košarkaški portal "BasketNews" pobrojao je sve igrače u Evroligi za sezonu 2024/25, odnosno odakle oni dolaze.

Igrajte se sa nama – Euroleague selektor

U obzir su ušli svi igrači u rosterima, čak i oni koji zbog povreda nisu još igrali ove sezone, a za nacionalnost je uzimano to gde su oni rođeni, a ne koju zemlju predstavljaju.

Gledajući brojke, igrači iz čak 44 različite zemlje i sa pet kontinenata u Evroligi su ove sezone, što je značajno više od 37 zemalja prošle sezone.

Na prvom mestu je, očekivano, Amerika sa 74 igrača, za njom je Francuska sa 31, a na trećoj poziciji je Srbija sa 24. Do Top 5 su tu još Nemačka sa 18 i Italija sa 15.

Zanimljivo je da je Srbija pala na treće mesto sa drugog u odnosu na prošlu sezonu, pošto je tada imala 25 igrača (jedan manje), ali je Francuska skočila sa 20 na čak 31.

Glavni razlog nebeskog skoka Francuza je jasan, a to je ulazak Pariza u Evroligu, dok je pad Španaca prouzrokovan neigranjem Valensije u eliti.

Jedna od zanimljivosti je da svaki evroligaški tim ima barem tri Amerikanca, a najviše ih ima Olimpijakos sa sedam, dok čak 13 ekipa ima barem jednog Francuza u timu – odnosno svi sem Zvezde, Albe, Bajerna, Barselone i Fenerbahčea.

U svim rosterima zajedno ima 111 ne-evropskih igrača, isto kao i prošle sezone, a najbolji je Senegal sa čak devet.

Dodatno, svaki evroligaški tim ove sezone ima barem šest stranaca u timu, a što se tiče trenera 9/18 ih nije, odnosno jeste iz zemlje kluba koji vode.

Podeli:

Komentari 12

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu